Dette husker vi fra 2014-sesongen

Hvilke øyeblikk husker vi best fra 2014? Norsk Golf rangerer hendelsene som har hatt høyest lesertall, og som vi mener definerte årets sesong i golf-Norge.

Publisert

(Noen hendelser du savner på listen? Fortell oss i kommentarfeltet under!)

10. Oslo fronter Solheim Cup-søknaden

FRONTER SØKNADEN: Generalsekretær Tor-Anders Hanssen med daglig leder i OGK, Niels Vik. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Arbeidet med å få Solheim Cup til Norge fortsetter. I sommer ble det bestemt at Oslo Golfklubb skal fronte Norges Solheim Cup-søknad. Avgjørelsen ble tatt under et ekstraordinært styremøte, da NGF-styret ønsket et utvidet vurdering av beslutningsgrunnlaget. NGF begrunnet valget av Oslo med deres kommersielle potensiale, og mulighet til å finansiere arrangementet.

Oslos konkurrenter i søknadsprosessen, Larvik og Miklagard var ikke fornøyd med grunnlaget for valget av Oslo som arrangørklubb.

– De kunne ha sagt at kommersielt potensiale ville bli lagt vekt på med en gang. Vi mener vi har svart på de spørsmål som ble stilt i utgangspunktet, men registrerer at det var det var de kommersielle aspekter som ble tungen på vektskålen, sa daglig leder i Miklagard, Tore Waagø.

Under Golfforum i Tromsø kom det frem at Solheim Cup-drømmen vil bli dyrere enn først antatt. Budsjettet som ble presentert under Golfforum, viste at de estimerte kostnadene er på 101,7 millioner kroner. Dermed skal det skaffes til veie et over dobbelt så stort beløp til finansiering som først antatt fra golfforbundets side. Da golfpresident Finn H. Andreassen uttalte seg på sin faste kommentarplass i Norsk Golf i oktober i fjor, anslo han at Norge må skaffe «i underkant av 50 millioner kroner for å få et slikt arrangement til Norge». 

Oslo GK valt til å fronte Solheim Cup-søknaden 

– Aldri bedt om å redegjøre for kommersielle muligheter 

Solheim Cup-drømmen dyrere enn antatt 

Finn H. Andreassen: Solheim Cup eller ikke? 

9. Kostnadskutt går ut over EM

IKKE EM: På grunn av kostnadskutt ble det ikke sendt EM-lag i 2014. (Foto: Norwegian Golf Team)

Fallende inntekter har tvunget NGF til å kutte kostnader. Årets European Team Championship ble uten norske lag på startstreken.

– Dette er selvfølgelig ikke gunstig. Vi har kuttet kostnader over hele linjen, og vi har snudd hver eneste stein. Det er ikke noen avdelinger som ikke er berørt. Vårt hovedmål har vært å skåne all idrettslig aktivitet. Vi valgte EM fordi det er turneringen som smerter oss minst, og vi kommer fortsatt til å sende lag til VM senere i år, uttalte Tor-Anders Hanssen i NGF til Norsk Golf.

Nyheten startet en opphetet diskusjon i kommentarfeltene på norskgolf.no og Norsk Golfs Facebook-sider. Der var den generelle tonen at turneringstilbudet til unge spillere var det siste som burde kuttes i.

Ikke norsk lag til EM etter kostnadskutt i NGF

8. Sesongen der det aldri løsnet

(Foto: Getty Images)

Suzann Pettersen var den soleklare eneren på fjorårets liste over årets største snakkiser i golf-Norge. Norges ubestridte golfdronning vant fem turneringer, tok sin første majortriumf på seks over, vant Folkets Idrettspris og var nærmere å bli verdensener enn noen gang tidligere.

Spol ett år frem i tid, og hun har falt til fjerdeplass på verdensrankingen, og ikke vunnet noen flere turneringer. Tutta måtte stå over årets første major med en skade i ryggen – en skade som plaget henne gjennom flere turneringer i sommer.

Når resultatene uteblir, leter man også tilbake til den gamle «godfølelsen», og i høst gjorde hun flere endringer i støtteapparatet. Hun har skiftet caddie, og også ny trener. Tiger Woods sin tidligere trener, Butch Harmon overtar roret etter David Leadbetter – Tuttas trener de seks siste årene.

Suzann Pettersen har skjemt oss så bort de siste årene, at det er fort gjort å glemme hvilket nivå hun fortsetter å prestere på selv når hun ikke vinner. Hun er inne i sin 393 uke på topp-10 i verdensrankingen. Det har ingen annen golfspiller klart tidligere!

