Klart for omkamp om omdiskutert kort: – Vi ønsker å bestemme selv
Introduksjonskortordningen har vært gjenstand for debatt i Golf-Norge i mange år. Nå har Tyrifjord GK fremmet et forslag om å fjerne ordningen fordi belastningen faller på de største klubbene. NGF er bekymret for rekrutteringen av frivilligheten i Golf-Norge dersom ordningen fjernes.

NB! Oppdatert 21. november: Golftinget besluttet å beholde introduksjonskortordningen.
– – –
Introduksjonskortet er Golf-Norges kortordning og er vedtatt av klubbene, og de som mottar kortene, får dem som takk for sitt bidrag til Golf-Norge.
Kortet gir én gratisrunde på alle golfbaner i Norge hvert år og skal i tillegg til å være et insentiv for frivillig innsats, fungere som et hjelpemiddel for sentrale personer i klubber og forbund som har «behov for å befare, kontrollere, omgås, få inspirasjon og lære av hverandre, og delvis en takk for den frivillige innsatsen som legges ned».
Ordningen, som kan skrives tilbake til 1975, er kjent også ellers i norsk idrett, og blant annet har håndball, fotball- og ishockeyforbundet egne kort som gir fordeler til kortinnehaveren.
I 2021 er det utstedt 526 introduksjonskort i Golf-Norge.
Ordningen har imidlertid irritert flere baneeiere og klubber i en årrekke, og de to siste årene har NGF innført en rekke begrensninger i ordningen for å imøtekomme kritikken fra klubbene som har opplevd at ordningen blir misbrukt.
I 2019 besluttet NGF å redusere bruken fra tre til én runde per sesong, tidspunktet for når det kunne tas i bruk, ble endret fra 1. mai til 1. juni, og GolfMore-appen ble tatt i bruk, slik at klubbene fikk mulighet til å registrere faktisk bruk av kortet.
I det nye forslaget fra NGF-styret skal det heller ikke deles ut til administrativt ansatte i klubb og forbund, eller til journalister og samarbeidspartnere til forbunde, noe som vil redusere antall kort til cirka 400.
Tyrifjord GK er imidlertid ikke fornøyd før ordningen fjernes fullstendig, og til neste ukes golfting har klubben fremmet et forslag om å avvikle ordningen i sin helhet – alternativt at den enkelte klubb kan velge å om de ønsker å være med på ordningen, dersom den beholdes.
(Les også: Slik fungerer Golf-Norge: Dette er Golftinget)
– I praksis kun noen få klubber som betaler for ordningen
John-Magne Pedersen, styreleder i Tyrifjord Golfklubb, mener mye av grunnen til frustrasjonen over introduksjonskortet er at det ikke brukes til det opprinnelige formålet:
– Vi er veldig for relasjonsbygging, åpenhet og at klubbene skal besøke og lære av hverandre. Dessverre brukes ikke kortet etter intensjonen som et introduksjonskort, men som et fritt spill-kort i stedet. Det er ingen av dem som har brukt kortet hos oss denne sesongen, som har kontaktet meg eller daglig leder i forkant og bedt om en prat, en omvisning, diskutere banen eller noe lignende. Kortet blir bare brukt til å spille gratis rundt omkring i Golf-Norge.
(Artikkelen fortsetter under)

– Vi ønsker selvfølgelig at andre klubber skal komme til oss og at vi kan vise hva vi driver med, men det er ikke nødvendig med et påtvunget fritt spill-kort for å gjøre det. Vi er ikke motstandere av at klubbene skal besøke og lære av hverandre. Heller tvert imot. Men dette kan fint løses ved å bare ta en telefon og si man ønsker å komme på besøk, og det tror jeg vil styrke samarbeidet mellom klubbene sammenlignet med introduksjonskortordningen vi har i dag.
For å illustrere hvordan introduksjonskortet brukes av enkelte, forteller Pedersen om en spiller han møtte på golftur i Norge for et par sesonger siden som hadde spilt 63 ulike baner det året med fritt spill-kortet.
– Her snakker vi da i praksis om at forbundet belønner denne frivillige med en verdi på rundt 30 000 kroner. Det er prinsipielt feil at forbundet skal dele ut disse billettene og forlange at man kan spille gratis på alle baner. Klubbene må få lov til å bestemme dette selv.
– Kan det ikke potensielt få negative konsekvenser for frivilligheten, for eksempel rekruttering av forbundsdommere til turneringer, hvis de mister denne belønningen for arbeidet de gjør?
– Det finnes mange måter å belønne frivilligheten på. Man kan for eksempel kjøpe billetter med voucher hvor de kan få spille for en symbolsk sum. Det blir mer rettferdig hvis deres innsats gjøres over NGF sitt budsjett og at klubbene kan fakturere NGF for den bruken av kortene som hver enkelt klubb opplever.
– I dag er det liten tvil om at det er de største og mest populære klubbene hvor introduksjonskortet brukes mest, som belastes mest for denne ordningen. Dermed er det i praksis kun noen få klubber som betaler for dette fellesskapet, fastslår Pedersen.
NGF: Alternativet for dyrt
Norsk Golf har kontaktet styret i Norges Golfforbund for å kommentere Tyrifjords uttalelser. Forbundsstyret ønsker imidlertid ikke å diskutere introduksjonskort-saken før den tas opp på Golftinget. De viser i stedet til sin uttalelse om forslaget i tingpapirene som ble sendt ut forrige uke.
Der uttrykker de bekymring for konsekvensene av å fjerne ordningen og peker på at terskelen for å besøke andre klubber vil bli høyere dersom rettigheten til fritt spill som introduksjonskortet gir, forsvinner:
«Bak frivillig innsats ligger en nytteverdi for fellesskapet og en egenverdi for den enkelte. Frivillig innsats må stimuleres og løftes frem. Det er vanskelig å se at andre ordninger enn introduksjonskortet kan være like symboltung og koste så lite. Forbundsstyret er også bekymret for at det utvikles en kultur der «de som kjenner noen», spiller fritt, mens andre ressurspersoner blir ekskludert».
(Artikkelen fortsetter under)

