Phoenix Open er en av turneringene som årlig trekker størst publikumsmasser på PGA-touren. Store deler av tilskuerne samles rundt det berømte 16. hullet, der de lager en stemning som minner mer om en fotballkamp enn en golfturnering. Titusenvis av småfulle, feststemte amerikanere jubler av full hals straks ballen forlater køllehodet, men om slaget bommer green venter en høylytt pipekonsert. Mange står i bar overkropp, gjerne ved siden av hverandre og med en bokstav malt på seg som til sammen utgjør navnet på deres favorittspiller. Fredag måtte de fleste ha på seg jakke, lue og skjerf på den ellers så varme Scottsdale-banen ørkenen i Arizona.

Med temperaturer nærme null og frosne partier på banen ble spillet totalt utsatt 7,5 timer fredag. Dermed ble runden avbrutt halvveis, mens noen kom aldri i gang. Av de 130 i startfeltet er det 60 stykker som aldri fikk ta fatt på sin andrerunde, blant dem Phil Mickelson forrige ukes vinner, Bubba Watson.

To hansker

Amerikanerne Tommy Gainey og Mark Wilson, som vant Sony Open på Hawaii i januar, gjorde det beste ut av situasjonen og fikk samlet opp en del birdies før de måtte dra tidlig inn i klubbhuset etter runden. De leder turneringen sammen på 11 under par, etter å ha spilt henholdsvis 14 og 9 hull. To slag bak dem følger Geoff Ogilvy, som kun har to hull igjen av sin runde. Han er en av tre australienere som foreløpig ligger på topp 10 på resultattavlen.

I en turnering der kulda har ført til store utsettelser, er det passende at en spiller med kallenavnet «Tommy Two Gloves» leder. Tom Gainey pleier nemlig å spille med to golfhansker, uten at han mener det hjalp noe særlig fredag.

– Jeg tror ikke det hjalp meg noe, for hendene mine var iskalde i hele går. Hendene mine føltes helt numne, jeg hadde nesten ikke følelse i de, sa han til pgatour.com etter runden. 

Flere utsettelser i vente?

Visepresident i PGA Tours regelkomité, Slugger White, kan ikke garantere for at turneringen er ferdig på søndag.

– Slik det ser ut nå må man kanskje spille noen hull på mandagen og. Alt avhenger av hvordan temperaturen er lørdag-og søndag morgen. Det er utrolig hvor frosne greenene blir i løpet av natten, og de tiner nesten ingenting i løpet av dagen heller. 

De lave temperaturene har satt en demper på det eller så store publikumsoppmøtet. Under tilsvarende runde i fjor var det 101 709 tilskuere til stede. I går var det kun 38 323 til stede, til tross for at over 70 000 hadde kjøpt billett.

 

Leaderboard.