Det var på det siste hullet at den regjerende mesteren i Omega Dubai Desert Classic stilte seg opp for å slå sin birdieputt på det aller siste hullet. Idet han stilte seg opp, gikk caddien bak ham for å dobbeltsjekke at han siktet riktig. Det hadde han ikke lov til.

Formålet med nye regel 10.2.b er å bevare en fundamental del av golfspillet, nemlig at spilleren skal klare å sikte føtter og kroppen på egen hånd.

Under punktet «Begrensninger for caddie som står bak spiller», står det:

«Når en spiller begynner å innta en slagstilling for et slag og inntil slaget er slått: 

Spillerens caddie må ikke bevisst av noen som helst årsak stå noe sted bak ballen på eller nær en forlengelse av spillelinjen.

Hvis spilleren inntar en slagstilling som bryter denne regelen, kan ikke han eller hun unngå straff ved å trekke seg tilbake.»

Europatouren tolket hendelsen slik at Lis caddie stod rett på linjen til Li idet han stilte seg opp. 

Dermed ble Lis birdie omgjort til en bogey, og 71-runden ble plutselig til en 73-runde. Det resulterte i et falt fra delt 3.-plass til delt 12.-plass, og en premiesjekk som plutselig krympet med 90 000 euro.

Etter runden var det mange som reagerte på tourens håndtering av situasjonen, blant andre verdensener Justin Rose sin profilerte caddie Mark Fulcher:

 

 

 

 

Heller ikke The Golf Channels ekspertkommentator Brandel Chamblee var spesielt imponert over hvordan europatouren tolket hendelsen på den 18. green. Han mener caddien har sitt på det tørre ettersom han går til siden samtidig som Li er i ferd med å stille seg opp over ballen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Your browser does not support iframes.

Mandag bekreftet R&A at de hadde gått situasjonen nærmere i sømmene. De står fast på at dommeren gjorde riktig i å tildele Li straffeslag. Europatour-sjef Keith Pelley sier i en uttalelse at bedømmelsen er kraftig urettferdig overfor Li ettersom Li og caddien ikke brøt reglene med vilje eller fikk noen fordel av situasjonen. Han kritiserer måten regelen ble håndhevet på og sier det bør være rom for mer skjønnsutøvelse.

Bryson DeChambeau vant for øvrig Dubai Desert Classic med utklassingssifre. Med 24 under par vant amerikaneren med syv slags margin. Dette var hans fjerde seier på hans ni siste turneringer og hans første triumf utenfor amerikansk jord. Kristoffer Reitan deltok også i turneringen, men misset cuten.