Ortiz, eller «El Tucan» som han også kalles, sier til golf.com at han bare ble betalt 5000 dollar av Matt Kuchar for hans bidrag til seieren i Mayakoba Golf Classic i november.

Det utgjør stusselige 0,4 prosent av premiepengene på 1,3 millioner dollar.

Kuchar har spilt inn nesten 50 millioner dollar i premiepenger i løpet av karrieren og er med det nummer ti på listen over de mest innbringende golfspillerne gjennom tidene.

Rett skal være rett, og jeg føler at han utnyttet meg

David Giral Ortiz

Noen uker etter turneringen var ferdigstilt, begynte ryktene om caddiens «luselønn» å sirkulere i sosiale medier. Under pressekonferansen før Sony Open på Hawaii ble Kuchar spurt om tallene kunne stemme. Det eneste han svarte, var: 

– Dette er ikke en story. Han fikk ikke ti prosent. Og han fikk ikke 3000 dollar.

Før turneringen startet, avtalte Kuchar og Ortiz en ukelønn på 3000 dollar, som er en forholdsvis generøs betaling hvis man sammenligner med de vanlige satsene for innleide caddier.

Konflikten som nå har blusset opp i etterkant, dreier seg derimot om bonusen Ortiz fikk utbetalt etter turneringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den gode stemningen som var mellom David Giral Ortiz og Matt Kuchar for noen måneder siden, har surnet. (Foto: Getty Images)

Den vanlige ordningen mellom tourspillere og caddier er at caddier vanligvis mottar fem prosent i bonus av spillerens premiepenger, en litt høyere prosentsats for en topp-ti-plassering og ti prosent for seier.

Dette er imidlertid de vanlige prosentsatsene til spillernes fast ansatte caddier, og innleide caddier som Ortiz må vanligvis ta til takke med  lavere bonuser.

Ortiz er likevel ikke i tvil om at 5000 dollar er urimelig lavt.

I takketalen etter Mayakoba Classiv beskrev Kuchar Ortiz som en «lykkebringer», og i euforien etter triumfen håpet Ortiz likevel på å tjene så mye som 130 000 dollar for jobben han hadde gjort.

Han skjønte raskt at det ikke kom til å bli tilfellet da han talte dollarsedlene i konvolutten han fikk, før Kuchar satte seg på privatflyet vekk fra Mexico.

24. januar sendte Ortiz en mail til Kuchars agent Mark Steinberg og spurte om det fortsatt var mulighet å få en rettferdig del av Kuchars premiepenger.

«Jeg er en ydmyk mann som tar vare på familien min og jobber hardt. Jeg ønsker ikke å sverte Matt eller gi ham et dårlig rykte. Men rett skal være rett, og jeg føler at han utnyttet meg», skrev Ortiz ifølge golf.com

Ortiz har hatt et håp om en ytterligere utbetaling fra Kuchar på 45 000 dollar, som han mener vil være en rettferdig andel av gevinsten (3,5 prosent).

I kjølvannet av kritikken har «Team Kuchar» tilbudt Ortiz en ytterligere utbetaling på 15 000 dollar. Den har han takket nei til.

Nå sier Ortiz til golf.com at det er uaktuelt å gå caddie for Kuchar igjen når han kommer tilbake til Mexico for å forsvare trofeet på slutten av året.

– Nei, takk. Jeg er litt forbannet, og jeg er litt forvirret, sier Ortiz.

Etter at nyheten kom ut, lot reaksjonene naturlig nok ikke vente på seg i sosiale medier. Her er bare et lite knippe av det folk skriver om Kuchar, som vanligvis er en av de store publikumsfavorittene på PGA-touren: