Det var opplagt at Padraig Harrington måtte gjøre noe drastisk etter Team Europas forferdelige første dag av Ryder cup. Men at «noe» var å vrake stjernenavn som Rory McIlroy, Ian Poulter og Tommy Fleetwood, i tillegg til Shane Lowry, vakte oppsikt.

Viktor Hovland var blant spillerne som kom greit ut av åpningsdagen. Bare nordmannen, Jon Rahm, Sergio Garcia, Tyrrell Hatton og nevnte Fleetwood bidro til europeiske poeng på resultattavla. Team USA avsluttet første dag med ledelse 6-2, en ledelse som ingen lag i Ryder cup har rotet bort siden 1999, for over tjue år siden. Duoen Rahm/Garcia var den eneste europeiske som greide å vinne en match (av til sammen åtte) i løpet av fredag.

Før turneringsstart ble det sagt at alle de europeiske spillerne ønsket å spille sammen med Hovland, og nå er mange i ferd med å få ønsket oppfylt. For da Hovland ble paret med østerrikske Bernd Wiesberger på lørdagens foursome, var det Hovlands tredje nye spillepartner på tre forsøk. Dét til tross for at Hovland og Fleetwood hadde tilsynelatende god kjemi under fredagens fourball, der det likevel bare ble et halvt poeng til Europa etter en sen amerikansk sluttspurt.

LES OGSÅ: Sikrets tidenes første norske poeng i Ryder cup

«Team Rookie» i blått

Formiddagens foursome åpnet med et birdie-race uten like fra alle hold, og det var igjen amerikanerne som kom best i gang. Nok en gang var Hovland unntaket, nok en gang i match mot Jordan Spieth og Justin Thomas. Som i fredagens foursome, var det kun Hovlands match som var farget blå, altså europeisk ledelse i den tidlige fasen.

Oppskriften innledningsvis var i det store som følger: Hovland klistret ballen inntil hullet – Wiesberger satte ballen i koppen. På det sjette var rollene byttet om. Wiesberger slo innspillet et par meter fra hullet, og Hovland gjorde resten.

Dermed tre hulls ledelse for Team Rookie.

– Det er cruisekontroll. Hovland og Wiesberger er marerittparet å møte i dag, sa Viaplay-kommentator Joakim Mikkelsen om de to Ryder cup-debutantene.

Om det var på grunn av rookiene vites ikke, men da begynte også de magiske spanske hendene, i form av duoen Rahm og Garcia, å røre på seg. På det åttende hullet chippet Garcia i fra utenfor greenen. Tre hull før var Brooks Koepka og Daniel Berger to hull foran. Nå var det likt.

– Det føles som en seier, selv om det er likt. Nå er det en europeisk vind som blåser etter at amerikanerne åpnet best, sa Mikkelsens sidekommentator Jon Karlsen.

Hovland og Wiesberger åpnet forrykende, og var tre opp etter seks hull. (Foto: Getty images)

USAs «Ian Poulter»

Man skal aldri avskrive Justin Thomas, som Mikkelsen og Karlsen stadig oftere omtalte som USAs svar på Ian Poulter, en fyr som aldri gir opp, og får i gang både publikum og egne medspillere. For etter at Spieth og Thomas vant både hull 7 og 9, var «den norske» ledelsen skrumpet til ett hull.

Etter det tiende var matchen tied, og lagene like langt. Så, på det ellevte, rotet amerikanerne seg bort i sanden. Thomas og Spieth forsøkte én gang hver å komme opp av sandbunkeren. Begge mislyktes, og ga bort hullet uten at Hovland og Wiesberger trengte å slå en eneste putt.

– Den kom på et veldig avgjørende tidspunkt, på en tid der de hadde tapt tre av fire siste hullene, ifølge Mikkelsen.

Så skulle temperaturen ta seg ytterligere opp. Koepka og Berger tilkalte ikke bare én, men to dommere før de måtte innse at de ikke fikk fridropp fra et vanskelig lie på det 14. hullet. En tydelig irritert Koepka fant likevel frem et utrolig slag, og la ballen på greenen.

Amerikanerne vant hullet.

Ekstreme svingninger

Samtidig våknet Paul Casey og Tyrrell Hatton i sin match. Etter å ha ligget fire hull bak etter en marerittstart, hentet duoen først inn to av hullene på hull 11 og 13. Så, med et blindt slag på det 14. hullet, slo Casey innspillet rett i koppen. Dermed eagle, ett hull bak amerikanerne, og nytt liv i matchen.

– I dag har det svingt noe så helst ekstremt, i alle matchene her. I dag syns jeg rivalpreget som Ryder cup alltid har, har kommet frem. Det drar seg litt til, selv om USA fortsatt har en relativt komfortabel ledelse. Europa ypper seg, og det er litt blått på tavla, sa Mikkelsen.

Men det holdt ikke helt inn for Casey og Hatton, og til slutt vant Dustin Johnson og Collin Morikawa matchen 2&1.

Justin Thomas (til venstre) og Jordan Spieth var tre hull bak på ett tidspunkt, men slo tilbake og vant matchen på det 18. hullet. (Foto: Getty images)

Samtidig utlignet Thomas og Spieth Hovland og Wiesbergs ledelse på det 14. hullet. Da amerikanerne vant også det 15. var momentet for alvor amerikansk etter å ha hentet inn det som etter seks hull var europeisk ledelse med tre slag. Etter å ha vunnet sitt tredje hull på rappen – det 16. hullet – hadde Spieth og Thomas snudd tre ned, til to opp, og dermed dormie med to hull igjen.

Europa vant det 17. hullet etter mye «amerikansk kål», men etter hull 18 var snuoperasjonen et faktum, og enda en amerikansk seier.

– De spilte veldig bra, men de ga oss virkelig muligheten til å stikke av, og vi tok bare ikke den muligheten. Jeg bommet helt klart for mange putter. Tee til green synes jeg vi spilte best, men vi tok ikke vare på det, sa Hovland etter tapet.

Historisk Garcia

På det 17. hullet sikret Europas eneste suksessoppskrift så langt, Rahm og Garcia endelig europeiske poeng. Fra før var Garcia den spilleren i historien med flest poeng i Ryder cup. Etter seieren over Koepka og Berger er han også den mest flest seire (24).

– Hull 7 og 8 var viktige hull. På hull 7 hadde de muligheten til å gå tre opp. I stedet kom vi inn i en god steam med chip-in på hull 8, og flere gode birdieputter, sa historiens beste Ryder cup-spiller, som ikke spilte fourball på fredag.

– Harrington har ikke råd til å la Garcia hvile i fourballmatchen. De beste spillerne må spille, sa Mikkelsen.

Jon Rahm og Sergio Garcia er fortsatt ubeseiret i årets Ryder cup. (Getty images)

Også Jon Rahm er ubeseiret så langt i Ryder cup-helga, etter to seire, og én uavgjort. Det betyr at verdenseneren har tatt 2,5 av de 3 europeiske poengene. Paul Casey, på den annen side, har tapt tre av tre.

I den siste matchen sørget Xander Schauffele og Patrick Cantlay for amerikansk seier over Lee Westwood og Matt Fitzpatrick. Dermed 3-1-seier for tredje runde på rad, og 9-3 sammenlagt til Team USA.

– Uansett hvordan man ser på det, så er det det bedre laget som nå leder 9-3, sa Mikkelsen.

PS: I løpet av de seks første hullene på de fire matchene, endte bare seks hull med deling (av 24).