Verdens beste golfspillere er omringet av spesialister for å maksimere sitt potensial på golfbanen, og det er ikke uvanlig at de både har en egen svingtrener, nærspillstrener, kostholdholdsekspert, personlig trener og mentaltrener på lønningslista.

De siste årene har det også skjedd en stor utvikling i statistiske analyser, og takket være PGA Tours ShotLink-system får spillerne nå presise data på alle typer slag, slik at de kan studere spillet sitt i rik detalj.

For Edoardo Molinari har imidlertid ikke denne statistikken vært presis nok, skriver Golf Digest (NB! reportasjen ligger bak betalingsmur). For hvor vellykket har et slag egentlig vært, hvis en spiller sikter langt til venstre for flagget, men misser høyre og ballen legger seg helt inntil pinnen?

Italieneren, som blant annet har tre seirer på europatouren, deltagelse i Ryder Cup og seier i verdens største amatørturnering U.S. Amateur på CVen, er utdannet ingeniør fra det polytekniske universitetet i Torino og har vært oppslukt i golfstatistikk hele karrieren.

Ryktet om Molinaris kompetanse spredte seg raskt på touren, og det tok ikke lang tid før andre spillere begynte å henvende seg til ham for hjelp.

Da koronapandemien traff i 2020, brukte han all den plutselige fritiden til å bygge dataprogrammet «StatisticGolf». Her kan spillerne plotte inn alle mulige data, før det sendes videre til Molinari som analyserer de automatiserte tallene som programmet spytter ut. Deretter gir han skreddersydde råd til spillerne om både trening og «course management».

En av dem som har begynt å benytte seg av Molinaris tjenester, er Viktor Hovland.

(Artikkelen fortsetter under)

Edoardo Molinari har skrevet koden til StatisticGolf på egen hånd. 41-åringen er fortsatt aktiv på DP World Tour.

Den kunnskapstørste 24-åringen har gjort seg bemerket for hvordan han stadig ser etter nye måter å utvikle seg på – enten det gjelder å hente inspirasjon fra instruksjonsvideoer på YouTube, forvandle kroppen i gymmen eller eksperimentere med utstyret.

Ifølge Golf Digest gir StatisticGolf spillerne en «hyper-personalisert» profil, som forteller dem om alle mulige tendenser i spillet, og på et langt dypere plan enn å bare fortelle hvilke køller man må bli flinkere til å slå.

Når man har spilt nok turneringer til å kunne fore StatisticGolf med tilstrekkelig mengde data, tar det ikke lang tid før Molinari begynner å oppdage tendenser i spillet. Det som imidlertid skiller Molinari fra andre statistikk-eksperter, er at han ikke bare er en ren tallknuser, men her erfaring fra toppnivå selv og dermed kan gi bedre råd enn de fleste. 

Et eksempel var da Molinari oppdaget en spiller som presterte merkbart dårligere når han hadde tidlige starttider. Her ble løsningen for spilleren å stå opp ekstremt tidlig, slik at han kunne gjenskape den vante rutinen han hadde når han hadde senere starttid.

En annen spiller oppdaget at han ofte slet de seks siste hullene i turneringsrunder. Molinari fikk innsyn i kostholdsplanen til spilleren, og her viste det seg at vedkommende nesten ikke pleide å spise eller drikke på golfbanen. Det ble det raskt en endring på.

Les også: McIlroy mener dette tipset vil spare de fleste amatører 10 slag

Molinari forteller også Golf Digest om en spiller som ofte slet med lengdekontrollen på greenene i hans første turnering etter et par ukers pause. Molinari analyserte treningsdagboken, og her viste det seg at spilleren ikke gjorde noen lengdekontrolløvelser med putteren når han hadde friuker hjemme.

Under forrige ukes Genesis Invitational, der Viktor Hovland var tilbake i seierskampen, så man et resultat av Molinaris analyser i aksjon igjen.

TV-ommentatorene kunne nesten ikke begripe hvorfor Viktor Hovland insisterte på å sikte nedover den 17. fairwayen da han stod på tee på hull 15 hver eneste runde. Hovland siktet milevis høyre på det vanskelige par 4-hullet, og han fortsatte å gjøre det også de dagene hvor det ga ham dårligere vinkel inn mot flagget enn hvis han bare hadde spilt seg nedover den 15. fairwayen.

Hvorfor?

(Artikkelen fortsetter under)

– Fairwayen på hull 17 er seks yards bredere enn 15, og han kunne fortsatt misse fairway og likevel ha vinkel inn mot green, i motsetning til hull 15 hvor hvis han traff fairwaybunkeren, ville han måtte legge opp, og hvis han misset venstre, ville det bare vært 40 prosent sjanse for å treffe green. Han ville tjene 0,2 slag på feltet hver runde ved å spille ned hull 17 i stedet. Gjør det fire over runder, og det blir nesten et slag. For en fantastisk spiller som Viktor, kan det utgjøre hele forskjellen, forklarer Molinari til Golf Digest.

Til tross for at Hovland slo to dårlige utslag og hadde en treputt på hull 15 over de fire dagene, gikk han hullet i snitt på 0,25 slag over par – som var 0,02 slag bedre enn gjennomsnittet i feltet. Hadde han slått lignende dårlige utslag ned hull 15, ville han mest sannsynlig tapt mye mer.

Molinari presiserer at utvalgsstørrelsen i et slikt tilfelle er for liten til å kunne konstatere om strategien fungerte eller ei. Men tar man kloke valg mange nok ganger på rad, vil det garantert lønne seg i lengden.

NB! Få hjelp til å forbedre din spillestrategi med disse videoene fra Golfskolen