Oppslått torv som ikke er lagt tilbake, bunkere som ikke er raket, out-of-bounds-pinner tett inntil fairwaykanten…listen bare fortsetter og fortsetter. Golf er en sport som er full av frustrasjoner.

Det er likevel lite som er mer frustrerende enn å ha en knallbra oppvarmingsøkt på driving-rangen – hvor man har tilsynelatende stålkontroll på spillet sitt – etterfulgt av en real møkkarunde ute på golfbanen.

Og skal vi tro søkestatistikken på Google, er det ikke rent få som sliter med dette: Et Google-søk på «How to take your golf game from the range to the course» gir vanvittige 74 millioner resultater (!).

Nylig gjestet Viktor Hovland podcasten «Better Than I Found It» med Baylor Universitys velrenommerte hovedtrener Mike McGraw og hans norske assistent Mikkel Bjerch-Andresen.

Der snakket de blant annet om hvilke råd Norges største golfstjerne har til frustrerte golfspillere som lurer på hvordan de skal forbedre spillet sitt ute på banen.

Der fortalte Hovland at man hjemme i Norge har mer enn nok tid til å jobbe med teknikk på vinterhalvåret. Derfor bør man utnytte tiden maksimalt når gresset sola titter frem igjen, og golfbanene begynner å åpne:

– Om vinteren hjemme i Norge pleide jeg å bruke tiden på å få en så repeterbar svingbevegelse som mulig. Når sommeren kommer, burde man derimot tilbringe så mye tid som mulig ute på banen, sier Hovland.

Hvis du spiller alene, kan tider med ledig kapasitet på banen og avstand mellom flightene utnyttes til å spille med flere baller samtidig:

– I stedet for å dra på rangen dro jeg ofte på golfbanen med fire-fem baller og slo ulike kule slag og eksperimenterte. Jeg forsøkte å spille hullet på fire-fem ulike måter, forklarer Hovland, som sier at et godt råd til mange derfor er så enkelt som å tilbringe mer tid ute på golfbanen.

Hovland presiserer at han synes teknikktrening har fått et ufortjent dårlig rykte. Han er selv en spiller som liker å bruke mye tid på å terpe på og utvikle golfsvingen sin.

– Teknikktrening har fått et stigma. Noen tenker «Du jobber med teknikk, da må du svinge dårlig». Men hvis du jobber med de riktige tingene over tid, vil det gjøre deg bedre.

Hva som er «de riktige tingene» er imidlertid ikke selvsagt. Hovland mener et av kjennetegnene ved gode golftrenere er at de lærer spillerne å kjenne sin egen sving, slik at de kan fortsette å utvikle seg selv.

– Jeg har alltid hatt vært interessert i golfteknikk, og jeg har stilt mange spørsmål for å forsøke å finne ut av svingen min og hva som forårsaker ulike slag. Jeg hadde noen fantastiske trenere i juniorårene som hjalp meg med å stille disse spørsmålene. I stedet for å gi meg svarene og si hva jeg måtte gjøre, ba de meg forklare hvordan jeg slo ulike slag.

– Jeg var god på å bruke tid på golfsvingen min da jeg var på drivingrangen, og jobbet med ulike øvelser, slow-motion-arbeid og foran speil for å implementere de tingene jeg hadde jobbet med.

– Men når det var på tide å spille golf ute på banen, la jeg alt det til side og fokuserte på resultatene. Når jeg kom på golfbanen, handlet alt som «shot shaping», sier Hovland.

Hør hele «Better Than I Found It»-podcasten med Hovland her.