Med sin kirurgiske presisjon med driveren er det få spillere som har vært bedre fra tee enn Viktor Hovland siden han slo gjennom på PGA-touren for et halvannet år siden.

Nå er han i ferd med å gjøre det viktigste våpenet i bagen sin enda farligere ved å kombinere presisjon med enorm kraft.

Hovland begynte for noen måneder siden å jobbe målrettet med sin nye trener Jeff Smith for å øke slaglengdene sine, og utviklingen hans siden i høst kan mildt sagt beskrives som oppsiktsvekkende.

Les også: Se 17 år gamle Theodor slå like langt som DeChambeau!

Hovland fortalte nylig i podcasten «Better Than I Found It» at han sjelden klarte å komme over 170 miles per hour (274 kilometer i timen) i ballhastighet med driveren før han begynte den strukturerte farts-treningen med Jeff Smith.

Takket være et målrettet styrketreningsprogram, et lengre skaft i driveren og ikke minst fokus på å skape mer fart i svingen er det noe Hovland nå klarer lekende enkelt.

(Artikkelen fortsetter under)

Viktor Hovland har gjennomgått en stor fysisk forandring siden han flyttet til USA for fire år siden. Bildet er fra forrige ukes Sentry Tournament of Champions (Foto: Getty Images)

Hovland skulle i utgangspunktet delta i denne ukens Sony Open på Hawaii, men etter en skuffende avslutning på Sentry Tournament of Champions bestemte han seg heller for å dra til Las Vegas for å trene med Jeff Smith på TPC Summerlin.

Under en treningsøkt lørdag delte Smith en video av Hovland på sin Instagram-story (@radargolfpro) som viste hvor mye hardere Hovland faktisk slår sammenlignet med for noen måneder siden.

Trackman-tallene viste en køllehodehastighet på 123,1 mph, en ballhastighet på imponerende 183,5 mph og en carry på nesten 300 meter.

Selv om det er et godt stykke unna Bryson DeChambeaus ekstreme tall, er det helt på høyde med andre long-hittere på PGA-touren, blant andre Rory McIlroy.

Nå skal det riktignok poengteres at Hovland tilsynelatende svinger med full kraft i snutten Smith la ut, men videoen viser uansett hvor stor progresjon 23-åringen har hatt.

Video: Se Hovland bli tilpasset ny PING-driver

Videoen Smith la ut, viser to tekniske justeringer Hovland har gjort i svingen for å få mer lengde.

Han løfter tydelig på venstre hæl i baksvingen, et klassisk grep for å få mer rotasjon.

Den økte rotasjonen fører også til en lengre baksving, og Hovland svinger nå så kølleskaftet går forbi parallelt med bakken på toppen av baksvingen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mer rotasjon og en lengre baksving gjør at Hovland kan slippe løs mer kraft på vei tilbake til ballen. (Skjermdump: Jeff Smith/@radargolfpro på Instagram)

Hovlands ballhastighet på 183,5 mph er etter det Norsk Golf kjenner til, 2 mph høyere enn hans gamle personlige rekord, som han oppnådde hjemme i romjulen under en treningsøkt sammen med sin tidligere landslagskompis Kristian Krogh Johannessen.

Når man vet hvor stort konkurransefortrinn lengde er, gjør man dumt i ikke å forsøke å jakte ekstra meter selv også

Viktor Hovland

For å sette tallene i perspektiv vil en økning i ballhastighet på 1 mph gi en potensiell økning i slaglengde på snaue to meter.

Analyse: Her er tallene som viser Hovlands forbedring

Hovland sa til Norsk Golf i desember at hans jakt etter mer lengde fra tee er et resultat av statistisk analyse av spillet sitt for å se hvor han har flest slag å hente.

Konklusjonen var at han gjerne ofrer noen fairwaytreff per runde i bytte mot å ligge nærmere greenen etter utslagene.

– Når man vet hvor stort konkurransefortrinn lengde er, gjør man dumt i ikke å forsøke å jakte ekstra meter selv også. Hvis man ikke henger med i utviklingen, er man en utdøende art, og man må hele tiden forsøke å forbedre seg, sa Hovland, som innrømmet at han – i likhet med mange andre spillere på PGA-touren – har latt seg inspirere av Bryson DeChambeau.

– Jeg begynner gradvis å få mer lengde enn jeg hadde før. Nå er det ikke slik at jeg skal slutte med det jeg har holdt på med frem til nå og gå helt «crazy» som Bryson. Golfsvingen er et langsiktig prosjekt, og hvis jeg klarer å øke hastigheten litt hvert år fremover, vil det kunne gi stor avkastning.

Ifølge pgatour.coms statistikk har Hovland allerede begynt å høste fruktene av arbeidet. I sesongens seks første turneringer har han i snitt tjent 0,756 slag på resten av feltet per runde, sammenlignet med 0,447 slag i fjor, det vil si litt over 1,2 slag per turnering.