Det er de 26 beste spillerne av feltet på 50 mann på Himmerland som har kvalifisert seg videre til finalen av Nordic League-kvaliken, og med syv nordmenn innenfor grensen etter første runde var det til slutt syv som tok seg videre.

Are Åsland Friestad delte tredjeplassen etter første runde, og beholdt sin plassering med sin andre strake 68-runde tirsdag. Der fikk han selskap av en annen nordmann – Aksel Kristoffer Olsen som leverte runder på 69 og 67 slag. Med fire under par totalt endte de to slag bak danske Lucas Bjerregaard.

Duoen får selskap i topp-ti av Dennis den Roover og Andreas Tendenes. Med -2 og E etter to runder landet de på henholdsvis 7. – og 8. plass. Fem slag bak dem kapret Marius Rosvold Andersen 17. plassen, mens seks over par sikret at 14 år gamle Andreas Halvorsen kom på 20. plass. Slaget bak tok Petter Mikalsen 21. plassen, og ble med det den siste nordmannen som kvalifiserte seg videre.

-Syv til finalen er enestående og første gang noensinne, og nok en historisk barriere brutt for Norge. Fire norske i topp ti er sensasjonelt sterkt, sier sportssjef i NGF, Frode Scheie.

og det kunne fort ha blitt enda flere med. Kristian Krogh Johannessen var ett farrig slag unna å komme med (+9), mens Kristoffer Ventura og Didrik Lindås var to slag unna (+10). De har dog sikret seg kategori 2 på ECCO-touren i 2012, som gjør at de i hvertfall kan få spilt utvalgte turneringer neste år. De 26 som gikk videre skal kjempe om fulle spillerettigheter i neste års Nordic League.

Scheie berømmer veksten den norske breddegolfen har opplevd de siste årene.

– Vi stiller med flere enn noen gang rundt forbi og nivået vokser stadig. Kulturbygging starter med en større kritisk masse på alle nivåer for å skape høyere kvalitet på spillerne. Dermed er syv videre suverent og fire topp-ti glimrende. Norge har også som eneste nordiske nasjon to spillere innenfor topp-30 på Challenge Tour, hvilket heller aldri har skjedd, avslutter han.

Finalen er fra 19.-21. oktober på Bokskogen i Sverige, og her vil feltet være på 78 spillere.

 

NB! Onsdag til fredag spilles også Nordea Tour-kvaliken med 15 nordmenn på deltagerlisten. Kvalet er delt opp i tre turneringer fordelt på banene Rönneback, Elisefarm og Ljunghusens GK.

 

Resultater

 

Runde 1

For andre uke på rad er norske spillere i aksjon i Nordic League-sammenheng på Himmerland Golf & Country Club i Danmark. Mens det i helgen ble spilt sesongavslutning for touren i Backtee Race to Himmerland, er det denne gangen det første trinnet av kvaliken til neste års Nordic League som står for døren.

Feltet består totalt av 50 spillere, og det er det 26 beste som kvalifiserer seg til finalesteget av kvaliken. Her får de 30 høyest av det planlagte feltet på 78 spillere fulle spillerettigheter til alle Nordic League-turneringer (Nordea-tour, ECCO-tour og Finnish Golf Tour) neste år.

Det vil spilles playoff internt mellom spillerne som eventuelt skulle dele den siste plassen på leaderboardet som sikrer avansement. Konkurransen spilles over 36 hull fordelt på to dager, og mange av de norske spillerne i feltet har hatt en god start. Totalt står 15 nordmenn på startstreken, og etter første runde er syv av dem innenfor topp-21 på leaderboardet.

Are Åsland Friestad (Stavanger GK) har kommet best i gang. Han deler tredjeplassen med fire andre spillere (-2), og har ett slag opp til Nicolaj Norman Hansen og Nils Björling i tet. Slaget bak Friestad finner vi ytterlige to nordmenn – Aksel Kristoffer Olsen (Stavanger GK) og Marius Rosvold Andersen (Kristiansand GK) på delt 8. plass. Ellers er Dennis den Roover T13 (+1), Andreas Tendenes T17 (+2), Kristian Krogh Johannessen T21 og Marius Bjone T21 (+4).

Juniorlandslagsspillerne Andreas Halvorsen (Larvik GK) og Kristoffer Ventura (Moss & Rygge) prøver også lykken på Himmerland. De er nummer 31 og 37 på henholdsvis fem og seks over par.

Finalesteget av Nordic League-kvaliken spilles fra 19.-21. oktober på Bokskogen i Sverige.

 

 

Livescoring (høyre kolonne)