Norges 100 beste golfhull: 100 til 91

Plass 100-91 i kåringen av Norges 100 beste golfhull - i tilfeldig rekkefølge.​

Publisert

NB! For enkelthets skyld har vi bare skrevet lengdene på de to mest brukte teestedene på banen. Det vil si det som tilsvarer gul og rød tee hos de fleste klubber, men som stadig flere også markerer med banens totallengde på teeklossene. Alle golfhullene er imidlertid vurdert fra alle teesteder.

Nøtterøy GK hull 8

Par: 4

Lengde: 295 m / 326 m

Arkitekt: Jeremy Turner

En stor green åpner for mange ulike flaggplasseringer og måter å spille hullet på. Remsen av fem fairwabunkere på høyre side er i spill nesten uavhengig av hvilken kølle du velger fra tee, men et fairwaytreff så nær en av disse som mulig gir best vinkel til green, som står diagonalt i forhold til fairway. Pass deg for den enorme u-formede bunkeren til venstre for green. Første halvdel av greenen er smal, før den åpner seg opp bakerste halvdel, men her kommer plutselig en ny bunker i bakkant i spill.

(Foto: Nøtterøy GK)

 

Tromsø GK hull 18

Par: 3

Lengde: 158 m / 177 m

Arkitekt: Jan Sederholm

Knalltøft par 3-hull med utfordringer på løpende bånd. Først skal du fly over et vannhinder, som egentlig ikke er i spill med mindre du slår en real duff. Greenen er bred, men bare åtte meter dyp på det smaleste, og krever riktig køllevalg og god lengdekontroll. Hvis flagget står i midten eller til venstre, er det beskyttet av to bunkere i forkant. Spilles ofte i motvind.

(Foto: Tromsø GK)

Hakadal GK hull 17

Par: 5

Lengde: 384m/509m

Arkitekt: Jeremy Pern

Voksent par 5-hull med røde pinner opp langs hele venstre side av fairway. Bjerketreet midt i fairway gir deg hint om hvor du bør sikte. Andreslaget i den s-formede fairwayen slås oppover en smal fairway, før den plutselig blir bredere 130 meter unna flagget og inn. Men pass på: her er også et vannhinder i spill på høyre side. Smal, dyp og ondulert green, som heller fra venstre mot høyre, slik også fairway gjør. Innspill fra høyre side i fairway favoriseres.

(Foto: Østlandstour/Facebook)

Grini GK hull 4

Par: 4

Lengde: 335m/365m

Arkitekt: –

Hvor vågal du velger å være på utslaget, avgjør hvor langt du får inn – men ikke bli for grådig. Jo lenger høyre du sikter, desto større fare er det for å slå i vannet. Fairwaybunkeren til venstre for fairway ligger i den ideelle siktelinjen for de som ønsker å unngå vannet. Tricky slag fra fairway med ballen lavere enn føttene og vannhinder opp langs høyre side mot en forholdsvis smal green.

(Foto: Erik Frøystein/Grini GK)

Solastranden GK hull 15

Par: 4

Lengde: 286m/336m

Arkitekt: Svein Drange Olsnes

Denne hedebanen ligger bare et jernslag unna flystripen til Stavanger Lufthavn, og er en spesiell golfbane i norsk sammenheng. Golfbanen, som kan skilte med tolv måneders sesong, er links-preget på front nine, mens på back nine danner verneskogen ramme rundt flere av hullene. På hull 15 slår du ut på et av de åpne områdene, men går inn i skogen når du entrer doglegen. To finurlig plasserte bunkere på hver sin side av fairway der doglegen begynner. Den til venstre fungerer som siktepunkt for å få en god vinkel inn mot green, som er beskyttet av vann og sand kort høyre. Fairwaybunkeren til venstre straffer de langtslående som akkurat ikke klarer å kutte hjørnet på doglegen. Havner du oppi denne, gjenstår et meget krevende bunkerslag over vann og sand. Som på resten av Solastranden GK, er det helt flatt her, og det er vanskelig å få et inntrykk av hvor stor greenen er når du står på fairway. Den opphøyde bunkeren i forkant gjør det ikke noe enklere. 

(Foto: Lars Nøttaasen)

 

Grønmo GK hull 3

Par: 4

Lengde: 323m/364m

Arkitekt: Peter Nordwall

Dogleg venstre fra et opphøyd teested, og skog på begge sider av fairway. Skogen på høyre side fanger mange baller, men den er ikke så tett at den er umulig å slå seg ut fra. To fairwaybunkere ligger der fairwayen er på sitt smaleste, kun 19 meter bred, men dette er likevel en populær landingssone. De som våger seg over bunkerne, får plutselig en fairway som er over 40 meter bred å boltre seg på. Fra tee føles det tryggest å legge utslaget så langt høyre i fairway som mulig, men når du kommer bort til fairway, vil du se at det enkleste innspillet er fra venstre side.

(Foto: Grønmo GK)

Mandal GK hull 9

Par: 4

Lengde: 341m/380m

Arkitekt: Tor Eia

Avslutningshullet på Mandals idylliske lille nihullsbane er også det vanskeligste. Fantastisk utsikt fra tee ned mot Skogsfjorden. Vannet i midten av fairway tvinger deg til å legge deg opp kort, men på grunn av lengden, bør du likevel slå deg så nærme denne som mulig. Innspillet opp mot den lille greenen foran klubbhusterrassen er nemlig banens mest krevende slag. Alt heller fra høyre mot venstre, og høyre side er også den trygge siden å misse på. 

(Foto: Mandal GK)

Drøbak GK hull 2

Par: 4

Lengde: 330m/352m

Arkitekt: Hauser Golfplan

Et interessant par-4-hull med to valg fra tee: Velger du fairwayen kort av vannet, får du et lengre innspill mot green og vanskeligere vinkel. Slår du driveren over vannet, åpner greenen seg opp til et enkelt innspill. Det beste siktepunktet er kort, venstre for fairwaybunkeren over vannet.

(Foto: Christian Døvle)

Skjeberg GK hull 12

Par: 4

Lengde: 308m/343m

Arkitekt: Jan Sederholm

Du settes virkelig på prøve på det som tidligere var Skjeberg GKs avslutningshull. På tee bør du kutte litt av høyre hjørne for best mulig vinkel inn mot den kraftig opphøyde greenen. Mye trøbbel rundt green tvinger deg til å slå et solid jernslag fra fairway.

(Foto: Christian Døvle)

 

Bærum GK hull 14

Par: 4

Lengde: 298m/369m

Arkitekt: Jeremy Turner

Utslag fra et opphøyd teested ned til en fairway som svinger svakt mot høyre. Høydeforskjell på hele 20 meter ned til 150-metersmerket. Fristende å sikte godt til venstre i fairway, hvor det er mest plass, men den beste vinkelen for innspill mot greenen får man fra høyre side av fairway. Pass på bekken som renner på tvers av fairway 250 meter fra teestedet. Skog langs hele høyre side.

(Foto: Jan E. Espelid/Golferen)

Powered by Labrador CMS