I forbundsstyrets uttalelse pekes det også dersom introduksjonskortordningen skal erstattes med økonomisk kompensasjon for innsatsen, vil tallene bli store.
NGF har skissert et regnestykke som illustrerer at verdien av forbundsdommervirksomheten alene utgjør cirka 4,5 millioner kroner hvert år. Dersom introduksjonskortordningen avvikles, må Golf-Norge dermed finne en ny modell for rekruttering og avlønning av dommere.
«En kan da tenke seg ordninger hvor det blir dyrere for deltakerne å delta i turneringsspill, da finansiering av dommerne i større grad må belastes utøverne», skriver NGF-styret i tingpapirene.
NGF skriver videre at golfforbundet har liten egennytte av å beholde introduksjonskortordningen, men at kortet har verdi for Golf-Norge som helhet.
«Ordningen er en viktig stimuleringsordning for de mange som utfører en arbeidsoppgave på vegne av Golf-Norge, på tvers av golfklubbene. Slik aktivitet er gjerne administrert av forbundsleddet».
Forbundet gjør også et poeng ut av at det er de største klubbene som tjener mest på frivilligheten som administreres av golfforbundet:
«Det er åpenbart et poeng at de største og mest attraktive klubbene belastes mer enn andre med introduksjonskortordningen. Mot dette kan det anføres at det er grunn til å tro at de mest attraktive klubbene også er de klubbene med f.eks. størst junioravdelinger og flest turneringsspillere, og som på den måten mottar mest av det forbundet tilbyr innenfor turnering, Team Norway, mv. Videre er trenerutdanning, lederutvikling mv. også områder hvor de mest attraktive klubbene kanskje nyter mer godt av NGFs arbeid enn andre klubber. De største og mest attraktive klubbene er også de som mottar mest i spillemidler og momskompensasjon. Slik styret i NGF ser det, er forbundet et spleiselag mellom klubbene for nødvendig administrasjon av Golf-Norge. Introduksjonskortet er en del av dette systemet.»
Enige om mørketall – uenige om omfang
Under koronapandemien har det blitt trangt om plassen på mange baner i Norge, og spesielt i hovedstadsområdet er det rift om starttidene.
Tyrifjord GK startet med forhåndsbetaling av greenfee før 2020-sesongen, og har fortsatt med ordningen i år. Med denne løsningen har klubben langt på vei fått bukt med «no show»-problematikken og slipper å bekymre seg for at de som har booket starttid, ikke møter opp.
Ifølge John-Magne Pedersen har imidlertid introduksjonskortet komplisert praksisen etter at kortet ble endret fra et fysisk kort til digitalt gjennom Golfmore-appen for et par sesonger siden.
– Går du på Golfbox, kan du booke deg inn hos oss og «betale» med ditt introduksjonskort. Siden du kan bruke kortet som et betalingsmiddel, har vi nå ingen kontroll på at du kommer. Dette er spesielt frustrerende på tidspunkter med mye trykk på banen, for eksempel prime-time på lørdager når alle vil ut på banen.

Ifølge NGF er introduksjonskortet registrert brukt 303 ganger totalt i Norge i 2021, men det presiseres at tallene «sannsynligvis noe høyere» ettersom ikke alle runder med introduksjonskortet blir registrert av klubbene.
Ifølge Pedersen er det derimot snakk om betydelige mørketall.
– Personlig har jeg brukt introduksjonskortet seks ganger i år, og ingen av rundene ble registrert av klubbene jeg besøkte. Og det er bare meg. Tenk da når det er utstedt over 500 slike kort! Tallene NGF kommer med, er ikke i nærheten av å stemme.
– Hvorfor mener Tyrifjord det er en viktig sak å få fjernet introduksjonskortet?
– Det er viktig å understreke at vi ønsker et mye tettere samarbeid klubbene imellom, og uansett om du kommer fra en liten klubb i Alta eller stor i Oslo, vil vi ønske alle som har gjort seg fortjent til fritt spill gjennom sin frivillige innsats for Golf-Norge, hjertelig velkommen.
– Men vi vil bestemme selv. Det blir ikke riktig at golfforbundet skal bestemme at folk kan komme og spille fritt hos oss.
– – –
NB! Golftinget avholdes på Lily Country Club ved Miklagard GK 20. og 21. november.