Nå blir hun norsk

Bærum GKs Caroline Westrup har omsider søkt om norsk statsborgerskap. Dermed kan det bli det hard kamp om å representere Norge under neste års olympiske leker.

Publisert

Idrettssjef i Norges Golfforbund, Øyvind Rojahn bekrefter til Norsk Golf at Westrup nylig leverte sin formelle søknad om statsborgerskap. NGF har skrevet et brev til Utlendingsdirektoratet (UDI) med ønske om at hun blir norsk. Rojahn sier hun er ventet å få bekreftet statsborgerskapet i nærmeste fremtid.

– Vi har visst en god stund at hun har hatt et ønske om å bli norsk statsborger, men det har vært en prosess som har drøyet litt. Nå har hun fått bekreftet at det holder å skifte statsborgerskap nå, i forhold til å representere Norge i OL. Det var et av de store spørsmålene hun hadde i fjor, forklarer Rojahn til Norsk Golf.

Idrettssjefen jubler for at det nå blir enda hardere intern konkurranse om den siste OL-plassen etter Suzann Pettersen.

– Det er supert for norsk golf at det blir sterk konkurranse om OL-plassen. Nå har vi seks-syv spillere som alle har kapasitet til å kvalifisere seg. Jeg håper jentene kan bruke denne konkurransen til å gjøre hverandre bedre, sier Rojahn.

Får Team Norway-tilbud

Vil Westrup bli tilbudt en plass i Team Norway når hun blir norsk statsborger?

– Ja, dersom hun ønsker får hun tilbud om en utøveravtale. Da må hun først akseptere kravene vi stiller til henne. Så fort hun blir norsk statsborger vil hun bli stilt på lik linje med de andre.

Caroline Westrup er oppvokst i Bærum med svenske foreldre. I 2013 ble hun igjen medlem av barndomsklubben Bærum Golfklubb. Etter fullførte studier ved Florida State University i 2009 har hun siden vært bosatt i USA. De to siste sesongene har hun spilt på Symetra Tour, samt en halv sesong på LPGA Touri fjor. Debutsesongen på LPGA var imidlertid av det forglemmelige slaget, med misset cut i ni av ti turneringer.

Mens proffkarrieren til 28-åringen har hatt sine opp- og nedturer, er det få som kan matche hennes merittliste som amatør. Hun kan blant annet skilte med å ha representert Europa i Junior Solheim Cup, syv medaljer i verdens- og europamesterskap – inkludert fire gullmedaljer, og var i 2007 rangert som USAs beste kvinnelige collegegolfer.

Westrup er sikret rundt ti turneringer på den amerikanske LPGA-touren i 2015, og er i dag rangert som nummer 643 i verden. Det er bak Suzann Pettersen (5. plass), Marianne Skarpnord (345. plass), Tonje Daffinrud (390. plass), Marita Engzelius (487. plass), Caroline Martens (520. plass) og Rachel Raastad (599. plass).

Tutta og Westrup blir dermed de eneste norske spillerne med LPGA-kategori i 2015.

Håper Olymiatoppen forstår

Øyvind Rojahn anslår at topp-450 i verden på herresiden og topp-600 i verden på kvinnesiden er minstekravet for å kunne kvalifisere seg til OL. Til syvende og sist er det Olympiatoppen som avgjør om de kvalifiserte utøverne skal sendes til Rio.

– Først må spillerne kvalifsere seg til OL på eget grunnlag gjennom verdensrankingen. Deretter innstiller NGF selvfølgelig alle som kan være kvalifisert. Olympiatoppen sier man må ha minimumssjanse for å klare topp-8 for å sendes til OL. I langgrenn har du ikke mulighet til å vinne medalje, dersom du er utenfor topp-10 i verden. Golf er annerledes, og dersom det er din uke kan du vinne selv om du er nummer 500 i verden. Jeg håper Olympiatoppen ser dette, sier Øyvind Rojahn, og viser til Oliver Wilson som i høst vant Europatour-turneringen Alfred Dunhill Links Championship ranket som nummer 792 i verden.

– Selv om det er OL vil det isolert sett bli en mye enklere turnering å hevde seg i enn en vanlig Europa- eller PGA Tour-turnering. Det er kun 60 spillere, og mange store navn fra de største nasjonene er luket bort på grunn av kvotene per nasjon. Det er kult at det blir en tøff innbyrdes kamp om å representere Norge!, konkluderer Rojahn.

(Norsk Golf har foreløpig ikke lykkes i å få kommentar fra Caroline Westrup)

Powered by Labrador CMS