Tiger Woods er under en samlet golfpresses lupe hver gang han spiller turnering, men denne uken vil kritikerne følge ekstra nøye med. Ikke bare er han tilbake med en tilsynelatende leget rygg – han er også bevæpnet med en «ny» sving og ny trener, Chris Como. 

 

Deres mål er utvilsomt å gjøre Tiger til en majorvinner igjen. Selv om Tiger har vunnet åtte turneringer siden den berømte Thanksgiving-natten i 2009, har han ikke stått på toppen av pallen i en major siden han vant U.S. Open med røket korsbånd og benbrudd i 2008.

 

Sports Illustrateds golf.com har gått Tigers statistikk nærmere i sømmene for å finne ut hvor skoen trykker mest for Woods og Como. De har oppsummert problemområdene i fem punkter. 

 

 

1. Han misser greener som aldri før.

 

I 2006 traff Tiger 74 prosent av alle greener. I år har prosenttallet falt til 58. Golf.com mener mye av forklaringen ligger i at Tiger tenker for mye på svingmekanikk, og har mistet sin kreative utfoldelse.

 

 

 

 

2. Han taper på nærspillet

 

De få gangene Tiger misset green tidligere, klarte han likevel ofte å redde seg inn. I 2008 reddet Tiger Par når han misset green fra 27 meter og inn hele 45 prosent av gangene. Både i 2014 og 2011 klarte han bare å redde par i 25 prosent av gangene i samme situasjoner.

 

 

 

3. Han er tregere

 

Dagene da Tiger Woods slo ballen milevis forbi konkurrentene er passert. I 2007 hadde Tiger Woods en gjennomsnittlig køllehodehastighet på hele 125 mph, drøye 200 kilometer i timen med driveren. Svinghastigheten hans har siden den gang blitt betraktelig lavere. I 2012 oppnådde han sin høyeste svinghastighet under Sean Foley med 121 mph. I fjor ble hastigheten målt til 118, mens den i år falt ytterligere 2mph. Tiger sa under en pressekonferanse tidligere denne uken at noe av målet med hans nye sving er å få tilbake den samme farten han klarte å generere i ungdomstiden.

 

 

 

4. Han dominerer ikke lenger par 5-hullene

 

Se punkt 1 og 4. Når man slår langt og rett kan man spille par 5-hullene som par 4-hull. Tiger Woods og Sean Foley klarte imidlertid aldri å fikse Tigers driver-problemer, og som konsekvens er han heller ikke den samme trusselen på par 5-hull lenger.

 

 

 

5. Putteren er ikke hans venn

 

Tiger Woods var tidligere anerkjent som tourens beste putter, og kanskje verdenshistoriens beste putter i pressede situasjoner. I 2009, et år han vant ti millioner dollar på 17 turneringer, tjente Tiger i snitt nesten 0,9 slag på feltet på greenene hver runde. I fjor var dette tallet halvert. Golf.com mener forklaringen på hvorfor Tiger ikke lenger er brennhet med putteren er sammensatt. De peker på utstyrsbyttet fra hans trofaste Scotty Cameron til Titleist, caddieskiftet fra Stevie Williams til Joe LaCava (Williams beskrives som den beste caddien på touren til å lese greener), antall timer Tiger har hatt mulighet til å trene putting med vond rygg, og en ustabil oppstilling.

 

Les analysen av Tiger sine problember i sin helhet her.