Rory McIlroy leder forstatt vei som verdensener, foran Luke Donald, Tiger Woods og Justin Rose. McIlroy, Donald og Rose er tre av 23 europeere i topp-50 på verdensrankingen i den siste verdensrankingen for 2012.

 

Av europeerne i topp-50 var det Torbjørn Olesen som hadde størst grunn til å feire, da han klatret forbi Geoff Ogilvy for å akkurat få en plass i U.S. Masters. Dermed blir han det sjette Europatour-medlemmet som skal spille sin første Masters-turnering på Augusta i april, sammen med Branden Grace, Nicolas Colsaerts, Jamie Donaldson, George Coetzee og David Lynn.

 

Olesen klatret 113 plasser i løpet av 2012, men det er Grace som har gjort det største bykset de siste 12 månedene. Ved utgangen av 2011 var han på 271. plass på rankingen Nå er han helt oppe på 34. plass.

 

Olesen har bakgrunn fra Nordic League og Ecco Tour, hvor han vant pengelisten i 2009 og kvalifiserte seg til Challenge Tour. I sin første sesong som Challenge Tour-spiller i 2010 endte han på tredjeplass på pengelisten, og har siden 2011 vært medlem av Europa-touren. 1. april i år kom hans første seier i Italia. Olesen ble for alvor kjent verden over da han kjempet om seier i årets The Open-turnering på Royal Lytham & St. Annes, hvor han spilte med Tiger Woods på tredjerunden.

 

Paul Lawrie, Francesco Molinari, Matteo Manassero, Gonzalo Fernandez-Castano og Thomas Bjørn har også kvalifisert seg til Augusta gjennom topp-50.

 

Charl Schwartzel og Sergio Garcia avsluttet året som 14 og 16 i verden, etter helgens seiere i Sør-Afrika og Malaysia.

 

Schwartzel fulgte opp seieren med 11 slag i Thailand Championship med å vinne Alfred Dunhill Championship med 12 slag – den tredje største seiersmarginen i Europa-tourens historie.

 

Garcia avsluttet med en runde på 11 under par for å vinne Johor Iskandar Open med tre slag. Seieren betyr at hele åtte av Europas Ryder Cup-spillere har løftet et trofé siden Ryder Cup-comebacket på Medinah i september.

 

Slik ser det ut for Europatour-spillerne i årets siste verdensranking:

5 i topp-10

10 i topp-20

14 i topp-30

17 i topp-40

23 i topp-50

32 i topp-60

49 i topp-100

 

Espen Kofstad er beste nordmann på rankingen på 191. plass.

 

(Kilde: europeantour.com)