I en kronikk publisert i VG tirsdag, hamrer golfpresidenten løs mot toppidrettssjef Tore Øvrebø, som kaller Norge verdens nest beste idrettsnasjon i forhold til innbyggertall. Andreassen kritiserer videre Olympiatoppens prioriteringer, og spesielt hva deres sekkepost på 44 millioner kroner for forskning og utvikling går til.

Han mener Olympiatoppen bruker nesten alle ressurser på de små idrettene med stort medaljepotensiale, mens de største verdensidrettene nedprioriteres.

Andreassen får i VG støtte fra blant annet tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl, Johan Kaggestad, og kommentator Truls Dæhli.

Til Norsk Golf sier Andreassen at hensikten ikke er «å ta» noen, men å starte en politisk strategisk debatt rundt hvilke idretter som skal satses på.

Og debatt fikk han: Torsdag stilte både han og toppidrettssjef Øvrebø i studio til NRKs Dagsnytt 18.

Under er utdrag av det som ble sagt i løpet av de syv minuttene han fikk ansikt til ansikt med toppidrettssjefen:

(Se debatten i sin helhet her)

(…)

FH: – Jeg vil at vi skal begynne å se på hvilke ressurser som finnes i Olympiatoppen, og se på den spisskompetansen dere har ervervet over så mange år og hvordan den kan overføres til andre idretter.

Vår hovedprioritet er at det oppfattes som en viktig sport i Norge

Tore Øvrebø

TØ: – Det er en fin oppfordring, og hele grunnideén til Olympiatoppen. Jeg har på en følelse av at du snakker om penger her. De idrettene som lykkes best er de som har en sunn finansiering i særforbundet. (…) Vi er nødt til å prioritere idretter som er viktige i Norge. Det gjør alle andre land – de prioriterer idrettene som er viktige i sitt land. I Korea er golf veldig viktig, så de prioriterer det høyt. Vi prioriterer vinteridrettene fordi de betyr mye for det norske folk. Vår hovedprioritet er at det oppfattes som en viktig sport i Norge.

FH: – Jeg er opptatt av at dere også må ha et øye på hvordan man kan utvikle de andre idrettene. Og det jeg ikke får svar på er hvilke prioriteringer dere gjør og hvordan dere gjør disse prioriteringene. Dere sitter bak nedrullede gardiner på Olympiatoppen. Det er ikke sånn det må funke. Vi skal ha åpenhet, diskutere hvordan disse prioriteringene blir gjort og hvordan pengene blir brukt.

Dere sitter bak nedrullede gardiner på Olympiatoppen

Finn H. Andreassen

TØ: – Første gang vi debatterte dette var på mitt kontor i august. Jeg har vært i samme fora som deg tre ganger etterpå, og jeg har fortalt deg om kriteriene fra OLT og tror det er relativt godt kjent.

FH: – Det må ikke være slik at man for eksempel dropper tennis fordi sjansen for å vinne en medalje er veldig liten. Den internasjonale konkurransen er beinhard. Vi har et fantastisk talent innenfor tennis nå. Så vidt jeg vet har dere ikke puttet en krone på det.

TØ: – Ikke nødvendigvis kroner. Vi jobber tett med mange idretter, så er det noen vi ikke jobber så tett med. For å imøtekomme det savnet i norsk toppidrett, var noe av det første jeg gjorde da jeg overtok å innføre noe som heter «utviklingsidretter» som møter alle idrettene som har toppidrettsambisjoner i Norge. De har anledning til å gjøre nettopp det du etterlyser – møte hverandre i et større fora.

FH: – Mitt poeng er kort og godt: Hvem tar avgjørelsene? Er det dere i Olympiatoppen i en liten snever krets? Jeg mener det må være et idrettsstyre som putter det inn i et idrettspolitisk dokument og sier at det er disse områdene vi skal satse på. Da er det en fair og åpen debatt. Slik det er nå er masse hemmelig og vi får ikke vite hvordan det skjer.

(…)

(Se debatten i sin helhet her)