Dette får Team Norway-proffene i støtte

Hva innebærer det egentlig å være proff i golfforbundets proffsatsing Team Norway? Her kan du se oversikten over hva Norges beste proffer får i støtte.

Publisert

Team Norways proffsatsing består av 14 spillere fordelt på LPGA, Ladies European Tour, Symetra Tour, LET Access Tour, European Tour, Challenge Tour og Nordic League.

Driftsbudsjettet for Team Norway Proff er i 2016 på cirka 3,7 millioner kroner, mens lønn og honorar til coacher kommer i tillegg. Det er blitt en økning siden Narvesen kom inn som sponsor. Av driftsbudsjettet går om lag 1,8 millioner til reisestøtte til spillerne, mens treningsleire og turneringsoppfølging er de største postene utenom. Spillerne betaler selv reise til turneringer og treningsleire.

Til tross for at vi tydelig vil prioritere de beste, så gjelder ikke dette i like stor grad på ren økonomisk støtte i 2016 som tidligere Øyvind Rojahn, idrettssjef  i NGF

Idrettssjef i NGF, Øyvind Rojahn, presiserer overfor Norsk Golf at det i 2016 er et noe mer jevnfordelt støttebeløp på spillerne i proffsatsningen, mens det tidligere har vært større støttebeløp til de beste, og null støtte til noen andre.

– Begrunnelsen for dette er at de beste spillerne generelt spiller inn mer penger og i tillegg har lettere for å få sponsorer. Så, til tross for at vi tydelig vil prioritere de beste, så gjelder ikke dette i like stor grad på ren økonomisk støtte i 2016 som tidligere.

NGF har gitt Norsk Golf innsyn i hva Team Norway-proffene får i støtte. Oversikten ser du under.

(Les Team Norway-sjef Jon Karlsens kommentarer til tallene under oversikten)

– – –

Spillerstøtte, tildeling i januar

Enten 50.000,- eller 100.000,- per spiller

Spillerstøtte, tildeling «helvetesdag» april

Totalt 100.000 etter resultat på «helvetesdag» på treningsleir

Spillerstøtte, tildeling andre halvdel av sesongen

Totalt 390.000,-

Reisestøtte treningsleir

1250 kroner per treningsdag for alle spillere.

Klesavtale med Abacus

Spillerne får klær for cirka 20 000-30.000 kroner fra Abacus (innkjøpspris). Spillere som ikke benytter Abacus får kun halv januartildeling.

Overnatting, spill, trening og mat på treningsleire

Fullt dekket for alle spillere

Dekket kostnad til å ha med egen «hovedtrener» på treningsleire

1250 – 2500 kroner per dag, samt dekket opphold og mat. Dekker opptil 4 dager per treningsleir.

Dekket kostnad til egen «hovedtrener» på turnering i utlandet

1250 – 2500 kroner per dag på turnering (maks tolv dager per år)

Mar Menor/Vestfold Golfhall

Alle spillere i Team Norway Proff kan benytte seg av NGFs avtale med Vestfold Golfhall, som med noen begrensninger innebærer fritt opphold på Mar Menor, samt fri trening og spill på Mar Menor og tilhørende baner.

Utstyrsavtale med Callaway

Team Norway har avtale med Callaway, hvor de kan tilby utstyr, baller og diverse accessories til en del spillere. Per i dag er det seks-syv Team Norway-spillere som benytter seg av denne avtalen og primært spiller med Callaway-utstyr.

Trenerapparat

Utøverne har tilgang til Team Norways trenerapparat bestående av golftrenere, mentaltrener, fysisk trener og lege. Med 14 spillere på seks-syv ulike tourer så er det umulig å dekke alle ønsker om coaching, så det blir gjort tydlige prioriteringer i fordel av spillerne med størst potensiale.

