For noen år siden var Marius Thorp spådd en lysende fremtid på de internasjonale tourene. I stedet er det hans bror Andreas som har endt opp i selskap med verdens beste golfere. Men det med golfkøllene på skuldrene i stedet for i hånden.

 

Andreas Thorp har nå vært sammen med den spanske LPGA-stjernen Beatriz Recari i fem år. I tillegg til å være Recaris kjæreste, er han også hennes nærmeste kollega. De to møttes i forbindelse med en golfturnering, og ikke lange tiden etter ble Thorp ansatt. I dag er de bosatt i Florida sammen, og reiser rundt på et tredvetalls turneringer hvert år.

 

Men hvordan fungerer det egentlig å kombinere jobb og privatliv?

 

– Det fungerer kjempebra. Det er bare godt å ha en person på bagen man vet man kan stole på hundre prosent! fastslår Recari til Norsk Golf, og fortsetter:

 

– Vi er et godt team som er der for hverandre hele tiden. Det er mye reising, og livet på touren kan fort bli veldig ensomt. Da er det godt å vite at man alltid har en reisepartner ved sin side. Jeg slipper å reise alene som mange av de andre jentene, sier Recari mens Thorp nikker anerkjennende ved siden av.

 

Norsk bånd

 

Recari svarer alle spørsmålene på norsk, og selv om hun må ty til noen engelske ord i blant er det ikke vanskelig å høre at hun virkelig har gått inn for å lære norsk. Recari, som har Language Traing Centre som en av sine hovedsponsorer, sier det er av ren respekt hun lærer norsk.

 

– Jeg følte meg brydd da jeg var hjemme hos familien hans og de andre måtte legge om til engelsk bare på grunn av meg. Jeg mener det er ren respekt å forsøke og lære seg kjæresten sin sitt språk.

 

Men de som krysser fingrene for at Recari en gang kan komme til å representere Norge vil vente forgjeves. Recari har utelukket at hun kommer til å spille med norsk flagg på brystet. Hun føler likevel et nært bånd til Norge:

 

– Jeg lyver om jeg sier at jeg ikke føler meg halvt norsk, sier hun til Norsk Golf.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet!)

 

KJÆRESTER: Andreas Thorp hjelper Recari å lese en putt under Suzann Pro Challenge på Bogstad.

(Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

 

 

Recari og Thorp er bosatt ved supereksklusive Lake Nona i Florida, hjemklubb til spillere som Annika Sörenstam, Graeme McDowell, Ian Poulter, Justin Rose, Henrik Stenson og Yani Tseng. Der er Recari å se på treningsfeltet stort sett dagen lang når det ikke er turnering. Thorp mener det harde arbeidet er nøkkelen til suksess, ikke bare for henne men for en hver tourspiller.

 

– Jeg er fan av at man skal ta steg for steg. Hun har aldri tatt noen snarveier. Hun lurer seg aldri unna en økt, og blir heller på treningsfeltet litt ekstra. Et godt eksempel er da vi skulle fly fra Orlando klokken tolv for noen uker siden. Da jeg spurte om vi skulle starte dagen rolig, svarte hun kontant «nei, jeg skal trene». Så da hun stod opp klokken seks og trente i tre timer før vi dro til flyplassen.

 

Mindre involvert

 

Thorps rolle som caddie har endret seg det siste året. Recari blir stadig tryggere på seg selv, og blir i stadig økende grad selvdreven ute på banen uten behov for innspill og coaching. Thorp innrømmer det at det tidvis har vært vanskelig å ikke involverte seg så mye som tidligere:

 

– Utfordringen for meg nå er å bare la henne gå der ute og la henne gjøre sin greie. Det er nesten litt vanskelig ettersom jeg har vært mye mer aktiv før enn jeg er nå. Men hun er så flink i alle faser av spillet at hun klarer seg helt fint selv. Jeg har tatt et lite steg tilbake, og gir heller kommentarer når hun ber meg om det. Evnen til å være sin egen trener fra tid til annen er veldig viktig for alle idrettsutøvere.

 

Thorp er med på de fleste treningsøktene til Recari. Han jobber tett med hennes trener Tom Creavy, slik at han kan gi henne tilbakemeldinger på det hun jobber med når de er ute på reisefot uten treneren til stede.

 

– Nøkkelen ligger i å vite når man skal snakke og ikke snakke. Noen ganger sier jeg noe jeg ikke skal si, og da blir det kanskje en liten diskusjon, men vi er stort sett veldig flinke til å kommunisere. Det er nøkkelen til at dette skal fungere, både på og utenfor banen, sier Thorp.

 

Selv om hovedoppgaven til en caddie er å bære køllene og ha full oversikt over banen og alle avstander, mener Recari samtalen er minst like viktig.

 

– Caddien hjelper deg hele tiden gjennom en runde, men det er veldig viktig at samtalen flyter bra, kjemien er god, og at man er på bølgelengde. Og så klart skal han ha full kontroll på golfbanen, smiler hun.

 

Major neste?

 

2013 har vært en gjennombruddssesong for Recari. Før årets sesong hadde hun vunnet en gang på LPGA-touren, tilbake i 2010. 24. mars kom den etterlengtede andre seieren i Kia Classic, og bare tre måneder senere kom hennes andre seier for sesongen. Seierne sikret henne en plass i Solheim Cup for første gang, og med tre seiere av fire mulige spilte hun en nøkkelrolle på vei til den europeiske triumfen.

 

– Hun kan nå så langt hun vil, fastslår Thorp.

 

Recari selv sier majorer er det neste steget for henne. Hun ønsker likevel ikke å bruke resultater som den eneste målestokken for fremgang:

 

– Jeg vil fortsette og vinne mer enn en turnering hver sesong. Men jeg foretrekker å fokusere på arbeidsoppgavene mine og hvordan jeg kan bli en bedre golfspiller. Da kommer resultatene av seg selv. Men så klart, det er naturlig å begynne å tenke på majorer.

 

NB!

 

Andreas Thorp får snart selskap av en annen norsk caddie på touren. Oppegårds Michael Sæther blir caddie for Sveriges Solheim Cup-helt Caroline Hedwall. Etter det Norsk Golf kjenner til var det Andreas Thorp som tipset Hedwall om nordmannen.

 

– I begynnelsen blir det fire turneringer i Asia. Deretter kommer Michael og Caroline til å vurdere sammen om samarbeidet skal fortsette, opplyser Oppegård Golfklubb på sin hjemmeside

 

Sæther kommer også til å gå caddie under neste ukes LET Access-turnering på Hauger for å få et innblikk i hvordan det er på touren.