Tekst og foto: Kaia Means

 

Tenk på Belgia. Du tenker kanskje på euro-byråkrater, sjokolade, øl, pommes frites, Tintin og Poirot. Men golf? Tenk igjen.

 

Belgia som golfdestinasjon gjør ikke så veldig mye av seg – men det er ikke fordi landet mangler baner. Belgierne er kanskje bare vant til å ha banene stort sett for seg selv. Men når du kan kombinere spennende byer som Brussel og Antwerpen og kultur, historie og god mat med ypperlige baner, ja da er det ikke noe å lure på. Ikke glem å ta turen innom vakre og historiske byer som Leuven og Mechelen.

 

Etter å ha landet i Brussel (vi fikk selvfølgelig med oss gratis golfbag ved å skrive ut voucheren fra Brussels Airlines på forhånd) var det bare å kjøre en halvtime til Chateau du Lac, Martin’s Hotel & Spa ved Genval-sjøen. Martin’s-hotellene har en meget populær kampanje som heter Martin’s Golf Pass (martinsgolfpass.com) hvor du kan legge opp din egen tur og bo i et utvalg av ni hoteller og spille 19 baner. Spahotellet ved innsjøen er den perfekte starten.

 

En av fordelene med å dra til Belgia og Flandern for golf er at det ikke er snakk om store avstander. Uansett hvor du var i går og uansett hvor du skal i morgen, er alt innen rekkevidde. Og etter golfrundene er det bare å ta turen inn til byene, som Brussel eller Antwerpen.

 

Først ute er Golfclub Kampenhout, en parkbane som ligger fredelig til i ganske flatt terreng men med mange vakre og majestetiske trær. Husk å ta med nok baller. Hvis du havner i tjukk røff er det bare å hakke seg ut og være glad for at man ikke havnet i vannet, som det også er mye av på denne banen. Etter runden  med en del skjeve baller både i røff og vann, søkte vi trøst ved å bestille en Leffe i klubbhuset – dette er ølet det går i her i Flandern. Vi skjønner med en gang hvorfor denne bryggeoppskriften har vart (med visse modifikasjoner) siden1240.

 

 

Fransiskanerkirke omgjort til hotel

 

Martin’s Patershof er et av verdens mest spesielle hotell. Hotellet ligger i en kirke fra 1800-tallet i byen Mechelen. Hotellet er ikke lenger en kirke, men likevel oppleves det som en kirke. Restauranten er i det gamle kirkeskipet, mens hotellrommene er bygd oppover i nykonstruerte etasjer. Alle rommene er forskjellige, og mange har kopier av de originale glassmaleriene i vinduene (på grunn av moderne bygningskoder måtte de installere ny vinduer).

 

Golfbanen Keerbergen er mindre enn en halvtimes kjøretur fra Mechelen sentrum. Denne tradisjonelle klubben i vakre omgivelser er bare 5503m fra bakerste tee og 4668 fra front, noe som gjør at den typiske bogeygolferen har meget gode sjanser på å skaffe seg par på hvert eneste hull – men det er nok av hindre å forsere, så det ender nok ikke med rekordrunde likevel.

 

Layouten bærer preg av at arealet er omtrent det minste man kan ha for å bygge en 18-hullsbane. Det var det de hadde her da banen ble bygget på begynnelsen av 1960-tallet. Et par steder krysser golferne hverandre skummelt nært (det hadde aldri vært gjort slik med en ny design). Men morsomt er det, og medlemmene synes å være vant med opplegget. Sistehullet på Keerbergen er kanskje signaturhullet. Det er et par-4 hull rundt innsjøen – klassisk hulldesign der langtslående kan ta sjansen på å gå tvers over vannet.

 

Neste på lista er Millennium Golf i Limburg. Denne banen ble bygget sent på 1990-tallet rundt Paalse-sjøen. Et av hullene som gjør størst inntrykk er hull 3, som blir kalt for ’Pebble Beach’. Dette er et par-5 hull med en relativt smal fairway og vann langs venstresiden. Til slutt ender reisen ved en stor green hvis forsvar er en stor bunker. Hull 7, 8 og 9 har vann i enhver retning, synes det som. På siste ni kan de med vannskrekk puste lettet ut – man slår stort sett i tørre omgivelser, helt til hull 18. Da er det bare å kutte over vannet så mye man tør.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet!)

 

 

 

UTSKIFTNING: Det gamle klubbhuset til Winge Golf blir snart erstattet med et nybygg.

 

 

 

Bakker i Belgia

 

Vel fremme i den sjarmerende byen Leuven og Martin’s Klooster (et nyrenovert historisk kloster) er det bare å hoppe i bilen og dra til Winge Golf like ved. Winges kuperte terreng er sjelden kost i flate Belgia. Her må du være nøyaktig med jernslagene, siden skogen ligger tett opp til fairway. En ball i røffen er kanskje ikke finnbar. Når du kommer til siste bakketopp og ser ned mot det gamle klubbhuset vil du helt sikkert se frem til en kald og lys Leffe på terrassen.

 

Golf du Bercuit er den eneste banen i Belgia som Robert Trent Jones Sr tegnet, og den byr på en spesiell opplevelse. Banen åpnet i 1967 og ligger innenfor den private Bercuit-eiendommen. Også Bercuit kan skilte med ikke helt typisk belgisk landskap. Hull 5 er et par-3 hull der du står på toppen av en skråning og prøver å treffe en green der nede som har vann på tre sider. Du er ikke helt sikker på om køllevalget er riktig før du ser om ballen din tar seg en liten dukkert eller ikke.

 

Bortsett fra hull 13, som er kanskje det bratteste oppoverhullet jeg noensinne har spilt (et par-4 hull) er det mye god golfdesign å nyte. Og etter runden er det bare å skifte til svømmetøy og plaske i badebassenget ved klubbhuset.

 

Til slutt tok vi turen til den prestisjetunge Royal Waterloo og banen La Marache. Opprinnelig er den tegnet av Fred Hawtree i 1960, men sønnen Martin Hawtree har stått for moderniseringer siden 2007. Den er stort sett å finne på rankinglister over Europas 100 beste baner, og var vert for det åpne belgiske mesterskap fem ganger fra 1979 til 1991. Klubben har tre baner – en annen 18-hulls bane, Le Lion, og en 9-hulls bane, Le Bois-Héros.

 

Royal Waterloo er kanskje den mest kjente av banene i Belgia, og ligger bare en liten kjøretur fra ‘Butte du Lion’ – monumentet etter slaget ved Waterloo. Den er en fullverdig avslutning på en lang gofrundreise i Flandern. Selv om slagene ble mange, var seieren vår.

 

 

 

VAKKERT: Millennium Golf ligger ved Paalse-sjøen, og flere av greenene ligger i
vannkanten.

 

 

Linker:

 

martins-hotels.com

 

martinsgolfpass.com

 

brusselsairlines.no

 

golfclubkampenhout.be

 

golfkeerbergen.be

 

millenniumgolf.be

 

golf.be/winge

 

golfdubercuit.be

 

golfwaterloo.be