Svein Einarsbøl (Asker GK) har de siste 20 årene jobbet med forebyggende helsearbeid i Asker kommune, og også vært en av Asker Golfklubbs mest aktive ildsjeler. I samarbeid med Norges Golfforbund skal den nybakte pensjonisten nå reise Golf-Norge rundt for å promotere golf som helsefremmende idrett.

Mandag var blant andre ordfører i Asker kommune, Lene Conradi, og golfpresident, Marit Wiig, til stede på «kick off» for turneen på Asker Golfklubb.

Det var med blandede følelser Svein satte seg i bobilen og rullet ut på veien. Bobilen blir hans hjem de neste to månedene. Etter en liten sommerferie i juli er det ut på veien igjen.

– Dette blir en helt ny hverdag. Jeg har jobbet i 42 år, og nå skal jeg plutselig ikke gå på jobb. Men jeg er så heldig at jeg har muligheten til å gjøre noe jeg virkelig brenner for, sier Einarsbøl.

– Jeg har lenge hatt en drøm om å spille mange golfbaner i Norge. Jeg har lenge sagt «bare vent til jeg blir 62». Nå er plutselig dagen her.

På sin Helse-Tour skal han videreformidle den kompetansen han har fått i Asker kommune og i golfklubben opp gjennom årene. Målet er å inspirere flere klubber til å bli aktive medspillere i kommunens folkehelsearbeid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svein kjøpte denne bobilen for tre uker siden. Nå er den hans nye «hjem». (Foto: Christian Døvle)

– Jeg har vært med på veldig mange spennende prosjekter. Jeg gleder meg til å komme i dialog med mange klubber, og hjelpe de med å se på hvilke muligheter som ligger der i deres folkehelsearbeid, hvordan de skal få mer ut av ressursene sine og hvordan de kan skape enda mer engasjement.

Lene Conradi, ordfører i Asker, beskriver Svein som en nøkkelperson i Asker kommunes forebyggende folkehelsearbeid:

– Du har en egen standing i kommunen. Jeg vet ikke helt hvordan det skal gå med oss når du går ut i pensjon!, smiler hun, og fortsetter: 

– Golfsporten er en av de aller mest helsefremmende idrettene vi har. I tillegg til at man får mye mosjon i naturen, er det sosialt. Det er veldig viktig for den mentale helsen, noe som er undervurdert i det offentlige ordskiftet.

– Helse-Tour er en direkte konsekvens av det flotte samarbeidet mellom NGF, Asker kommune og golfklubben. Vi er stolte av at du nå skal ut og dele dine erfaringer og fremme samarbeid mellom kommunene og golfklubbene.

Golfpresident Marit Wiig sier en av golfsportens viktigste oppgaver er å bruke idretten i et større samfunnsperspektiv.

– Det er ikke tilfeldig at turneen starter i Asker. Det klubben har fått til er så verdifullt at det fortjener resten av Golf-Norge å vite om og lære av, sier Wiig.

Gjennom sesongen kan du følge Sveins blogg her på norskgolf.no. Der kan du lese om hans historier og opplevelser fra klubbene han har besøkt. 

Helse-Tour vil i 2016 være innom disse fylkene: Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

– Dette føles litt som å starte i en helt ny jobb. Dette er virkelig en drøm som går i oppfyllelse!, sier Svein og spinner ut av parkeringsplassen til Asker Golfklubb.