Kommentar: Rolf Bjarne Aune

Mye av grunnen til suksessen er god fødselshjelp fra NGFs klubb- og idrettsutvikler, samt at klubbene har samlet seg om en felles terminliste som innenfor rammene av turneringsbestemmelsene er tilpasset våre regionale behov. 

Før sesongstart var det felles møte mellom klubber i Trøndelag og Møre og Romsdal for å legge felles terminliste og etablere en ”turneringsgruppe” med medlemmer fra 2 klubber i hhv Møre og Romsdal og Trøndelag.  

Terminlisten inneholdt totalt 6 turneringer. 3 ble spilt fylkesvis i Møre og Romsdal og i Trøndelag (for å minimalisere reisebelastingen for spillerne), 2 Major turneringer (en i hvert fylke) hvor alle spillerne møttes og som avslutning Midt Norsk Junior Cup. 

Junior Tour spilles som hovedregel etter netto slag. Men i tillegg konkurrerte spillerne i klasse 1 (hcp < 18) på brutto slag, hvor beste jente og gutt på OoM fra hvert fylke ble premiert.

Turneringsgruppen har gjennom sesongen hatt flere møter for å koordinere og styre turneringene. Møtene har enten vært holdt som video- og telefonmøter for å unngå tidkrevende reiser, eller når vi har møttes på Major turneringene. Turneringsgruppen har også jobbet aktivt mot alle klubbene i TO-et for å markedsføre Junior Tour og motivere til deltagelse. Dette har gitt resultater, men vi har fortsatt et utforløst potensiale i å øke antall klubber som deltar.

Med disse grepene har vi opplevd stor økning i deltagelsen i forhold til foregående år. I klasse 1, som kan sammenlignes med fjorårets B-Tour, har vi i gjennomsnitt hatt 30% flere spillere med i 2011. I snitt har vi hatt ca 50 spillere på hver turnering (Klasse 1, 2, 3 og 4). Klasse 4 har vært for barn under 11 år uten klubbhandicap, disse har spilt 6 eller 9 hull på korthullsbanen der turneringsarrangøren har hatt slike fasiliteter. 

Midt Norsk Junior Cup

Midt Norsk Junior Cup fortjener spesiell omtale. Den ble spilt over 2 dager og ble en fantastisk avslutning på sesongen. En turnering i Ryder Cup format hvor Møre og Romsdal møtte Trøndelag. 8 gutter og 4 jenter fra hvert område hadde kvalifisert seg gjennom sine prestasjoner på golfbanen i løpet av sesongen (Junior Tour og Titleist Tourene). Lagene møtte hverandre i fourball, foursome og single. Det var matchplay med fullt spillehandicap, og matcher som  gikk over 9 hull. 

Hensikten med cupen var at juniorene skulle ha noe å strekke seg etter i løpet av sesongen. Noe som vi må si ble svært vellykket. Det var kniving om kvalifiseringsplassene helt fram til siste slaget på Junior Tour var slått. 

Turneringen ble spilt 17.-18. september på Byneset Golfsenter utenfor Trondheim. Lørdag formiddag møtte begge lagene opp for en felles gjenomgang og innspillsrunde. Man kunne allerede da ta og føle på hvilken tenning som lå i luften. Etter en kort lunsj var det tid for trekking og alle juniorene var spente på å få vite hvem de skulle spille mot. 

Fourball-matchene lørdag ettermiddag var jevne, men det endte til slutt med at Møre og Romsdal tok ledelsen med 4-2. Før spillene gikk hjem for dagen var det trekking av søndagens foursome og single matcher. Det var tydelig at noen av spillerne hadde både ”ønskemotstandere” og noen som de ikke hadde så lyst til å møte. Vi kunne ”ta på stemningen” i rommet.

Søndag fortsatte møringene sitt gode spill, og økte ledelsen gjennom å vinne forursome-matchene med 3,5-2,5. Men med stillingen 7,5 – 4,5 til fordel Møre, så var løpet fortsatt ikke kjørt før de avsluttende singel-matchene. Forspranget skulle likevel vise seg være for stort for trønderne og møringene vant til slutt med 14,5 – 8,5.

Dette var en fantastisk helg hvor Byneset stilte med kompetent arrangørkorps, nydelig bane og glitrende høstvær.  Foreldre stilte som markører og ungdommene storkoste seg. Dette ble en suksess, og det snakkes allerede om neste års turnering. Trønderne vil ha revansj og Møringene kommer garantert til å gjøre alt som gjøres kan for å beholde trofeet. 

I 2012 vil vi gjøre noen mindre tilpasninger som vil gjøre Junior Tour ennå bedre for alle. Vi regner også med at alle de fornøyde spillerne fra i år vil være gode ambassadører for neste års Junior Tour, og at vi da får med ennå flere spillere. Og ikke minst at vi får med flere av klubbene i TO-et. Junior Tour er for alle, ”fra man kan krype og til man er ferdig som junior som 19-åring”.