Dette kommer vi til å huske fra 2017-sesongen

Et nytt begivenhetsrikt golfår er over. Vi har rangert hendelsene som vi mener definerte årets sesong i Golf-Norge.

Publisert

10. Skogen europamester på Bogstad

(Foto: NGF)

Bård Bjørnevik Skogen (Haugaland GK) gikk helt til topps i storturneringen European Young Masters på Oslo Golfklubb i sommer. Dette var Europas største U16-turnering, og har hatt navn som Sergio Garcia og Rory McIlroy som tidligere vinnere. I tillegg til Skogens seier vant Norge sølv i lagkonkurransen. Mikkel Antonsen (Drøbak GK) endte på tredjeplass individuelt. Han startet turneringen med en 63-runde, som var ny turneringsrekord på Bogstad. Den ble imidlertid slått av Marius Thorp bare to uker senere.

9. Krogh redder seg inn

Det gikk mot en helmørk sesong for Kristian Krogh Johannessen. Etter å ha slitt kraftig på Challenge Tour i flere måneder lå han an til å «rykke ned» tilbake til Nordic League, men så snudde alt seg i Q-School. Da det gjaldt som mest, klarte han å finne både formen og selvtilliten, og sammen med Eirik Tage Johansen klarte han å spille seg hele veien til Q-School-finalen. Der sikret de seg arbeidstillatelse på Challenge Tour også i 2018. Forhåpentligvis var dette oppturen Krogh trengte for å gi karrieren et ettertrengt spark i baken. Han sikret seg også en liten kategori på europatouren sammen med Tage, og i Joburg Open i desember stilte både Krogh, Tage og Kofstad til start. Dette var første gang på syv år at Norge hadde tre nordmenn på startstreken i én og samme europatour-turnering.

8. Historiske amatører

Mens prestasjonene på de store internasjonale tourene har vært høyst varierende, har Norge i mange år prestert på et høyt nivå på amatørnivå. Den nåværende generasjonen på herresiden er kanskje den beste vi noen gang har hatt –iallfall hvis man skal bruke verdens amatørranking som utgangspunkt. Viktor Hovland (Miklagard Golf), Kristoffer Ventura (Oslo GK) og Kristoffer Reitan (Oslo GK) har alle klatret til topp-30 på amatørrankingen. Det har aldri skjedd i norsk sammenheng tidligere. Ventura har bare et halvt år igjen på Oklahoma State University, mens hans lagkamerat Viktor Hovland bare er inne i sitt andre studieår. Kristoffer Reitan bestemte seg imidlertid nylig for å hoppe av University of Texas, men kommer til å forbli amatør en stund til. Vi gleder oss til fortsettelsen!

7. Kaos i NM i matchspill

Den første utgaven av norgesmesterskapet i matchspill vil dessverre bli husket for alle de gale tingene. Turneringen ble ikke gjennomført i henhold til turneringsbestemmelsene, og vinneren i herreklassen, Daniel Øverås, ble først fratatt seieren på grunn av feil i gjennomføringen av arrangementet, noe som førte til sterke reaksjoner og oppslag i riksdekkende medier. NGF omgjorde i ettertid den opprinnelige avgjørelsen om å annulere resultatet, og Øverås ble til slutt norgesmester i match likevel – sammen med Tina Mazarino i dameklassen. Turneringen avdekket flere forhold i NGFs turneringsavdeling som måtte utbedres, og i høst varslet golfforbundet at de kommer til å endre rutinene og organiseringen for gjennomføringen av turneringer fra og med 2018.

6. Store nyheter fra Tutta

Det ble en begivenhetsfattig sesong på golfbanen for Suzann Pettersen. Året startet med dramatikk og stor spenning i årets første major, Ana Inspiration, der hun endte ett slag unna karrierens tredje majorseier. Nærmere skulle hun heller ikke komme en seier i 2017, og 37.-plassen på LPGA-pengelisten var hennes svakeste plassering på elleve år. En europeisk seier i Solheim Cup kunne redde sesongen, men i stedet skadet hun ryggen uken før turneringen og måtte trekke seg – og Europa gikk på et knusende nederlag. Utenfor golfbanen skjedde det derimot store ting. 7. januar giftet hun seg med Christian Ringvold i Holmenkollen kapell i Oslo, og saken derfra ble tidenes mest leste nyhetssak på norskgolf.no. I august var det store nyheter igjen, men langt fra like positive. Da avslørte hun til NRK at hun planlegger å legge opp etter Tokyo-OL i 2020. 