Treningssamlinger

Når 2016 er omme vil det ha vært fullført cirka åtte Team Norway-samlinger på totalt 39 dager (reisedager ikke inkludert). Ingen av spillerne har vært med alle 39 samlingsdager på grunn av turneringer. Samlingene har bestått av åtte dager i Norge og 31 dager i utlandet. Samlingene utenlands har vært i Abu Dhabi, Lumine, Mar Menor og to ganger  på Orange County National i Orlando.

– – –

Team Norway-sjef Jon Karlsen sier til Norsk Golf at spillerne som tas ut til Team Norway, er de som NGF mener kortsiktig eller langsiktig kan hevde seg på et høyt internasjonalt nivå.

– Kriteriene vi vurderer etter, er verdensranking, tidligere resultater, tourkategori, alder, profesjonalitet og om spillerne jobber etter våre grunnverdier (attitude, hard jobb, langsiktig, enkel). For å motta støtte, har spillerne har krav om å stille opp på ulike arrangementer som sponsordager, trening med juniorer og profesjonelle turneringer i Norge, forklarer Karlsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det er interne forskjeller i Team Norway på hva de ulike spillerne mottar i støtte. Hvilke prioriteringer gjøres?

– Vi gjør prioriteringer innad i Team Norway på reisestøtte og bruk av trenerressurser. Støttebeløp til 2016 varierer fra 70 000 til 180 000 kroner per spiller. Spillere som spiller inn mye penger, får redusert pengestøtte etter en gradert ordning. Suzann Pettersen får for eksempel ikke økonomisk støtte fra NGF, mens hun derimot er topp prioritert når hun har ønsker om hjelp fra støtteapparatet.

De fleste proffene i Team Norway må snu på krona for å få det til å gå rundt Jon Karlsen, Team Norway-sjef

Karlsen sier det er stor variasjon i hva en sesong som proff koster. Han anslår at det på mindre til mellomstore tourer koster 250 000 til 500 000 kroner i året å spille, mens det på større tourer med faste caddier og lengre reiser blir et høyere beløp.

– De fleste proffene i Team Norway må snu på krona for å få det til å gå rundt, spesielt nå som sponsormarkedet er utfordrende. Vår målsetning med reisestøtten er å hjelpe spillerne til akkurat å kunne gjøre en solid sportslig satsning. Det vil si at hvis de lever sparsomlig, så kan de satse fulltid og ha mulighet til å reise på turneringer og treningsleire.

Trenerapparatet i Team Norway-proff består av Jon Karlsen (toppidrettssjef), Jonas Lilja (coach – ansatt i NGF), Darren Webster-Clarke (coach – innleid), Lars Hefte (fysioterapeut – innleid) og Arne Jørstad Riise (mentaltrener – innleid). I tillegg har Team Norway-spillerne tilgang til lege hos Olympiatoppen. Alle spillerne står fritt til å bruke private trenere.

Team Norway Proff består per dags dato av følgende spillere:

Suzann Pettersen, Oslo GK (LPGA Tour)

Marianne Skarpnord, Moss og Rygge GK (Ladies European Tour)

Tonje Daffinrud, Vestfold GK (Ladies European Tour)

Caroline Martens, Nordhaug GK (Ladies European Tour og Symetra Tour)

Marita Engzelius, Oslo GK (Symetra Tour)

Rachel Raastad, Kjekstad GK (LET Access Series)

Espen Kofstad, Oslo GK (Challenge Tour og European Tour)

Kristian Krogh Johannessen, Drammen GK (Challenge Tour)

Eirik Tage Johansen, Stavanger GK (Challenge Tour)

Elias Bertheussen, Trondheim GK (Nordic League)

Sondre Erevik Ronold, Stavanger GK (Nordic League)

Jarand Ekeland Arnøy, Fana GK (Nordic League)

Christian Aronsen, Miklagard GK (Nordic League)

Aksel K. Olsen, Stavanger GK (Nordic League) 

(Les også: Dette er forskjellen på de ulike tourene)

Powered by Labrador CMS