Det var interessen for Bobby Jones som gjorde at Espen bestemte seg for å prøve hickorykøller. Han gjorde research på nettet og fant tre køllemakere som lagde kopier av gamle trekøller. I mai kom de spesiallagde køllene fra en køllemaker i Louisville, Kentucky. Han fikk prøve køllene i sommer på hjemmeklubbene Bodø GK og Salten GK. Nå i oktober er han Norges første utsending noensinne på World Hickory Open Championship, en turnering som har 10-årsjubileum i år.

Espen lot ikke mangel på et norsk miljø stoppe han. Han fant turneringen på nett og bestemte seg for at det så kult ut. Det er ingen handicap-krav eller kvalifisering – enn så lenge. Turneringen har vokst på 10 år fra 36 til 120 deltakere. Med seg som caddie har Espen broren sin, Paal Gunnar Anderson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Espen mener proffene burde spille med trekøller. (Foto: Kaia Means)

– Det er første gang jeg er i Skottland, sier han. Det kommer nok til å bli en årlig tur. Det er en fantastisk opplevelse å være her hvor de har spilt golf i 400 år, sier Espen til Norsk Golf.

Det er ærlig golf, sier Espen. Et dårlig slag blir alltid straffet. Men når du treffer bra er gleden desto større

Espen Anderson

Turneringen går på Carnoustie og førsterunden ble spilt på Buddon Links. Espen slo 95 brutto. Med 11 i hickory-handicap, ble det 84 netto. Beste spiller scoret 67 brutto i førsterunden.

Espen spiller på hcp 7 med moderne køller, men i mesterskapet får man flere tildelte slag. Det er mye vanskeligere å spille på hickory-køller. Det krever et mye renere treff, og ballen flyr ikke så langt. Han spiller med åtte køller. De har de gamle navnene, som baffy, mashie, niblick og mashie-niblick.

– Det er ærlig golf, sier Espen. Et dårlig slag blir alltid straffet. Men når du treffer bra er gleden desto større.

Vennene hans i Bodø, der han jobber både som investor og tennistrener, skjønner ikke dette med hickory.

– De rister på hodet. De skjønner ikke hvorfor jeg spiller med dem. Golf er jo vanskelig nok fra før. Men jeg synes at det ikke er så artig å se folk slå 400 meter. Det burde være som i amerikansk baseball. Der må proene bruke trekøller når de slår. Det skulle vært det samme i golf. Proffene bør spille med treklubber.