USA var store favoritter før Ryder Cup slo i gang, og i foursomematchene fredag morgen beviste de nettopp hvorfor. 

Etter de fire første foursomematchene leder amerikanerne 3-1. Det er dårlig nytt for Europa, for alle de 13 gangene USA har ledet etter åpningsmatchene i Ryder Cup på hjemmebane, har de endt opp med å løfte trofeet på søndagen.

Viktor Hovland spilte solid i sin historiske Ryder Cup-debut, men det var dessverre til liten nytte da partneren Paul Casey slet med å komme inn i rytmen – samtidig som motstanderne Dustin Johnson og Collin Morikawa ble stadig varmere i trøya etter hvert som matchen utviklet seg.

Hovland og Casey havnet på etterskudd allerede etter åpningshullet, men utlignet på det tredje hullet etter at Hovland holdt på å senke innspillet fra snaue 100 meter. Johnson tok det poenget raskt tilbake igjen med en birdie på hull 6, og da Casey misset utslaget på det 200 meter lange par 3-hullet langt venstre, havnet den norsk-engelske duoen på etterskudd igjen.

Nærmere skulle de heller ikke komme.

(Artikkelen fortsetter under)

Selv om det ble tap i Ryder Cup-debuten for Viktor Hovland, spilte han solid gjennom hele dagen. (Foto: Getty Images)

På hull 8 lippet Hovland ut en kort birdieputt for å utligne, og på det neste hullet var det Caseys tur til å forspille en god birdiemulighet.

Da begynte DJ og Morikawa å tråkke på gassen, og etter to klasseinnspill fra Johnson på hull 12 og 13 befant Hovland og Casey seg plutselig tre ned

På hull 13 så det enda mørkere ut da Hovland bare måtte pitche seg sidelengs tilbake i fairway etter at Casey misset utslaget langt høyre. Derfra slo engelskmannen innspillet til seks meter, men da Hovland rullet i par-putten, kom endelig dagens første ordentlige knyttneve.

(Artikkelen fortsetter under)

Den europeiske duoen tok med seg den positive energien til hull 14 og toputtet for en etterlengtet hullseier for å redusere til to ned, men da Casey misset en kort birdieputt på hull 15, stoppet den gode flyten opp igjen.

Casey misset et nytt slag langt venstre på det 16. par 5-hullet, og med en enkel toputt for birdie for Morikawa-Johnson ble det til slutt 3&2-tap for Hovland i debuten.

– Det føles fantastisk. Det er bare begynnelsen på uken, og det er mye golf igjen, men det er deilig å være så godt i gang, sa Morikawa etter seieren.

I den første matchen var det duket for et fyrverkeri mellom kompisene Justin Thomas og Jordan Spieth mot verdensenerener Jon Rahm og hans landsmann Sergio Garcia – tidenes mestvinnende spiller i Ryder Cup-sammenheng.

Den spanske superoduen utfylte hverandre perfekt og fikset et livsviktig poeng for Europa med 3&1-seier.

Han var fantastisk. Han satte absolutt alle putter han måtte sette. Vi utfylte hverandre veldig bra. Det var en ordentlig laginnsats, sa Garcia, som nå har vunnet hele 26,5 poeng i sin allerede legendariske Ryder Cup-karriere.

Med 1-1 etter de to første matchene sikret Brooks Koepka og Daniel Berger ledelse til USA med 2&1-seier over engelskmennene Lee Westwood og Matt Fitzpatrick, som lå bak nesten hele matchen. Fitzpatrick har for øvrig nå tapt alle sine tre matcher i Ryder Cup-sammenheng.

(Artikkelen fortsetter under)

Det ble en ordentlig nedtur for Rory McIlroy og Ian Poulter i åpningsmatchen. (Foto: Getty Images)

Formiddagens største europeiske skuffelser var det utvilsomt Rory McIlroy og Ian Poulter som stod for.

De to veteranene har den uoffisielle rollen som Europas hærførere i Ryder Cup, men fikk en marerittstart med fem tap på rad (!) på de fem første hullene mot OL-vinner Xander Schauffele og FedEx Cup-mester Patrick Cantlay.

De klarte aldri å reise seg igjen etter knyttneven i mellomgulvet, og selv om de tok to hull tilbake på hull 10 og 11, brukte ikke amerikanerne lang tid på å ta de to hullene tilbake og vinne 5&3.

– Utvilsomt dagens store sjokk. I dag har de fått deng, fastslo Joakim Mikkelsen fra Viasats kommentatorboks.

Dermed ligger Europa under 3-1 etter åpningsmatchene i Ryder Cup for andre gang på rad. I Paris i 2018 klarte de å komme tilbake på ettermiddagen, men den gang ble det spilt fourball på morgenkvisten.

Dette ser dessverre skummelt ut for Europa. Foursome er utvilsomt det formatet hvor Europa har best forutsetninger for å hevde seg, så dette burde de ha utnyttet bedre, konstaterer Mikkelsen.

I ettermiddagens fourballrunder skal Hovland ut i siste match med Ryder Cup-helten fra 2018, Tommy Fleetwood. De slår ut klokken 19.58 norsk tid. Se hele oppsettet under.

Match 5 (kl.19.10): Dustin Johnson og Xander Schauffele mot Paul Casey og Bernd Wiesberger

Match 6 (kl.19.26): Bryson DeChambeau og Xander Schauffele mot Jon Rahm og Tyrrell Hatton

Match 7 (kl.19.42): Tony Finau og Harris English mot Rory McIlroy og Shane Lowry

Match 8 (kl.19.58): Justin Thomas og Patrick Cantlay mot Tommy Fleetwood og Viktor Hovland