Først sa han det var frykt for zika-viruset. Deretter sa han at han ikke følte noe ansvar for å være med på å utvikle golfsporten. «Jeg begynte med golf for å vinne turneringer og majorer», uttalte han. Deretter sa han at han ikke kom til å følge golfturneringen i OL på TV, fordi han heller ville se på «OL-øvelsene som faktisk betyr noe».

Rory McIlroy hadde vært et av de store trekkplastrene da golf var en del av OL-programmet for første gang siden 1904. Turneringen ble likevel en stor suksess, til tross for at mange av de største stjernene uteble – mens Rory McIlroy måtte bruke de påfølgende ukene på å forsøke å reparere sin merkevare. 

Ikke alle er drevet av nasjonalisme og patriotisme. Det har aldri vært meg, fordi jeg følte at jeg vokste opp et sted hvor jeg ikke hadde lov til å være det. Patriotisme ble undertrykt

Rory McIlroy

Forrige uke fortalte Rory den irske avisen The Sunday Independent hvorfor han ikke hadde lyst til å spille OL; Han ønsket ikke å måtte velge mellom å representere Storbritannia eller Irland. 

– OL satte meg i en situasjon der jeg plutselig måtte ta stilling til hvem jeg er, hvor jeg er fra, hvor lojaliteten min ligger og hvem jeg ønsker å spille for. Det handlet om hvem jeg ikke ønsket å gjøre mest forbannet. Jeg begynte å mislike hele greia sterkt, sier Mcilroy, og fortsetter:

– Jeg misliker OL fordi det satte meg i en slik situasjon. Det er bare sånn jeg føler det. Uansett om det er rett eller galt, er det slik jeg føler det, sier McIlroy.

– Ikke alle er drevet av nasjonalisme og patriotisme. Det har aldri vært meg, fordi jeg følte at jeg vokste opp et sted hvor jeg ikke hadde lov til å være det (Belfast i Nord-Irland journ. anm.) Patriotisme ble undertrykt. Jeg ønsket aldri at OL skulle bli politisk, men det er nettopp det det har blitt. Og det kom til det punktet hvor det ikke lenger var verdt bryet, forklarer verdenstoeren.

McIlroy mottok en sms fra Justin Rose kort tid etter at engelskmannen hadde mottatt gullmedaljen i Brasil. «Alle gutta her lurer på om du føler du har gått glipp av noe?», stod det i tekstmeldingen.

– Jeg svarte at hvis jeg hadde stått på den pallen og hørt den irske eller britiske nasjonalsangen i det flagget ble reist, hadde jeg følt meg ukomfortabel uansett. Jeg kan ikke teksten på noen av dem. Jeg føler ingen tilknytning til noen av flaggene.

Dermed gjenstår det å se om Rory McIlroy blir å under neste ommer-OL i Tokyo i 2020.

Hva synes du om forklaringen til Rory?