Tekst: Kaia Means

 

Royal Cinque Ports har en lang og imponerende historie, men er likevel en klubb som virker imøtekommende og relativt avslappet.

 

Linksbanen ligger rett ved landsbyen Deal, ved den engelske kanal nord for Dover. Landskapet er selvfølgelig likt det som fins ved søsterbanen Royal St George’s, der Darren Clarke vant The Open Championship i fjor. Banen fikk tittelen ’Royal’ i 1910 av Kong George V. I dag er den ivrige golferen Prins Andrew kongehusets representant i klubben.

 

The Open ble faktisk holdt på Royal Cinque Ports i 1909 og 1920. Tre ganger senere ble Deal valgt, men planene gikk stadig vekk i vasken. Først i 1915 på grunn av første verdenskrig, og senere i 1938 og 1949. Begge de siste gangene kom det høye vinder fra øst kombinert med høyvann, noe som gjorde at banen flommet over og ble uspillbar. Dermed har Royal St George’s tatt over som eneste Open-bane i Sør-England.

 

Royal Cinque Ports er likevel blant de mest kritikerroste på de britiske øyer – og en spesiell opplevelse for alle som blir varme bare ved tanken på å spille de beste klassiske linksbanene.

 

Banen (par 71, 5927 m) er lagt til en tynn stripe med linksgrunn mellom Deal og Sandwich Bay. Den karakteriseres av de naturlige sanddynene, en rådende vind fra sørvest og utsikten mot den engelske kanal. På samme måte som ved Royal St George’s, er det alltid farer som lurer, selv om du treffer fairway. For Deal har enda mer ondolerte fairwayer, og det er alltid muligheter for å få en pussig sprett som sender ballen rett i de tette tuene med marehalm på hver side av fairway. Det er sjeldent man spiller fra fairway med en helt rett stance.

 

Bunkrene er tradisjonelle, sirkelformede, dype og bratte. Ofte heller alle vinklene ned mot bunkrene, så det virker som en umulig oppgave å unngå dem, og enda mer umulig å komme ut av dem. Tenk deg om to ganger før du flørter med dem. Når du etter hvert er på greenen, vil du legge merke til at de er store, og er også noen av landets jevneste og raskeste. Etter runden er det et must å sitte på terrassen med en ’shandy’ og se utover linkslandskapet og den engelske kanal.

 

www.royalcinqueports.com

www.visitkent.co.uk