Med to turneringer igjen av årets Ladies European Tour-sesong troner Marianne Skarpnord alene på toppen av tourens poengliste. Hadde dette vært et par år frem i tid, ville det sannsynligvis betydd at hun kunne booket en plass på LPGA-touren neste sesong.

I dag er det imidlertid ingen direkte vei fra Ladies European Tour til LPGA-touren, og spillerne må heller gå veien via LPGA-tour-kvalifiseringen og Q-Series

Det kan det snart bli en endring på.

Onsdag sendte LPGA- og Ladies European Tour ut en pressemelding om at de inngår samarbeid. De siste årene har Ladies European Tour slitt med et stadig mer glissent turneringsprogram og synkende pengepremier.

Selv om pressemeldingen sier lite om hvilke konkrete endringer samarbeidet vil føre til, er planen å skape et bedre konkurransetilbud og en mulighet for å kvalifisere seg rett til LPGA-touren for de aller beste europatourspillerne.

– Vi har opplevd en utrolig vekst i kvinnegolf i USA, og dette er en ekstraordinær mulighet for å akselerere og utvide sporten i Europa også, sier LPGA-sjef Mike Whan, og viser til at andelen jenter på juniorsiden i USA har økt fra 20 til 36 prosent de siste ti årene. I det samme tidsrommet har de totale premiepengene på LPGA-touren økt med mer enn 80 prosent, og det er 50 prosent flere turneringer.

Nå ønsker han å ta med den samme veksten til Europa.

– Vi er henrykte over å innlede et enda dypere forhold med Ladies European Tour i et forsøk på å skape en så sterk kvinnetour som mulig i Europa, slår han fast.

Styremedlem i LET, Marta Figueras-Dotti, sier samarbeidet gir Ladies European Tour muligheter som de ikke hadde klart på egen hånd.

– Dette samarbeidet handler først og fremst om å skape muligheter for våre spillere til å jakte sine drømmer og deres karrierer som profesjonelle idrettsutøvere. Samarbeidet vårt har kun vart i 60 dager, men vi har allerede sett at dette kommer til å ha stor påvirkning på tourens turneringsprogram. Det vil bli en positiv endring for alle våre medlemmer.

Per dags dato er det fire norske spillere med kortet på Ladies European Tour: Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud, Karoline Lund og Celine Borge.