5. Tidenes yngste NM-vinner

Avslutningsrunden av årets norgesmesterskap på Atlungstad så lenge ut til å bli en ren duell mellom Kenneth André Johansson og Lars Mjeldheim Sandvoll. Bakfra kom imidlertid unggutten Mikkel Antonsen (Drøbak GK) i en forrykende fart. Med et avslutningsrykk som selv Petter Northug hadde vært stolt av, kunne 15-åringen plutselig kalle seg norgesmester. Etter å ha senket en lang birdieputt på det siste hullet for en tangering av banerekorden på syv under par, ble han tidenes yngste NM-vinner for herrer, og den nest yngste noensinne – kun fire måneder eldre enn Suzann Pettersen var da hun vant NM for første gang i 1996.

4. Viking Challenge

Etter tre år uten Challenge Tour i Norge kunne nordmenn endelig få oppleve kommende golfstjerner på nært hold igjen da Miklagard Golf inviterte til golfturnering i ekte vikingånd. Turneringen var den største turneringen på norsk jord i 2018, og Miklagard slo på stortromma med et gjennomført vikingtema ut til minste detalj. Dessverre var værgudene lite samarbeidsvillige i løpet av uken, og de norske spillerne klarte heller ikke med å bidra til å gjøre det til en golffest. Kun 3 av 19 norske klarte cuten, og Elias Bertheussen var et av få norsk lyspunkter på 15.-plass. Clément Sordet fra Frankrike vant turneringen.

3. Henrik gjør comeback

Årets mest overraskende nyhet i Golf-Norge var det utvilsomt Henrik Bjørnstad som stod for. Etter syv år vekk fra golfen har han nå gitt seg selv tre år med knallhard satsing for å komme tilbake til europatouren.

– Jeg har fått den barnslige følelsen tilbake. Men den kom litt uventet. Det startet med at jeg ble med sønnene mine Beck og Levi på golfbanen i sommer. Da merket jeg at det var gøy, og nå føles det veldig riktig å gjøre comeback, sa Bjørnstad da han annonserte sitt comeback i august.

Bjørnstad har fått hjelp av sin gode venn og tidligere sportssjef i Norges Golfforbund, Jan-Erik Aalbu, til å bygge opp et nytt støtteapparat, som skal sørge for at han bare trenger å konsentrere seg om å spille golf fremover. Hans første turneringer tilbake i høst bar ikke overraskende preg av mye rust i maskineriet, og uten status på noen av tourene i 2018 skal det bli interessant å se hvordan han legger opp satsingen sin neste sesong. Uavhengig av hvor han spiller, er det uansett liten tvil om at golf er morsommere å følge med på når Henrik spiller!

2. Jarand tråkker på gassen

I løpet av noen få uker i høst ble Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK) plutselig et av Golf-Norges største håp for fremtiden. Takket være to andreplasser på rad på Challenge Tour, det nest høyeste nivået i Europa, er Jarand nå sikret arbeidstillatelse på touren for neste sesong, og han er også rangert som Norges beste golfspiller på herresiden. Jarand startet sesongen på den nordiske ligaen Nordic League, men fikk mulighet til å teste ut nivået på Challenge Tour med et par «wild-card»-invitasjoner på starten av sommeren. Der klinte han til med syvendeplass i debuten. Det førte til en omrokkering i planene hans for resten av sesongen, og gamblingen om å prioritere Challenge Tour viste seg å være klok. I årets siste utgave av Norsk Golf møtte vi Jarand for å prate om karrieren hans så langt og planene fremover. Les det store portrettintervjuet her.

1. Historisk norsk oppvisning i europatour-kvalifiseringen

Det ble en historisk norsk dag i avslutningsrunden i Marokko 20. desember da Karoline Lund (Losby GK), Marita Engzelius (Oslo GK), Madelene Stavnar (Vestfold GK) og Celine Borge (Vestfold GK) sikret europatour-kortet i Q-School-finalen. Det betyr at det er hele åtte (!) norske spillere som kommer til å ha europatour-kortet i 2018: Engzelius, Lund, Stavnar, Borge, Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud, Caroline Martens og Suzann Pettersen. Det har aldri skjedd tidligere at Norge har så mange europatour-spillere på én og samme gang, og Norge blir nå en av de best representerte nasjonene på øverste nivå i Europa.

– Dette viser bare at vi gjør noe riktig. Vi er ikke så mange golfere i dette landet, så det prosentantallet vi klarer å få ut på touren, er veldig høyt. Med så mange spillere på samme tour neste år håper jeg at vi kan dra hverandre i riktig retning og gjøre hverandre sterke!, konstaterte Marita Engzelius etter turneringen.

Powered by Labrador CMS