Fra å ha en junioravdeling på 85 aktive spillere ved sesongslutt, er det nå 110 aktive juniorer i klubben som deltar i treningsgrupper. Bare i knøttegruppen for spillere fra seks til ni år, har klubben nå 30 barn i trening.

Da det nylig ble spilt Narvesen Tour på Voss GK, var hele 30 av deltagerne fra Fana. Det tilsvarte halve startfeltet. Av de 25 jentene som var med, representerte tre fjerdedeler av spillerne Fana.

Også på den øverste juniorserien i Norge, Titleist Tour, biter Fana GKs jenter godt fra seg. I U15-klassen har Fana GK hele fire jenter blant de ti beste sammenlagt i år.

Det har vært mye høyere utmeldingsprosent blant jentene. Det ser det endelig ut til at vi har klart å rette opp.

Jan-Inge Klubben, Fana GK

Jan-Inge Klubben, leder for juniorkomiteen ved Fana GK, sier til Norsk Golf at suksessen er et resultat av dedikert arbeid over flere år. 

– Det har vært mye snakk om jentesatsingen vår, men faktum er at vi satser like mye på både gutter og jenter.

– Historisk sett har det vært lik rekruttering av både jenter og gutter i klubben, men det har vært mye høyere utmeldingsprosent blant jentene. Det ser det endelig ut til at vi har klart å rette opp, forklarer Jan-Inge Klubben til Norsk Golf.

Hos Fana-juniorene har det å delta i turneringer blitt en helt naturlig del av golfen. (Foto: Team Fana Junior)

Fanas juniorgruppe, «Team Fana Junior», bestod frem til i fjor av blandede treningsgrupper med jenter og gutter. I fjor opprettet de imidlertid en egen jentegruppe. Det angrer de ikke på i dag.

– Det har fungert fantastisk bra. Mange jenter er mer opptatt av miljøet og det sosiale enn gutta. Vi har bremset opp utmeldingen, og totalt sett er det i dag færre utmeldinger fra jenter enn gutter. Før denne sesongen var det kun en jente fra denne jentegruppen som meldte seg ut!

Viktig å spille turneringer

Jan-Inge Klubben trekker spesielt frem to suksesskriterier til junioravdelingens solide vekst de siste månedene:

– For det første har vi fokus på høy kvalitet i alle gruppetreninger, helt fra knøttenivå og opp til eliten. Det er et gjennomtenkt opplegg med en tydelig plan. For det andre har vi fått mange flere juniorer til å delta i turneringer. Det er kanskje det viktigste arbeidet vi har gjort. 

– Hvorfor er det så viktig at barn og unge spiller turneringer?

Vi er et idrettslag, og da er en av hovedpilarene at man konkurrerer

Jan-Inge Klubben

– Det er her de virkelig får oppleve idrettsgleden. Golf skiller seg fra en del andre idretter ved at idrettsfokuset ikke alltid står like sterkt. Det er noe vi har følt behov for å ta tak i. Vi er et idrettslag, og da er en av hovedpilarene at man konkurrerer. Ingen er med i en fotballklubb uten å spille fotballkamper.

Jan-Inge Klubben sier Fana GK har jobbet målrettet i over fire år med å få flere juniorene til å konkurrere. Ofte har det vært en større oppgave å overbevise foreldrene enn barna selv. 

Nå har turneringer blitt en «snakkis» i klubben der spillerne oppfordrer og motiverer hverandre til å være med og konkurrere.

– Det å delta i en turnering virker nok skremmende for mange, og først og fremst mange foreldre som ser at barna ikke treffer ballen ordentlig bra og blir bekymret. Men nå har vi endelig fått et gjennombrudd. Når de spiller turneringer, har de plutselig et mål å jobbe mot. 

– Det blir det trening med mening!