– For et drama. Helt til siste innspill i siste match her.

Ordene tilhører Viaplay-kommentator Joakim Mikkelsen før de siste slagene på dag én av Ryder cup. I hovedrollene Viktor Hovland, Tommy Fleetwood, Justin Thomas og Patrick Cantlay.

Samtlige fire spillere hadde slått utslaget midt i fairway på det attende hullet. Alle øvrige matcher var ferdigspilt, og Hovland og makker Fleetwood var siste mulighet til å sikre Europa i hvert fall én seier i fourball-formatet. Fleetwood og Cantlay misset på greenen. Dermed kunne Hovland sikre et særdeles viktige poeng for Europa.

– Den er midt på flagget, det er bare litt for mye adrenalin som gjør at den flyr litt forbi, kommenterte Mikkelsen.

Men ingen av de fire holdt hodet kaldt, og putteren varm. Dermed deling både på siste hull, og ledelse 6-2 til Team USA etter første dag.

Ikke siden 1999 har et lag vunnet, etter å ha vært fire under eller mer etter dag én.

LES OGSÅ: Første stikk til USA. – I dag har de fått deng!

Mikkelsens man crush

Det startet så bra for Hovland og makkeren. Etter at Thomas og Cantlay vant det første hullet, var det tid for Hovland-show på det tredje. For etter å ha kastet lua i vinden på Whistling Straits, chippet tidenes første nordmann i Ryder cup i for birdie.

– Fleetwood og Hovland er en så deilig sammensetning. Det er en man crush man kan dø for, sa Mikkelsen.

Tommy Fleetwood og Viktor Hovland sørget for et halvt poeng til Europa. (Foto: Getty Images)

Da Hovland rullet i enda en birdie på det neste, var bordet snudd, og Mikkelsens man crush-duo i ledelse – som de eneste på det europeiske laget på det tidspunktet. Etter nye birdier på det sjette og det åttende, var superduoen tre slag opp. Mikkelsen og medkommentator Jon Karlsens tanker var allerede på dag to – når Team Europa er nødt til å gire om for å hente inn det amerikanske forspranget.

– Har Padraig råd til å hvile Viktor? Jeg tror ikke det. Viktor kan måtte belage seg på å spille alle fem runder, sa Mikkelsen.

Samtidig som Hovland og Fleetwood sørget for den eneste blå markeringa på resultattavla, altså europeisk ledelse, festet amerikanerne grepet i to av de tre andre matchene. Da passet det dårlig at Thomas og Cantlay begynte å rulle i putter. Først på hull 9, så på hull 12.

Amerikansk dominans

Dermed skrumpet ledelsen til ett hull. Etter at Fleetwood misset to gode muligheter til å nærmest avgjøre matchen, satte Thomas en heftig eagle på det 16. hullet. Dermed var stillingen likt, etter at Hovland og Fleetwood hadde ledet i elleve hull.

Hull 17 og 18 ble i så måte et aldri så lite antiklimaks. Begge hullene ble delt, og dermed nok en delt fourball.

For Europa imponerte ikke i det andre matchene heller, og USA har virkelig levd opp til skyhøye forventninger på hjemmebane, og klart favorittstempel til å hente hjem Ryder cup-trofeet for bare andre gang på seks forsøk.

I løpet av få minutter satte Xander Schauffele og Tony Finau hver sin putt, og vant begge for andre gang på lørdag. Dette i kontrast til Rory McIlroy, som fikk bank for andre match på rad. Det har nordiren aldri opplevd før i Ryder cup-sammenheng. Da var stillinga 5-1, med to matcher igjen.

Team USA leder 6-2 før andre dag. (Foto: Getty Images)

Hattons håp

I den nest siste matchen, kjempet Jon Rahm og Tyrrel Hatton godt i en særdeles jevnspilt match mot langtslående Bryson DeChambeau og Scottie Scheffler. Men med to birdier på de tre siste hullene, sørget spanjolen og engelskmannen for en smule optimisme før dag to.

– Den der trengte virkelig Europa, sier Mikkelsen, mens Hatton knyttet neven.

– Jeg er litt sliten. Det var en god batalje. Vinden tok seg opp og gjorde det komplisert på slutten. Vi gjorde to birdier på de siste tre, og det føles godt med et halvt poeng. Det var viktig for laget, og kanskje kan det snu momentet før morgendagen, sa Hatton til rettighetshaveren etter den viktige birdien.

Dustin Johnson og Xander Schauffele var godt fornøyd etter å ha vunnet begge sine matcher.

– Jeg er eldst på laget, men føler meg ikke eldst. Vi hadde en tøff match under tøffe forhold, og vi møtte et godt lag, men det var artig å spille i dag, sier Johnson.

Resultater fourball

Match 5: Dustin Johnson og Xander Schauffele mot Paul Casey og Bernd Wiesberger 2&1

Match 6: Bryson DeChambeau og Xander Schauffele mot Jon Rahm og Tyrrell Hatton A/S

Match 7: Tony Finau og Harris English mot Rory McIlroy og Shane Lowry 4&3

Match 8: Justin Thomas og Patrick Cantlay mot Tommy Fleetwood og Viktor Hovland A/S

Dermed leder USA 6-2 etter første dag. På lørdag skal det spilles etter samme format; først foursome, så fourball.

Leaderboard