(NB! Oppdatert mandag klokken 14:50: Det er allerede begynt å komme regelendringer som følge av at Viktor Hovland misset kortet med knappest mulige margin. Fra og med neste sesong har regjerende U.S. Amateur-vinnerne lov til å delta i U.S. Open som proff året etter. Frem til i år måtte man beholde amatørstatusen for å få lov til å spille. Den nye regelen fra USGA gir fremtidige U.S. Amateur-vinnere i praksis to måneder ekstra med turneringer på å skaffe seg PGA Tour-kortet. Regelen har allerede blitt døpt «The Viktor Hovland Rule» av flere på Twitter)

(Artikkelen fortsetter under)

 

– – – 

Søndag var en historisk dag for norsk golfsport.

Viktor Hovland leverte tidenes beste plassering av en nordmann på PGA-touren med sin imponerende fjerdeplass i sesongfinalen Wyndham Championship. Den løftet ham fra 219.- til 143.-plass på verdensrankingen, noe som gjør ham til tidenes høyest rangerte norske golfspiller.

Likevel var det vanskelig ikke å føle seg LITT skuffet da alt var klappet og klart søndag.

(Les også: Heroiske Hovland to plasser unna kortet etter nervedrama)

Til tross for Hovlands magiske debutsesong som proff, der han har klart cuten i alle de fem turneringene han har spilt, kun havnet utenfor topp-20 i én av dem, og spilt inn over seks millioner kroner på to måneder, kom han akkurat til kort av den viktige 125.-plassen i PGA Tours poengsystem FedEx Cup, som ville gitt ham en fast plass på touren neste år.

I stedet må han nå gå omveien via de tre sluttspillsturneringene Korn Ferry Tour Finals, som starter om to uker.

Etter Hovlands runde var det mange amerikanere som tok til Twitter for å klage på poengberegningen i FedEx Cup-systemet, etter at tourens nye publikumsfavoritt ikke kom med i «PGA Tour-varmen». Hovland misset til slutt PGA Tour-kortet med bare 67 poeng.

Dersom det hadde vært mulig for amatører å tjene inn FedEx Cup-poeng, hadde han imidlertid vært komfortabelt på innsiden.

(Artikkelen fortsetter under)

Hovlands imponerende resultater i majorturneringene Masters og U.S. Open har hatt null verdi for ham som PGA Tour-proff. (Foto: Getty Images)

– Vanskelig å forstå seg på

Hovlands 13.-plass i U.S. Open, 32.-plass i The Masters og 40.-plass i Arnold Palmer Invitational tidligere i år var til sammen verdt nesten 110 FedEx Cup-poeng, men siden han ikke hadde proffstatus da han spilte disse turneringene, teller de ikke på poengsummen hans på slutten av sesongen.

Hadde de gjort det, hadde han avsluttet årets sesong rundt 117.-plass på FedEx Cup-listen. Men den gang ei.

Det får mange til å reagere, blant andre de to anerkjente golfjournalistene Daniel Rapaport i Sports Illustrated og Will Gray i Golf Channel:

«Dette er dritt. Han gjorde seg fortjent til plassen i de majorturneringene. Det er ikke som om han plutselig ble et nytt menneske etter at han ble proff» skriver Rappaport.

«Så en collegestudent skal ikke få poeng for gode resultater i majorer fordi…han er en collegestudent? Jeg forstår hvorfor regelen er der. Touren beskytter sine egne spillere. Men det blir vanskelig å forstå seg på i de sjeldne tilfellene hvor det utgjør forskjellen på kortet versus ikke kortet», skriver Gray.

Dette ble en av snakkiksene på Twitter sent søndag kveld, og de fleste er samstemt i at alle utøvere burde kunne tjene opp FedEx Cup-poeng – uavhengig av om de har status som proff eller amatør.

FedEx Cup-poeng er bare en abstrakt størrelse, og jeg ser ingen grunn til at de poengene han tjente som amatør, ikke skal kunne telle på totalen hans

Joakim Mikkelsen

Det er også Viasats ekspertkommentator Joakim Mikkelsen enig i.

– Er det ikke «straff» nok at han ikke fikk lov til å innkassere premiesjekker i de turneringene han spilte bra i som amatør? spør Mikkelsen.

– FedEx Cup-poeng er bare en abstrakt størrelse, og jeg ser ingen grunn til at de poengene han tjente som amatør, ikke skal kunne telle på totalen hans. Når man ser spillet han har levert gjennom sesongen, tror jeg ikke det er én eneste person som tviler på at Viktor hører hjemme på PGA-touren, sier Mikkelsen til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

Joakim Mikkelsen synes det er rart at man ikke kan tjene opp FedEx Cup-poeng som amatør. Han sier det er straff nok at spillerne ikke får lov til å tjene penger. (Foto: Viasat)

– Jeg synes hele dette opplegget er litt merkelig. Med fare for å bli litt blind siden vi snakker om en nordmann, så synes jeg det definitivt burde vært mulig å få med de resultatene man har som amatør, beregnet med i estimatet, slår han fast.

Viktor Hovland sa i et intervju med Golf Channel søndag at han ikke irriterer seg over at hans resultater i The Masters og U.S. Open teknisk sett var verdiløse.

– Jeg visste i forkant at de ikke kom til å telle. Det er som det er. Hadde jeg bare spilt litt bedre, hadde det ikke vært noe problem. Jeg har ingen klager, sier 21-åringen.

 

 

 

Utelukker ikke fremtidige endringer

Joakim Mikkelsen understreker at det er null håp om at reglene kommer til å bli endret nå bare på grunn av én spiller, men utelukker ikke at Hovlands imponerende PGA Tour-debut kan få touren til å se på regelverket sitt i fremtiden.

– Reglene skal være like for alle, og det hadde vært helt feil av touren å endre systemet nå kun for én spiller, bare fordi det hadde passet plottet.

– Men touren forsøker hele tiden å forbedre produktet sitt, og jeg blir ikke overrasket hvis det som skjedde med Hovland i går, får dem til å se litt nærmere på regelverket i årene fremover.

– Touren har jo oppdatert og forbedret kategoriene sine tidligere år, så det er på ingen måte et system som er risset i stein.