Det var Viktor Hovland selv som gikk til turneringsledelsen for å gjøre dem oppmerksom på regelbruddet på hull 15, noe som ga ham 2 straffeslag. Hovland roses i internasjonale golfmedier, og selv om det garantert var bittert å innse at en sterk åpningsrunde plutselig ble to slag dårligere, kan han trøste seg med at han er i godt selskap. 

Her er noen av de mest kjente.

Bobby Jones – U.S. Open, 1925

En av golfsportens store gentlemen, Bobby Jones, i aksjon. (Foto: Getty Images)

Vi starter med et av de mest kjente øyeblikkene, og som fremdeles huskes nesten hundre år senere. Bobby Jones, tidenes beste amatørgolfer, var blant favorittene til å vinne U.S. Open på Worchester Country Club. På det ellevte hullet på første runde, beveget Jones´ ball nesten umerkelig da han adresserte den. Ingen andre så det – ingen spillere, ingen tilskuere, ingen dommere. Og den gangen var det heller ingen tv-kameraer til å fange det opp. Men Jones sa fra om det og ga seg selv ett straffeslag. Hadde han ikke gjort det, ville han vunnet turneringen. I stedet endte han opp med å tape i omspill over 36 hull mot Willie Macfarlane. 

Svaret Jones ga etter at han ble hyllet for ærligheten, er blitt legendarisk. «Du kunne like gjerne hyllet meg for ikke å rane en bank».

 

Roberto De Vicenzo – Masters, 1968

Roberto De Vicenzo vant én majorturnering – han kunne fort ha vunnet to… (Foto: Getty Images)

Argentineren fikk virkelig betale for ikke å ha fulgt ordentlig med på Augusta i 1968, da han signerte for en høyere score enn det som var tilfellet. Spillepartneren hans, Tommy Aaron, hadde notert 4 slag på det 17. hullet, men De Vicenzo hadde gjort birdie. Han oppdaget ikke feilen da de gikk gjennom scorekortene etter runden, og De Vicenzo signerte et ukorrekt scorekort. Reglene sa at den høyeste scoren skulle telle, dermed glapp omspill med Bob Goalby med ett slags margin.

 

Craig Stadler – Andy Williams Open, 1987

Craig Stadler, populært kalt «The Walrus», ville ikke bli våt på knærne – det kostet ham… (Foto: Getty Images)

På den tredje runden av det som nå er kjent som Farmers Insurance Open, skulle Craig Stadler slå fra under et tre, noe han måtte gjøre knestående. For ikke å bli våt på buksene, la Stadler et håndkle under knærne. Dette brøt med regelen om at det ikke er lov bygge opp sin egen stance, og han fikk to straffeslag. Men Stadler ble ikke gjort oppmerksom på regelbruddet før dagen etter, da NBC viste høydepunkter fra dagen før. Dette er første gang tv-seere ringte inn og meldte inn et regelbrudd. I og med at Stadler allerede hadde signert scorekortet, ble han disket for å ha levert inn feil score.

Den regelen er senere endret, slik at man ikke lenger diskvalifiseres for å ha levert inn feil scorekort dersom spilleren ikke har vært klar over et regelbrudd.

 

Raymond Floyd – Players Championship, 1987

Selv de beste kan gjøre feil. Slik Ray Floyd og Seve Ballesteros gjorde under The Players Championship for 34 år siden. (Foto: Getty Images)

På hull 11 på Sawgrass, Floyds andre hull på åpningsrunden, gikk caddien hans i forveien mens Floyd og spillepartnerne tok driverne med seg tilbake til teestedet. Caddien la fra seg golfbagen i roughen mens han gikk fram for å få bedømme avstanden videre, og Floyd slo ballen rett i sin egen golfbag – og dermed to straffeslag. Men det skulle bli enda verre: et par hull senere ble spillet stoppet på grunn av regnvær, og Seve Ballesteros, som spilte i gruppen til Floyd, spurte om de kunne slå noen treningsslag. Floyd sa ja, og de to legendene begynte å slå baller inn i skogen.

De ble straks informert om at dette ikke var lov, og begge fikk to straffeslag. For andre gang i løpet av fem hull for Floyds vedkommende…

 

Ian Woosnam –  The Open, 2001

Ian Woosnam var ikke spesielt fornøyd med caddie Miles Byrne etter en av tidenes mest kostbare tabber i The Open. (Foto: Getty Images)

En av historiens mest kjente tabber fant sted i The Open i 2001. Ian Woosnam var med i seierskampen før avslutningsrunden på Royal Lytham & St Annes, og startet med å gjøre birdie på det første hullet. 

På andre tee oppdaget caddie Miles Byrne at noe ikke stemte. «Det er for mange køller i bagen», sa den nyansatte caddien, hvorpå Woosnam henvendte seg til dommeren og sa «I´ve got too many.«

Woosnam, som kjempet for karrierens andre majortittel, røsket treningsdriveren ut av bagen og kastet den så langt han kunne ut i periferien, før han snudde seg til dommeren og spurte hvor mange straffeslag han fikk.

