Gevings kontroversielle forslag til løsning på hvordan vi skal løse boligkrisen i Oslo-området stod på trykk i Dagens Næringslivs papirutgave torsdag 27. august.

Der forteller lederen for eiendomsmeglerforbundet at Oslo-regionen er Europas sterkest voksende hovedstadsromåd, og at det voldsomme prispresset i Oslo skyldes at det er bygget alt for lite over lang tid. Han mener man nå må se til hvordan forstadskommunene kan bidra.

– Bærum er en av de som har store arealer som er egnet til omdisponering til boligformål. Vi ser at golfforbundet har mistet mange medlemmer de siste årene. Det er åpenbart en svakere etterspørsel etter golfbaner, mens boliger åpenbart er et primærbehov som vi ikke dekker godt nok. 

– «Boligbygging er hot, golfbaner er not», konkluderer Carl O. Greving til Dagens Næringsliv.

Er det en del av eiendomsmeglerforbundets politikk å frata folk sin eiendomsrett?

Finn H. Andreassen

Golfpresident Finn H. Andreassen stemplet forslaget som useriøst. Samme kveld møttes de to til debatt i radioprogrammet Dagsnytt Atten på NRK.

– Det er ganske useriøst det eiendomsmeglerforbundet legger opp til: Å frata folk eiendomsretten. Golfbaner som er eid av medlemmer og aksjonærer. Da må de ekspropriere eiendommen for så å legge de ut til boligformål. Er det en del av deres politikk å frata folk sin eiendomsrett?, spør Andreassen.

Greving svarer med at boliger er en skrikende primærbehov, mens golf er et fallende sekundærbehov.

– Jeg skjønner at du og golfere ikke synes dette er noe hyggelig forslag, men det handler om prioritering. Politikerne har en stor utfordring i å klare og tilrettelegge for tilstrekkelig boligutbygging, forklarer lederen for eiendomsmeglerforbundet.

Programleder Anne Grosvold påpeker at en 18 hulls golfbane på 100 mål vil kunne romme 9000 boligenheter på 100 kvadratmeter. Greving sier 9000 boligenheter utgjør det samme antallet boliger Bærum kommune har planlagt å bygge de neste 15 årene.

– Jeg tror de fleste politikere er klokere enn det Greving sier her. De ser verdien at man har områder for rekreasjon, naturopplevelser og grønne lunger. Hvis det er så enkelt som eiendomsmeglerforbundet sier burde man umiddelbart begynne å bygge ut Central Park i New York, Regent’s Park eller for den saks skyld Frognerparken. Men det er ikke sånn samfunnet fungerer. Det å ha muliighet til rekreasjon og mosjon og den type ting er veldig viktig. Det ser politikerne heldigvis, sier Andreassen.

Greving sier Oslo-innbyggere er blant de heldigste hovedstadsinnbyggere i hele verden, med tilgang til både Bærumsmarka og Nordmarka.

– Det er ikke snakk om å ta alt av grønne lunger og alt av golfbaner i Bærum. Det er snakk om å finne løsninger for fremtiden. (…). Det er enklere å omstille en golfbane som ikke etterspørres, enn å gå løs på matjord som er i produksjon eller å bryte markagrensa.

Under lørdagens valg-debatt på NRK møttes Andreassen og Greving ansikt til ansikt for å debattere det kontroversielle forslaget på nytt.

– Bærum har seks golfbaner. Jeg er ganske sikker på at hvis du tok vekk to av golfbanene og fylte opp med medlemmer til de andre klubbene kunne du gjort golfbanene mer lønnsomme, sier Greving.

Finn H. Andreassen anklager Greving og eiendomsmeglerforbundet for å tenke på egne lommebøker.

– Det er merkelig at eiendomsmeglerforbundet plutselig kommer og skal være så aktive for å løse boligkrisen. Jeg gjetter at det er andre motiver som ligger bak: At dere vil omsette mer og tjene mer penger. Dere vil bare ha penger i egen lomme. Det er åpenbart motivet for å få gjort denne utbyggingen, sier Andreassen og får støtte av FRP-politiker i Ålesund, Erik Tørrissen som skriver på sin Twitter-konto:

«Når jeg hører lederen for Norges eiendomsmeglerforbund snakke om å ekspropriere golfbaner for å bygge boliger, og argumentasjonen han bruker, håper jeg virkelig at slike mennesker aldri blir valgt inn i folkevalgte posisjoner. Måte på til mangel av respekt for andres eiendom».

Se debatten mellom Andreassen og Greving her.