PGA of America har laget en liste over de viktigste uskrevne reglene i golf. Reglene handler ikke om hvordan man skal droppe eller legge til straffeslag, men om etikette og kulturelle normer som ikke står nedfelt sort på hvitt i noen regelbok.

Del listen til dine golf-venner som en oppfriskning, eller send den til en nybegynner for å gi vedkommende en litt enklere start på livet som golfer!

1. Vær stille når noen slår

Det sosiale med golf er noe av det beste med denne sporten. Men det er også en konsentrasjonssport. Ikke prat med en medspiller eller i mobiltelefonen når noen andre slår.

2. Forlat banen slik den var da du kom (eller bedre)

Legg tilbake oppslåtte torver, reparer nedslasmerker på green og rak bunkeren. Når ballen din havner i en divot på fairway eller i et fotspor i bunkeren, forstår du hvorfor.

3. Pass på skyggen

Pass på så ikke skyggen din kommer i veien for puttelinjen til en medspiller eller er fortsyrrende i synsfeltet for en som svinger.

4. Vær oppmerksom på hvor du står

Ikke stå for nærme en annen spiller som skal slå. Rett bak spilleren kan også være en distraksjon. Som en tommelfingelregel bør du forsøke å alltid holde deg utenfor synsfeltet til en som svinger. Ønsker du å «lære» av linjen til en som putter, må du vente til etter ballen er slått med å gå bak spilleren for å følge med på putten.

5. God sportsånd

Kjører du en internkonkurranse i flighten din? Du får en klar fordel av å hoste eller rive opp borrelåsen på golfhansken din i akkurat i det motspilleren din er på toppen av baksvingen, men du får også et rykte på deg for å være en spiller som ingen ønsker å spille med.

6. Hold flagget

Ønsker medspilleren å ha flagget ut av hullet når hun putter, men har en langputt og sliter med å se koppen? Pass på flagget for medspilleren. Hold flagget i hullet etter at putten er slått, men ta det ut når putten nærmer seg hullet. Dersom noen befinner seg rett utenfor green, er det høflig å spørre om de ønsker å ha flagget i eller ut. Og husk at den som huller ut først, er den som skal ta ansvar for å sette i flagget når man forlater green.

7. Sikkerhet først

Det er ikke flaut å rope «fore!». «Fore!» er en advarsel til andre spillere om at de kan være i fare for å bli truffet av en golfball. Det er bedre å rope en gang for mye enn en gang for lite.

8. Gi tips

Klubber i utlandet har ofte egne ansatte caddier, «bag boys» og en egen ansatt som kjører rundt på banen med forfriskninger. De er ikke på banen fordi det er deres hobby. Gi tips om servicen er god.

9. Returner tapte køller

Det skjer ofte at noen glemmer igjen en kølle på banen, som oftest ved green. Ikke se på det som en mulighet til å få en ny wedge i bagen eller tenk «neste flight kommer sikkert til å ta den med seg». Du kommer mest sannsynlig til å glemme igjen din egen kølle en dag også. Lever køllen i klubbhuset etter runden.

10. Ikke mist gruppen foran av syne

Sakte spill kan være et stort irritasjonsmoment på golfbanen. Ikke fall for langt bak gruppen som startet runden foran deg.

11. Slipp raskere grupper forbi

Har du noen som puster deg i nakken på hvert eneste slag? Slipp dem gjennom. Er du en av dem som blir sluppet gjennom, bør du spille raskere enn du pleier akkurat i det du passerer. Ikke bruk fem minutter på å lete etter ballen i skogen og ikke les putten fra hver eneste vinkel.

12. Ikke le når noen slår et dårlig slag

Det er ikke gøy for dem, og det kommer ikke til å være gøy når det samme skjer med deg. For det gjør det garantert. (Unntaket er om personen som slo det dårlige slaget, selv bryter ut i latter.)

13. Folkeskikk

Man kommer langt med normal folkeskikk. Ikke rop for hull hals så noen tre fairwayer unna kan høre deg etter et feilslag. En ting er å banne, men en annen ting er å gjøre det så alle andre kan høre det. Husk at humør er smittsomt. Ikke kast køllen eller slå den i bakken etter dårlige slag. Hils på partnerne dine før runden og takk for spillet etterpå.

14. Hull ut

Spiller du internkonkurranse med noen i flighten, skal du hulle ut – med mindre medspilleren sier at du får den. Ikke ta det for gitt at du får en putt – hullet er ikke over før ballen er i koppen. Spiller du stableford, gjelder det motsatte. Dersom du ikke har mulighet til å få poeng, er det bare å plukke opp og stryke hullet.

15. Etikette i golfbil

Parker golfbilen i et område hvor du ikke må gå tilbake etter hullet for å komme til golfbilen. Ikke parker slik at du blokkerer veien for en annen spiller eller gruppe. Ikke start golfbilen i en spillers baksving. Ikke begynn å kjøre golfbilen i det sidepassasjeren er i ferd med å ta en slurk fra vannflaska. Og husk at golfbilen er er fremkomstmiddel, ikke et leketøy.

16. Husk da du selv var nybegynner

Vis hensyn og forståelse for nybegynnere. I stedet for å kritisere, tilby heller å dele din erfaring.

17. Ikke vær en «sandbagger»

Skriv deg både opp og ned i handicap når du må. Det verste man kan gjøre i golf, er å jukse, og spillere som deltar i stablefordkonkurranser med et kunstig handicap, er ikke veldig populære.

18. Vinneren spanderer

Har du vunnet penger fra dine partnere, er det minste du kan gjøre å spandere etter runden, og i Norge er det ofte kaffe og vaffel som står på spill. Har du tapt matchen, men har dårlig tid etter runden, må du ikke glemme å gå spandere på medspillerne før du drar.