TRE UKER ETTER FRISTEN//

Ingen søkere til NM i 2025: – Dumt, vi trenger en bane

Tre uker etter at fristen gikk ut, er det ingen av landets 170 golfklubber som har søkt om å arrangere Norgesmesterskapet i 2025.

Bjaavann GK
Bjaavann GK sitter igjen med bare positive erfaringer etter fjorårets NM. Men foreløpig er det ingen søkere til NM i 2025.
Publisert Sist oppdatert

– Det er jo litt dumt, for vi trenger en bane, sier turneringsansvarlig Thomas Vesteraas i Norges Golfforbund.

Han innrømmer at han er en smule overrasket. For normalt er det rift om den gjeveste nasjonale turneringen i golf – Norgesmesterskapet for damer og herrer.

– Men nå har det ikke kommet noen søknader, bekrefter Vesteraas.

Har fortsatt håp

Invitasjonene ble sendt ut i mars. Søknadsfristen ble satt til 1. mai. I god tid før årets NM på Oslo Golfklubb skulle NGF tildele mesterskapet for 2025. Det var til og med åpning for å søke om NM for de neste tre årene.

Men noen tildeling er ikke på trappene. For innboksen er tom.

– Det er synd, sier Vesteraas. – For vi ønsker å ha på plass den neste arrangøren minst ett år i forveien slik at klubben kan hente erfaringer fra årets NM. Det ligger fine overføringsverdier i det. 

– Så hva gjør dere nå?

– Det første vi gjør, er å fortelle Golf-Norge at ingen har søkt. Det er ikke sikkert at alle klubber har fått det med seg eller vurdert det grundig nok. Vi har fortsatt et håp om at noen melder sin interesse. Hvis ikke, må vi ut og banke på dører.

Turneringsansvarlig Thomas Vesteraas (t.v.) håper å finne en snarlig løsning. Her fotografert med Reidar Stølan under fjorårets NM på Bjaavann GK.

Positive effekter

Foreløpig har ikke NGF-ledelsen vært i direkte kontakt med klubber. Vesteraas tror at den økte trafikken i Golf-Norge kan være en årsak til at ingen har søkt om NM.

– Det er i hvert fall en mulig forklaring, sier han. 

– For i tidligere år har interessen for NM vært stor. Men vi ser jo at medlemstallene fortsatt stiger. Vi vet at det er trangt om plassen på mange baner,  at ansatte og frivillige opplever økt belastning, men NM kan jo også være svært positivt for golfklubben, påpeker han.

De siste ti årene har Norgesmesterskapet i golf vært arrangert av Tyrifjord GK (2014), Borre GK (2015), Skjeberg GK (2016), Atlungstad GK (2017), Sola GK (2018), Losby GK (2019), Holtsmark GK (2020), Miklagard GK (2021), Gamle Fredrikstad GK (2022) og Bjaavann GK (2023).

Siste uken i juni er det hundreåringen Oslo GK som inviterer til NM.

– Det er selvsagt en stor jobb å arrangere en slik turnering. Men alt handler om å forberede seg godt. Og erfaringene våre er ubetinget positive, sier daglig leder Martin Stallemo i Bjaavann GK etter fjorårets mesterskap.

Bjaavann startet forberedelsene et år i forveien, dro med seg både medlemmer og tilskuere – og gikk i pluss på NM.
Fjorårets NM-vinner i dameklassen –Dorthea Forbrigd (t.h.) – gratuleres med NM-triumf av Mia Sandtorv Lussand.

Vitaminpille for klubben

Med stor egeninnsats og verdifull støtte fra NGF, lokale samarbeidspartnere og kommunale krefter ble NM en vitaminpille for Kristiansand-klubben.

– Vi begynte planleggingen et år i forveien, etablerte en god organisasjon og opplevde et stort engasjement blant klubbens medlemmer, forteller Stallemo.

Prosjektleder Nils Plathe ledet de ulike komiteene. Under de fire turneringsdagene var over 100 frivillige i arbeid. 

– Økonomisk gikk vi i pluss. Vi fikk vist fram klubben vår for hele Norge. Men den største verdien måler vi nok i klubbmiljøet. Det har skapt samhold og stolthet. Folk snakker om det ennå. Hver eneste dag prater vi om NM.

– Men det krevde vel også mye av gjengen din?

– Det er klart. Det er vanskelig å regne hjem alle de ekstra timene, ikke minst for greenkeeperne. Men et NM skaper også motivasjon til å løfte nivået i alle ledd. 

– Vi ser mange positive effekter året etter, også i greenfee-inntektene, sier Martin Stallemo.

Powered by Labrador CMS