Viktor Hovlands nærspill var i fokus da han tok karrierens første PGA Tour-seier i Puerto Rico for to helger siden. Han chippet rett i koppen fra utenfor greenen to ganger i løpet av sisterunden, men ble også avkledd på det 12. hullet da han «duffet» to chipper på rad og gikk videre med trippelbogey på scorekortet.

Da Hovland ble intervjuet kort tid etter at seieren var et faktum, la han ikke skjul på at nærspillet hans trenger arbeid:

Etter forrige ukes missede cut i Honda Classic i Florida, ble Hovland observert i treningsbunkeren sammen med ingen ringere enn Pete Cowen:

(Artikkelen fortsetter under)

 

Cowen anses som en levende legende i trenermiljøet. Han har blant annet jobbet med seks ulike majorvinnere, og i et lengre Golf Digest-portrett fra i fjor sommer omtalte de ham som «The Best Teacher No One Knows».

Nå skriver den anerkjente Golf.com og Sports Illustrated-journalisten Luke Kerr Dineen på Twitter at Hovland har ansatt Cowen for å hjelpe til med nærspillet:
 

 

Hovland selv har ikke svart på Norsk Golfs henvendelse.

Andreas Thorp, tidligere LPGA-caddie og nåværende sportssjef på Miklagard GK, kjenner Cowen godt fra sin tid på touren. Thorp beskriver det som en «fantastisk avgjørelse» av Hovland dersom det viser seg at han har ansatt Cowen i teamet sitt.

Han har en god og enkel filosofi på nærspill som jeg tror vil passe Viktor godt.

Andreas Thorp om Pete Cowen

– Det er det beste han kan gjøre nå. Cowen går for å være den beste på nærspill. Jeg har pratet mye med ham opp gjennom årene da jeg bodde på Lake Nona. Han var alltid ute på nærspillsgreenen klokken 7 om morgenen og chippet selv om Stenson ikke kom før klokken 9.

– Han er en sinnsykt dyktig trener. Han har en god og enkel filosofi på nærspill som jeg tror vil passe Viktor godt. Og han har bøttevis med resultater å vise til, forklarer Thorp.

(Artikkelen fortsetter under)

Pete Cowen sammen med Henrik Stenson. (Foto: Getty Images)

Tallenes tale er i hvert fall klare på at det er rundt green at Hovland har størst forbedringspotensial:

Han ligger helt nede på 227.-plass av 228 spillere totalt i nærspillsstatistikken «strokes gained around the green», som forteller hvor mange slag spillere tjener eller taper i forhold til gjennomsnittet i feltet i løpet av en PGA Tour-runde.

Ifølge statistikken taper Hovland 1,088 slag til feltet hver runde i nærspillet.

(Les også: Slår Hovland tilbake på Bay Hill denne uken?)

Det står i skarp kontrast til det lange spillet hans, hvor han har vært en av tourens beste spillere siden han entret PGA Tour-sirkuset i fjor sommer.

Hvis Cowen kan hjelpe nærspillet til Hovland opp til bare en brøkdel av det samme nivået, har norske golfentusiaster sannsynligvis mye mer moro i vente i tiden fremover.

Dette er for øvrig ikke den første endringen Hovland har gjort i sitt trenerteam den siste tiden. I fjor avsluttet han samarbeidet med sin tidligere svingtrener Denny Lucas, og under Phoenix Open forrige måned kunne Eurosport avsløre at Dana Dahlquist er Hovlands nye svingtrener.

Se intervjuet med Dahlqvist under.