Tutta bekrefter Harmon-samarbeid 

Sörenstam synes Tutta smiler for lite 

7. Verdensmestere igjen!

GULL: Jarand Ekeland Arnøy, Andreas Halvorsen, Kristoffer Reitan og Viktor Hovland vant VM-gull. (Foto: Norwegian Golf Team)

Norge har fått nok en bekreftelse på at våre beste juniorer holder et høyt internasjonalt nivå: De norske gutta klarte det igjen, og i juni gjorde de gull i det uoffisielle lag-VM for juniorer, Toyota Junior World Cup.

Det norske laget bestående av Viktor Hovland (Drøbak GK), Kristoffer Reitan (Oslo GK), Andreas Halvorsen (Larvik GK) og Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK) imponerte stort da de klatret forbi USA og Venezuela på sisterunden, på vei til Norges tredje gullmedalje i mesterskapet.

Første gang Norge vant var i 2006, deretter i 2008 da Marius Thorp, Anders Kristiansen, Are Friestad og Espen Kofstad vant den prestisjetunge turneringen.

Norge verdensmestere for tredje gang! 

6. NM-debatten

OVERLEGEN: Viktor Hovland mottar seiersbeviset av Finn H. Andreassen. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Proff-veteran Peter Kaensche gikk hardt ut mot Norges Golfforbund etter første runde av Norgesmesterskapet på Tyrifjord. Kaensche hevdet at for mange gode spillere ble utelatt fra systemet, og mente det var grunnen til den labre proffdeltagelsen i NM. Kaensche var ett av fåtalls proffer som stod på startstreken på Tyrifjord i juli.

Kaensche pekte på at det er sårbart å legge mye ressurser på få spillere, og at NGF må satse mer på å bygge opp bredden.

Proff eller ikke – Viktor Hovland var uansett en verdig Kongepokal-vinner på Tyrifjord. Han vant med en score på hele 26 under par etter fire runder.

– Viktor spilte utrolig bra, jeg er imponert over spillet hans denne uken. Jeg tror ingen norske proffer hadde slått scoren til Viktor på 26 under par. Jeg synes den golfen han leverer her er det beste noen norske kan gjøre, sa bronsevinner Kristoffer Ventura etter turneringen.

NGF og den nye toppidrettssjefen Jon Karlsen meldte i høst store endringer i toppidrettssatsingen. I tillegg til en utvidelse av Team Norway-satsingen, har NGF undertegnet en avtale med GPS Andalucia som gir proffene mulighet til gratis trening i Spania om vinteren.

Team Norway-troppen har blitt utvidet, og det har blitt opprettet en «utfordrertropp», Team Alcaidesa bestående av seks proffer.

– Kaensche: NM gjenspeiler måten det satses på i golfforbundet 

– Ingen norske proffer hadde slått Viktor denne uken 

Ny toppidrettssjef varsler store endringer

NGF varslet store omveltninger i toppidrettssatsingen 

Disse er inne i Team Norway-varmen 


5. Elias går gradene

(Foto: Ecco Tour)

Elias Bertheussen skulle i utgangspunktet spille en ny sesong i Det fjerne Østen. De planene ble raskt skrinlagt, da trønderen slo til med sitt livs beste golf på Nordic League-tourene Ecco- og Nordea Tour. Mens Espen Kofstad var på sidelinjen i sommer med skadet rygg, var Bertheussen norsk herregolfs store lyspunkt.

Hans resultatrekke på Nordic League var intet mindre enn imponerende:

1. plass, 29. plass, 1. plass, 33. plass, 2. plass, MC, 24. plass, 2. plass, 4. plass, 10. plass.

Bertheussens første proffseier i karrieren kom etter omspill Nordea Challenge på Hauger. Han vant på nytt i Finland bare noen uker senere, og var nære på å innkassere nye seiere senere i sesongen etter to omspillstap.

Han bør nå være langt bedre rustet for å bite godt fra seg på Challenge Tour enn tidligere. Bertheussen har spilt 24 Challenge Tour-turneringer tidligere i karrieren, men har da vært avhengig av frikort, såkalte wild cards for å komme med i turneringene – og uten å hevde seg nevneverdig.

 
Nå har han gjort seg fortjent til startene på Challenge Tour neste sesong, hvor han skal spille med kategori 13 og et tilnærmet fullt turneringsprogram.

Bertheussens første proffseier etter omspillsthriller

Elias med suveren seier i Finland 

Bertheussen klar for Challenge Tour 

4. Norwegian Challenge for siste gang

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

NGF kom i august med beskjeden om at de ikke forlenger Norwegian Challenge-avtalen ut over denne sesongen. Sportssjef i NGF, Øyvind Rojahn hintet til Norsk Golf allerede i starten av sommeren av det kanskje ikke blir Norwegian Challenge i Norge i 2015.

