Bjørnstad sier til VG mandag at han nå har gitt seg selv tre år med knallhard satsing for å komme tilbake til europatouren.

– Jeg har fått den barnslige følelsen tilbake. Men den kom litt uventet. Det startet med at jeg ble med sønnene mine Beck (9) og Levi (6) på golfbanen i sommer. Da merket jeg at det var gøy, og nå føles det veldig riktig å gjøre comeback, sier han til VG.

Bjørnstad har god erfaring med å komme seg helskinnet gjennom Q-School-maratonet tidligere i karrieren, men da under helt andre forutsetninger enn dette. Sist gang han spilte en turnering som profesjonell, var for syv år siden.

Jeg er ydmyk i forhold til at jeg ikke har spilt en turnering på syv år. Det blir en prosess jeg må gjennom

Henrik Bjørnstad til VG

– Jeg er ydmyk i forhold til at jeg ikke har spilt en turnering på syv år. Det blir en prosess jeg må gjennom. Jeg må spille meg i form, og det kommer til å ta litt tid, sier Bjørnstad til VG. Han sier det er kicket som er å spille mot de beste i verden, han har savnet – og som har vært umulig å finne ellers i livet.

– Jeg tror nivået er blitt litt høyere, men ikke avskrekkende mye høyere. Men nivået er bedre, slik det blir i alle idretter, sier Bjørnstad til VG.

Det første kvalifiseringssteget til europatouren begynner i Tyskland, England, Østerrike, Portugal og Italia i midten av septemer. Bjørnstad planlegger å spille turneringen som spilles i Ebreichsdorf i Østerrike 19. til 22. september.

Andre trinn spilles på fire forskjellige baner i Spania i starten av november, før det er duket for finale på Lumine Golf Club i Spania 11. til 16. november. 1500 spillere prøver seg i europatour-kvalifiseringene. Bare 25 kommer seg gjennom det trangeste nåløyet.

Henrik Bjørnstad ble profesjonell golfspiller som 18-åring i 1997. Etter en tung sesong i 2004 la han opp som golfproff for å livnære seg som snekker. Han vendte tilbake til golfen året etter. I sesongene 2006 og 2010 spilte han på øverste nivå, den amerikanske PGA-touren, som første nordmann i historien.

Året etter å ha lagt opp ble han hentet inn som spillerutvikler i Norges Golfforbund, en jobb han hadde frem til 2014. De siste årene har Bjørnstad kommentert PGA-tour-sendingene på Eurosport sammen med sin gamle europatour-kollega Per Haugsrud.

Historien om Bjørnstads første år på PGA-touren: «Da Henrik fikk Golf-Norge til å koke!»

Aalbu-hjelp – igjen

Jan-Erik Aalbu var sportssjef i Norges Golfforbund da Henrik Bjørnstad kvalifiserte seg til PGA-touren. Han var delaktig i å overtale Bjørnstad i å satse på golf igjen etter at han la opp for første gang. Intil nylig jobbet Aalbu som sportssjef for Eurosport, og her hentet han inn Bjørnstad som kommentator til golfsendingene.

Når Henrik sier han går inn for noe, vet jeg at han gjør det 100 prosent!

Jan-Erik Aalbu

For to uker siden fikk Aalbu plutselig en overraskende telefon fra Bjørnstad. Her fortalte han om planene om å satse på profesjonell golf igjen.

– Da snudde jeg meg fort rundt og sa vi måtte sette oss ned og prate. Jeg måtte høre at han virkelig mente det. Hvis ikke hadde jeg ikke giddet å være med på dette, sier Aalbu til Norsk Golf, og legger til:

– Når Henrik sier han går inn for noe, vet jeg at han gjør det 100 prosent!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Henrik Bjørnstad sammen med Jan-Erik Aalbu under Buick Invitational i 2006. (Foto: Helge Mikalsen/VG/NTB Scanpix)

Aalbu sier han merker at Henrik har fått tilbake den «barnslige, gutteaktige gleden» med å spille golf.

– Han kjenner at han brenner for dette. Han har selv sett hvordan han har slått ballen, og det ser veldig bra ut. Han mener oppriktig at han kan klare å komme tilbake på europatouren, sier Aalbu t Norsk Golf.

Aalbu sier han nå har hjulpet til med å bygge et team rundt Henrik som skal sørge for at han bare trenger å konsentrere seg om å spille golf. Alt som vil skje av turneringer utover høsten, er allerede finansiert.

De neste måneden vil støtteapparatet planlegge videre hvordan de tre neste sesongene skal legges opp. En av sponsorene som er med på laget, er Next Hole Consulting med Arild Karlsen i spissen, som også var hovedsponsor under Challenge Tour-turneringen Viking Challenge på Miklagard GK nylig.

– Folk synes det er moro med Henrik. Han har et navn, og er veldig godt likt. Han sier selv at han er skadefri og er godt trent. Siden han både er pappa og også har jobbet som trener, har han fått et litt annet perspektiv på golfen. Nå er han mye bedre forberedt på oppturer og nedturer, sier Aalbu.

 

– – –

Fakta: Henrik Bjørnstads proff-karriere

1997: Debuterte som proff. 41.-plass på Linde German Masters på europatouren

1998: 18.-plass sammenlagt på Challenge Tour

1999: 149.-plass sammenlagt på European Tour

2000: 65.-plass sammenlagt på Challenge Tour

2001: 81.-plass sammenlagt på European Tour. Tre topp-10-plasseringer

2002: 61.-plass sammenlagt på European Tour, inkludert andreplass i Hong Kong Open. Tidenes beste norske europatour-plassering for herrer.

2003: 111.-plass sammenlagt på European Tour.

2004: 205.-plass sammenlagt på European Tour. Legger opp og begynner som snekkerassistent.

2005: Gjør comeback som proff. Spiller på P4 Tour, vinner Vestfold Open. Deltar i PGA Tour-kvalifiseringen samme høst. Ender på 13.-plass i finalen og kvalfiserer seg som første nordmann til PGA-touren.

2006: 152.-plass sammenlagt på PGA Tour. Én topp-10-plassering. Ledet Buick Open med ni hull igjen av sisterunden, men sprakk på slutten. «Nedrykk» til Nationwide Tour.

2007: 78.-plass sammenlagt på Nationwide Tour

2008: 61.-plass sammenlagt på Nationwide Tour

2009: 18.-plass sammenlagt på Nationwide Tour. Rygger opp til PGA Tour

2010: 175.-plass sammenlagt på PGA Tour. Legger opp.