Hauger Golfklubb i Nittedal ble for noen måneder siden valgt ut til å arrangere EM for herrer individuelt første helgen i august. Klubben har høstet mye skryt for håndteringen av Norwegian Challenge-arrangementet  i 2011, og anlegget tilfredsstiller EGAs krav til beliggenhet og standard. Det var i hvertfall det de først fikk vite.

 

EGA har imidlertid ombestemt seg, og turneringen blir flyttet til Spania.

 

– Hele prosedyren i dette har vært helt feil. Først inviterte EGA oss til å bli arrangørland. Vi kjørte en demokratisk prosess, og Hauger ble valgt ut av flere grunner, blant annet fordi de har 25-årsjubileum i år. Vi fikk OK fra EGA, men så kom de tilbake med flere innvendinger, forklarer president i Norges Golfforbund, Finn H. Andreassen til Norsk Golf.

 

Andreassen har lite til overs for EGAs opptreden i utvalgsprosessen.

 

– De hadde plutselig en kontrabeskjed om at banen de ville finne en bane som var mer passende. Men det som ligger under mitt skjønn er at EGA mener at de ønsket et mer eksklusivt anlegg som var mer representativt for et slikt arrangement, blant annet fordi de har Rolex som hovedsponsor.

 

– Jeg synes det er dumt og tøvete, og det har jeg svart dem. Det er et paradoks at en bane som er god nok for de profesjonelle tourene Challenge Tour og LET Access ikke er bra nok for et amatørmesterskap, sier golfpresidenten til Norsk Golf.

 

– For å si det slik, så er ikke EGA i tvil om hva vi mener om dette.

 

Daglig leder ved Hauger Golfklubb, Øivind Bjerkeli tar det ikke alt for tungt at det nå ikke blir noe europamesterskap på norsk jord.

 

Jeg kjenner ikke til noen offisiell begrunnelse fra EGA, men det er tydelig at det har vært et politisk spill på høyt hold, så vi har overlatt dette til NGF. Vi har bedt om en forklaring, og de prøver hele tiden med forskjellige ting. De har fått tatt en titt på banen, og de syntes den var vin, men de ønsket tydeligvis en bane på lik linje med det man ser på TV fra England, Spania og Sør-Afrika. Noen i EGA føler vel at det som er godt nok for Challenge Tour ikke er godt nok for amatørene.

 

– Men vi har ikke tatt oss voldsomt nær av dette. Vi planlegger fortsatt å arrangere den profesjonelle dameturneringen på LET Access Tour igjen i år, og det synes vi er veldig ålreit. Turneringen passer til vår profil, og vi ønsker å øke andelen kvinnemedlemmer, sier Bjerkeli til Norsk Golf.

 

Finn H. Andreassen reagerer på signalet EGA sender ut ved å ta en helomvending. Golfen oppfattes fortsatt av mange som en snobbesport, og Andreassen liker ikke den politiske linjen EGA har lagt seg på. Det skriver han om i hans faste Innspill-kommentar, i årets andre utgave av Norsk Golf som kommer ut om et par uker.

 

– Det er stikk i strid med det vi i Skandinavia står for, der begrepet «åpen golf» er gjennomgangstonen, og der vi forsøker å folkeliggjøre idretten. Det viktige er at anleggene gir en sportslig utfordring og holder kvalitet innenfor de normer og regelverk som gjelder for baneanlegg, skriver Andreassen.

 

Er du enig med golfpresidenten, eller gjorde EGA rett i å flytte arrangementet til Spania? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!