Da Norge fikk Challenge Tour tilbake på turneringsprogrammet i 2011, var NGFs argument at turneringen gir forbundet et tyvetalls Challenge Tour-frikort som de kan fordele på sine spillere gjennom en hel sesong, med en maks-kvote på åtte frikort per spiller. Slik fikk spillerne muligheten til en snarvei inn på Europas nest øverste herretour.

Nå er målet å bygge opp en større base av spillere på Nordic League-tourene Ecco- og Nordea Tour. Dette er nivået under Challenge Tour, og spilles hovedsaklig i Danmark, Sverige, Finland og Norge.

 
De fem beste spillerne på Nordic League-rankingen ved sesongslutt kvalifiserer seg automatisk til Challenge Tour året etter.
 

– Tanken bak Norwegian Challenge var å «lure» systemet ved å få spillere inn på et høyere nivå gjennom gratissjanser. Rent golfmessig mener jeg flere av våre spillere er gode nok til å hevde seg på Challenge Tour, men de trenger erfaring, trygghet og selvtillit. Den kan de få på Nordic League gjennom å prestere og levere gode resultater, og til og med få inn litt penger. Klarer de topp-5 på Nordic Leagues Order of Merit, så vet de at de er gode nok til Challenge Tour. Da kan de konkurrere på den touren med en helt annen tyngde enn de har gjennom bare wild cards, sa sporttssjef Øyvind Rojahn til Norsk Golf.

I kjølvannet av nyheten strømmet det inn delte meninger på Norsk Golfs kommentarfelt. Blant spillerne selv var det imidlertid en klar overvekt av de som var kritiske.

– Jeg synes det en katastrofe. Jeg vet ikke hva NGF tenker på når de gjør dette. Jeg er overbevist om at dette er på grunn av Solheim Cup-søknaden. Det er uforståelig at det skal kuttes en så viktig turnering for herregolfen. Jeg blir så irritert når jeg hører det, at jeg føler noe snart må skje. Det er et stort skritt tilbake på herregolfen, tordnet Christian Aronsen under Norwegian Challenge på Miklagard.

NGF har i ettertid avvist at det er noen sammenheng mellom Solheim Cup og Norwegian Challenge-avgjørelsen.

– Solheim Cup og Norwegian Challenge-avgjørelsen er ikke tilknyttet hverandre. Vi skal ikke blande kortene her å si at behovet for Norwegian Challenge handler om en Solheim Cup-turnering. Avgjørelsen handler om å stikke fingeren i jorda, og innrømme at vi per tid ikke er bedre på herresiden enn vi er, sa generalsekretær Tor-Anders Hanssen til Norsk Golf

Slutt på Norwegian Challenge etter 2014 

– Ingen sammenheng mellom Solheim Cup og Norwegian Challenge 

Dette sier spillerne om Norwegian Challenge-avgjørelsen


3. Proffene som forsvant

LEGGER OPP: Joakim Mikkelsen (bildet) og Anders Engell har lagt opp. I desember i fjor gjorde Knut Børsheim det samme. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Norsk herregolf nådde et bunnpunkt like etter sommeren, da Team Norway-spillerne Joakim Mikkelsen og Anders Engell bare med et par ukers mellomrom meldte at de legger opp. Joakim Mikkelsen begrunnet sin avgjørelse i et åpent brev publisert på norskgolf.no.

Det åpne brevet er forøvrig årets mest leste sak på norskgolf.no.

Mikkelsen pekte på mange ulike årsaker til at han så seg lei av golfen, men at den viktigste årsaken var hvor vanskelig det er å få det til å gå rundt økonomisk som profesjonell golfspiller.

– Det er greit å være tålmodig og sta, men man må ikke glemme at spillerne fortsatt skal leve et liv med alt det innebærer i tiden frem i mot målet. Hvordan dette oppleves i det daglige er det faktisk bare spilleren selv som vet. Når man da kjenner at motivasjonen begynner å visne, må man være voksen og intelligent nok til å høre på seg selv, og foreta noen vanskelige valg basert på de reelle omstendighetene.
 

Mikkelsen benyttet også muligheten til å dele ut noen sidespark til nettroll og «sofaeksperter», som ikke holder tilbake i sin kritikk av unge og håpefulle golfspillere.

Da Anders Engell la opp noen uker senere, fortalte han at han ikke har opplevd den progresjonen han har ønsket, og innså at han ikke befinner seg på et høyt nok nivå.

