Ladies European Tour bekrefter på sine nettsider at Khodabakhsh fratrer sin stilling, og skriver at styreleder Mark Lichtenhein vil overta posisjonen midlertidig mens jakten på en erstatter pågår.

Utviklingen på Ladies European Tour de siste årene kan best forklares som en krise. For seks år siden bestod Ladies European Tour-sesongen av 27 turneringer.

Siden den gang har turneringsprogrammet blitt halvert, og hvis man ikke medregner majorene, spilles bare tre av årets turneringer på europeisk jord.

Misnøyen blant spillerne har bygget seg opp over lang tid, fordi de har blitt lovet turneringer som plutselig ikke er blitt noe av. Det har ført til store hull i kalenderen, og fra 23. april til 6. juli ble det ikke spilt en eneste turnering på Ladies European Tour – en periode som vanligvis bør være høysesong.

Bare i år har hele syv turneringer blitt kansellert som følge av manglende finansiering. 

Det gjør at spillere som Marianne Skarpnord og Tonje Daffinrud bare har fått spilt henholdsvis seks og fire europatour-turneringer så langt i år. 

– Det er enormt frustrerende. Vi er så mange spillere som er sinte. Jeg er bekymret for tourens fremtid, sa Marianne Skarpnord til Norsk Golf tidligere i sommer. Hun sa at mange av spillerne var misfornøyde med hvordan touren har blitt styrt.

– Det føles nesten umulig å spille seg i form med så få turneringer som er nå, har Tonje Daffinrud uttalt.

Den skotske vise-kapteinen før Solheim Cup, Catriona Matthew, uttrykte sin bekymring overfor Golf Channel forrige uke. I følge Svensk Golf sa hun dette under British Open:

– Jeg synes produktet er der. LET har mange gode spillere, og det handler kanskje bare om at feil folk har vært i ledelsen. Om det går an å løse, så finnes det kanskje en mulighet å bygge opp noe bra igjen, sa den skotske europatour-veteranen.

Skal ha takket nei til LPGA

Norsk Golf har fått opplyst fra kilder i miljøet at LPGA Tour-sjef Mike Whan for et snaut år siden ønsket å kjøpe opp Ladies European Tour, ta touren under sine vinger og gjøre det til en del av Symetra Tour – nivået under LPGA Tour. Slik kunne Symetra Tour bli en helårs-tour på begge sider av Atlanteren.

Ivan Khodabakhsh og LET skal imidlertid ha takket nei fordi de angivelig ikke ønsket turneringer med så lave premiesummer som det er på Symetra Tour. Mens Symetra Tour-turneringer vanligvis har en samlet premiepott på cirka 1,2 millioner kroner, har den LET-turneringen med lavest pott i år en samlet premiesum på 2,3 millioner kroner.

Denne uviljen til å arrangere turneringer med lavere premiesummer skal ha vært mye av årsaken til at Ladies European Tour-programmet har blitt så glissent de siste årene. Det skal bli spennende å se om denne praksisen vil endres i tiden fremover.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LPGA-kommisjonær Mike Whan skal i følge kilder Norsk Golf har pratet med, ha ønsket å kjøpe opp Ladies European Tour, men fått nei. Her sammen med Ivan Khodabakhsh, som nå fratrer sin stilling som LET-sjef. (Foto: Getty Images)

Samtidig som touren i Europa har blitt svekket i takt med et sponsormarked som kniper igjen pengesekken, vil det fremover bli enda vanskeligere å kvalifisere seg til den amerikanske LPGA-touren.

LPGA planlegger en endring av Q-School-systemet på samme måte som er gjort på herresiden, slik at man nå må kvalifisere seg til LPGA Tour gjennom en hel sesong på Symetra Tour.

Les også: Dette er for deg som lurer på forskjellen mellom de største tourene

Team Norway-sjef Jon Karlsen sa til Norsk Golf på slutten av forrige sesong at NGF nå har sidestilt spill på nivå to i USA, Symetra Tour, med spill på nivå 1 i Europa, Ladies European Tour. 

– Noe av det viktigste for at du skal bli bedre i golf, er at du må spille turneringer. Det har vært en dramatisk reduksjon i turneringstilbudet til LET i Europa de siste årene. Spillerne får rett og slett ikke spilt nok turneringer til å utvikle seg som golfspillere. (…) Det er tydelig at pilen peker mot USA, sa Karlsen.

Karlsen presiserer at nivået på en gjennomsnittlig Symetra Tour-spiller og Ladies European Tour-spiller er ganske likt, mens LET har et noe høyere nivå i toppen, blant annet fordi touren «booster» feltet med invitasjoner.

Slik utviklingen har vært de siste årene, kan imidlertid den maktfordelingen endre seg.

En svekket Ladies European Tour betyr også et svekket europeisk lag før Solheim Cup. Mens fire av spillerne på laget kvalifiserer seg gjennom verdensrankingen, kvalifiserer fire spillere seg til Solheim Cup i kraft av deres plassering på Ladies European Tours pengeliste.