Dommer John Paramor, en høyreist herremann med solbriller, som så mer ut som en dørvakt enn en golfdommer, holdt to fingre opp og svarte kort og konsist: «To».

Woosnam klarte ikke dy seg, og skjelte ut caddien like etterpå. «Her gir jeg deg en jobb, og så klarer du ikke gjøre den!» utbrøt waliseren foran tusenvis av tilskuere.

Woosnam forsvarte senere caddien sin – i ca to uker. Da han ikke møtte opp til en tidlig starttid i Scandinavian Masters, fikk han sparken.

Woosnam har senere fortalt at han tenker på det som skjedde den dag i dag.

Jesper Parnevik og Mark Roe –  The Open, 2003

Jesper Parnevik og Mark Roe takker for spillet i The Open 2003. Noen minutter senere oppdager de generaltabben. (Foto: Getty Images)

Roe hadde alle tiders mulighet til å gjøre sin beste prestasjon i en major på Royal St. George´s. Etter 54 hull var engelskmannen kun to slag bak lederen – etter en sterk 67-runde. Men han fikk aldri slått et eneste slag i sisterunden, både Roe og spillepartner Parnevik ble disket.

Grunnen? De glemte å utveksle scorekort på første tee, og skrev ned sine egne scorer på sine egne scorekort. 

Dette var den siste majorturneringen Roe noengang spilte.

Dustin Johnson – PGA Championship, 2010

Her får Dustin Johnson en av de kjipeste beskjedene han har fått i sitt liv. (Foto: Getty Images)

En av de mest dramatiske regelbommertene stod nåværende verdensener Dustin Johnson for på Whistling Straits for snart elleve år siden.
Etter å ha bommet på fairwayen på turneringens 72. hull, grunnet Johnson kølla i det som så ut til å være et såkalt «waste»-område. Problemet var bare at arrangøren ettertrykkelig hadde gitt beskjed om at alle waste-områder var å regne som bunkere – det var sågar hengt opp lapper om denne regelen på skapene til hver eneste spiller. 

DJ fikk vite om regelbruddet på den 18. greenen, mens hele golfverden kunne følge dramaet direkte på tv. I stedet for å kjempe om majortittelen i omspill med Martin Kaymer og Bubba Watson fikk han to straffeslag og endte på den delt femteplass.

Tiger Woods – Masters, 2013

«The drop». Tiger Woods med den skjebnesvangre feilen i 2013. Men konsekvensene burde vært større… (Foto: Getty Images)

Den kanskje mest kjente regelkontroversen kom lørdag morgen under Masters i 2013. Tiger Woods var endelig tilbake etter flere år med problemer, og spilte seg inn i tetkampen med en gnistrende runde på fredagen.
Woods var bare tre slag bak lederen etter å ha gått en 71-runde, som senere ble endret til 73. Tiger var så god med jernene på runden at Per Haugsrud på et tidspunkt uttalte at han ikke burde sikte rett på flagget fordi han stod i fare for å treffe pinnen. Og det var akkurat det som skjedde på hull 15. Innspillet var så nøyaktig at det gikk rett i flagget, og returen sendte ballen tilbake og ned i vannet.

«The drop» vil bli husket i all ettertid, for Tiger droppet ballen på feil sted.
Men det var ikke før en tv-seer gjorde tureningsledelsen oppmerksom på dette at det ble oppdaget, og Tiger fikk beskjed om at han var tildelt to straffeslag dagen etter.

Men det stoppet ikke med det – for slik reglene var den gang, skulle Woods vært disket for å ha levert inn et ukorrekt scorekort. I stedet fikk han fortsette turneringen, og mange mente Tiger fikk spesialbehandling. Woods endte til slutt på delt fjerdeplass. 

Lexi Thompson – ANA Inspiration, 2017

Lexi Thompson fortviler, i bakgrunnen jubler So Yeon Ryu. (Foto: Getty Images)

Thompson hadde full kontroll, og var på god vei til å vinne majorturneringen i California for andre gang, da dramaet tok til på de siste ni hullene på søndag. 
LPGA hadde mottatt en epost om et potensielt regelbrudd Thompson hadde begått dagen før. Ifølge tv-seeren hadde amerikaneren plassert tilbake ballen feil etter at hun hadde markert den på greenen på hull 17 på tredjerunden, noe som ga henne to straffeslag. I og med at hun da også hadde levert inn feil scorekort, ville dette gi ytterligere to straffeslag, dermed var Lexis score fire slag dårligere enn det som stor på leaderboardet.

Til tross for alt dette, klarte Thompson likevel å kjempe seg inn i omspill med So Yeon Ryu – der sistnevnte gikk av med seieren etter i sudden death.

Etter denne hendelsen ble det gjort flere endringer i reglene. Tv-seere kan ikke lenger melde inn regelbrudd, og man blir ikke lenger straffet for å ha levert inn feil scorekort dersom man ikke har vært klar over at man har brutt reglene.