– Tanken da jeg ble proff var å gi meg selv to år og se hvordan jeg lå an da. Jeg har i løpet av disse to årene ikke opplevd tilstrekkelig progresjon. Den største overgangen har vært plutselig å stå økonomisk ansvarlig selv, og å få det til å gå rundt. Golfspillere trenger ofte mange år på lavere nivå for å komme seg opp til en tour der man faktisk tjener penger. Mens man er på det lave nivået er man lite attraktiv for sponsorer, noe som gjør satsingen ekstra tøff, sa Engell.

Vi minner om at Knut Børsheim la golfkøllene på hylla i desember i fjor. Dermed har tre Team Norway-spillere sluttet på under ett år.

Joakim Mikkelsen: Derfor legger jeg opp 

– Veldig viktig at hele golf-Norge lærer av hva Joakim skriver 

Anders Engell legger opp 

Rojahn om Engell: Vi kan ikke tvinge spillerne til å fortsette

2. Daffinruds drømmestart

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Vi tror ikke Tonje Daffinrud en gang våget å drømme om at hun skulle få en slik start på proff-karrieren, da hun fullførte fire år med collegegolf ved Denver i sommer.

Daffinrud avsluttet universitetstilværelsen ranket som USAs niende beste collegespiller, og satte seg det hårete målet om å kvalifisere seg rett inn til Europa-touren gjennom vinterens Q-School. Hun gjorde det enda bedre, og kvalifiserte seg til Europa-touren i rekordfart.

På bare åtte turneringer – en halv sesong på LET Access Tour, sikret hun seg en topp 5-plassering på pengelisten og arbeidstillatelse på Ladies European Tour 2015.

Bare to uker før sesongfinalen var Daffinrud utenfor topp-25 på pengelisten, men med proffkarrierens to første seiere nådde hun sitt store mål.

På sine åtte første turneringer som profesjonell stod hun med ingen missede cuter, og topp-10-plasseringer i seks av dem. På de siste fem turneringene bokførte hun en niendeplass, en femteplass, fjerdeplass, en tredjeplass og to seiere.

Ladies European Tour: Watch out!

Daffinrud klar for Europa-touren! 

Tonje Daffinrud: Norges nye europatour-spiller 

1. Kong Kofstad tilbake der han hører hjemme

(Foto: Getty Images)

Espen Kofstad er tilbake i det gode selskap på Europa-touren. Det var det ingen som trodde i sommer – i hvertfall ikke hovedpersonen selv. Kofstad var vekk fra turneringsgolf i syv måneder med skivesprekk i ryggen, og tilbragte nesten hele sommeren i parken for å hvile ryggen.

På sensommeren kunne Losby-golferen sakte men sikkert begynne å trene seg opp igjen mot en ny sesong på Challenge Tour i 2015. Så, bare en uke før andresteget av Q-School fikk han den overraskende beskjeden at han kunne spille Europatour-kvalifiseringen.

Andresteget ble spilt på El Salér, og som eneste nordmann kvalifiserte Kofstad seg til finalen. Dette var hans første turnering siden april.

27-åringen spilte stabil golf gjennom hele finalen på PGA Catalunya Resort, og lå akkurat og vippet på kvalifiseringsgrensen. På den sjette og avsluttende runden ble det uhyre spennende, da noen tidlige bogeys sendte ham utenfor kval-grensen. Da brettet han opp ermene da det gjaldt som mest, og viste det samme type spill som tok han til topps på Challenge Tour i 2012:

Han gikk de syv siste hullene på fire under par, klatret til 10. plass, og sørget for at det Norge får en representant tilbake på Europa-touren – bare 12 uker etter at han hadde begynt å slå sine første golfslag etter skaden.

– Det er vanskelig å beskrive hvor lykkelig jeg er akkurat nå. Nå er jeg mentalt helt kake, sa Kofstad til Norsk Golf etter å ha fullført golfens svar på et maraton.

Tidligere PGA Tour-spiller Henrik Bjørnstad var klar i sin tale på hva dette betyr for norsk golfsport:

 –  Europa-touren blir automatisk mer interessant når en nordmann er med. Det har vært mye negativitet rundt norsk herregolf det siste året. Dette trengte vi, og dette må vi alle omfavne!

Vi gleder oss til 2015!

Kofstad: – Jeg er så stolt 

– Jeg tror Espen aldri har vært lykkeligere enn han er nå 

Espen Kofstad er klar for Europa-touren! 

Comeback-Kofstad klar for finalen! 

Dette har Kofstad lært av debutsesongen 

(Noen hendelser du savner på listen? Fortell oss i kommentarfeltet under!)

Powered by Labrador CMS