Det ble til slutt en delt 50. plass i Joburg Open på Espen Kofstad, etter at han avsluttet turneringen med en runde på 71 slag, en under par.

 

Kofstad startet dagen på en delt 48. plass, men falt to hakk ned etter å ha levert et fargerikt scorekort bestående av en eagle, fire birdies og fem bogeys.

 

50. plassen delte han med fire andre spillere på syv under par sammenlagt, hele 20 slag bak den overlegne vinneren Richard Sterne fra Sør-Afrika.

 

Sterne vant med syv slag på Masters-vinneren fra 2011, Charl Schwartzel.

 

Kofstads 50. plass var verdt 5 590 euro, drøye 41 000 kroner. Det var hans første sjekk siden Alfred Dunhill Championship 16. desember. Han ligger nå på 110. plass på pengelisten Race to Dubai, med 20 000 innspilte euro. Vi minner om at det er topp-115 som fornyer kortet til neste sesong.

 

Kofstad skal i aksjon igjen allerede til torsdag. Da slår Africa Open i gang på East London GC i Sør-Afrika.

 


 

Runde 3

 

Espen Kofstad beveget seg i feil retning på leaderboardet under «moving day» i Sør-Afrika lørdag.

 

En tredjerunde på par var ikke nok for Espen Kofstad i å forhindre fortsatt fall på leaderboardet i Joburg Open.  Losby-golferen fikk en knallstart på runden med en eagle og en birdie på de to første hullene, og befant seg med det tre under par allerede etter to hull.

 

Ytterlige en birdie, samt en bogey før runding, var 25-åringen tre under da ni hull gjenstod. Dessverre skulle han igjen tape slag i innspurten.

 

Med en bogey, en dobbelbogey og resten par på de siste ni hullene måtte Kofstad signere for en 72-runde, og fall til en delt 48. plass.

 

– En berg-og-dalbane-dag i dag. Jeg startet veldig bra med eagle på det første og birdie på det andre! Jeg cruiset gjennom de første ni, men så klarte jeg ikke å holde det gående på back. Jeg har slitt med back nine denne uken. Jeg sliter fra tee, og det gjør det vanskelig, skriver han på sin hjemmeside.

 

Med seks under par sammenlagt ligger han 13 slag bak lederne Trevor Fisher Jr. og Richard Sterne – begge sør-afrikanere.

 

 


 

Runde 2

 

Espen Kofstad tapte terreng mot et felt som scorer lavt i Joburg Open fredag. – Tøff dag i vinden, sier han til Norsk Golf.

 

Etter å ha bokført hele åtte birdies og en avsluttende trippelbogey i torsdagens åpningsrunde i Sør-Afrika, var det et langt mindre fargerikt scorekort Losby-golferen signerte i dag.

 

Espen Kofstad hadde delt 12. plass som utgangspunkt før dagen, men falt nedover leaderboardet til tross for en andrerunde på 71 slag, en under banens par. Nå deler han 26. plassen på seks under par sammenlagt, mens norn fortsatt er ute på banen.

 

– Spillet var OK. Tøff dag i vinden. Klarte ikke å få det helt riktig til å stemme i dag, sa Kofstad til Norsk Golf kort tid etter runden.

 

Til tross for vanskeligere vindforhold enn i går, scores det fortsatt lavt på Royal Johannesburg & Kensington GC. Kofstad vil nok falle ytterlige plasser i løpet av dagen når spillerne gjør seg ferdig. 

 

– Blir du stresset når du ser feltet score så lavt?

 

– Man kan jo bli det, men jeg må jo bare spille mitt spill, konstaterer Kofstad. Kofstad spilte forøvrig dagens runde på East Course.

 

Kofstad startet andrerunden med en birdie allerede på åpningshullet, men ble satt tilbake av en bogey umiddelbart. Etter fem strake par, så 25-åringen ut til å finne tilbake til gårsdagens rytme, men dagens andre og siste bogey på det 10. hullet hindret ham i å bygge seg opp noe momentum i innspurten. Han avsluttet så med åtte strake par.

 

Kofstad ligger nå ni slag bak lederen Trevor Fisher Jr. fra Sør-Afrika. Sør-afrikanerne dominerer på hjemmebane, og har i skrivende stund fire spillere på de fire øverste plassene på leaderboardet, deriblant The Masters-vinneren fra 2011, Charl Schwartzel. Kofstad klarer cuten greit, og er med i helgespillet igjen for første gang siden Alfred Dunhill Championship i midten av desember.

 


 

Runde 1

 

Espen Kofstad hadde stø kurs mot karrierens første ledelse på Europa-touren. Dessverre skulle en bitter trippelbogey på det siste sende ham utenfor topp-10.

Det var en Espen Kofstad på hevntokt som stilte til start i Joburg Open torsdag. Etter tre forglemmelige uker i Midtøsten med tre strake missede cuter i konkurranse mot knallsterke startfelt, har Kofstad ikke fått noen myk start på årets sesong.

 

Nå er han i aksjon i Joburg Open i Sør-Afrika, og mot et langt snillere startfelt. Og Losby-golferen grep muligheten da den bydde seg torsdag.

 

Runden vil i etterkant likevel huskes for hva den kunne ha blitt.

 

Da ett hull gjenstod, hadde 25-åringen bokført hele åtte birdies på Royal Johannesburg & Kensington GCs West Course. Plutselig var han i delt ledelse for første gang som Europa-tourspiller.

 

Dessverre skulle et slag out of bounds på det siste hullet føre til en trippelbogey, og sende ham ned til en delt 12. plass og fem under for turneringen.

 

– Fikk i noen putter i dag, og var bedre i tee så jeg var i posisjon. Banen er jo mye lettere også da (enn i Dubai journ anm.), myke greener. Synd at den eneste dårlige svingen i dag var O.B. Det var jo eneste O.B på hele banen omtrent, sa Kofstad til Norsk Golf etter runden.

 

12. plassen deler han med 13 andre spillere, kun tre slag bak lederne Maximillian Kieffer og Richard Sterne. 

 

Selv om det er avslutningen som vil være i tankene hans etter runden, er det likevel grunn til optimisme. Runden var hans beste for sesongen. Etterpå vanket det oppmuntrende ord fra hans trener Mark Davies. På Twitter skriver han:

 

– Herlig start Espen! Hold det gående imorgen. Store spillere slår tilbake og glemmer. Du er en av dem.

 

Dagen illustrerer hvor raskt det kan snu i golf – ikke bare fra runde til runde, men også fra hull til hull. Da Kofstad misset cuten i Dubai forrige helg, var hans andrerunde på 78 slag hans svakeste score siden høsten 2011. Bare seks dager senere lå han an til å tangere sin beste runde som proffspiller, som ble satt i English Challenge for et halvannet år siden.

 

Vi skal ikke veldig langt tilbake i tid til sist en nordmann ledet på Europa-touren. Knut Børsheim ledet i august i fjor Johnnie Walker Championship på Gleneagles etter åpningsrunden.

 

Feltet bestående av hele 210 spillere har vært i aksjon på de to banene West- og East Course. Så langt er det West Course som har vist seg lettest. Spillerne som har vært i aksjon på West Course okkuperer 15 av de 25 øverste plassene på leaderboardet, inkludert duoen i tet.