Sports Illustrated kunne i januar avsløre at Vijay Singh har vært en aktiv bruker av preparater for hormonell vekst. Fijianeren ble navngitt som en av flere idrettsutøvere som hadde brukt det ulovlig preparatet  «deer antler spray» fra selskapet som kaller seg S.W.A.T.S – Sports with Alternatives to Steroids.
 
 

 

Sprayen inneholder stoffet IGF-1, et naturlig anabolt hormon som stimulerer vekst i musklene. Stoffet er forbudt i alle store idrettsligaer, og for to år siden opplyste touren sine spillere om at all bruk av «deer antler spray» var forbudt. 

 

Nå har de tatt en helomvending.

 

Etter tre måneders behandlingstid av saken, hvor Singh i mellomtiden har fått lov til å fortsette et fullt turneringsprogram, er sagaen nå over. Tirsdag bestemte PGA Tour seg for å droppe anklagene. På bakgrunn av ny informasjon fra World Anti-Doping Agency fjernes samtidig «deer antler spray» fra listen over forbudte preparater fordi det inneholder bare en minimal mengde av det ulovlige veksthormonet IGF-1.

 

– Vi dropper saken mot Mr. Singh på bakgrunn av den nye informasjonen fra WADA, sa PGA Tour-kommisjonær Tim Finchem i en pressekonferanse tirsdag. (Se pressekonferansen i sin helhet nederst i artikkelen)

 

Selv om Singh aldri testet positivt i noen dopingkontroll, er tourens policy at en innrømmelse er grunn nok til å straffe utøveren. 19. februar bøtla touren Singh, uten å opplyse om for hvor mye. Heller ikke tirsdag ville tour-kommisjonæren røpe noe om Singhs straff.

 

Finchem forteller at Singhs anke av sanksjonene var nesten over da WADA fortalte touren fredag forrige uke at de ikke lenger anser bruken av sprayen som ulovlig. 

 

WADA sendte touren en skriftlig forklaring på tirsdag.

 

– Basert på de nye opplysningene anses det som rettferdig å ikke lenger behandle Mr. Singhs bruk av deer antler spray som en krenkelse av tourens anti-dopingsprogram, het det i forklaringen gjenfortalt av Tim Finchem.

 

– Vi snakker her om en beslutning gjort av WADAs forskere som er knyttet til forbruk av sprayen. Forskerne konkluderte med at det er mikroskopiske mengder av det ulovlige stoffet IGF-1 som faktisk blir tatt opp i mottakerens kropp.

 

Golf.com skriver at Finchem informerte Singh om avgjørelsen tirsdag ettermiddag etter en innspillsrunde på Quail Hollow, hvor Singh skulle spille i denne ukens Wells Fargo Championship. Singh trakk seg imidlertid fra turneringen onsdag, på grunn av en ryggskade. 50-åringen har de siste årene falt ut av topp-100 i verdensrankingen, og har ikke vunnet på PGA-touren siden 2008, noen måneder etter at touren startet med dopingkontroller.

 

– Vår konklusjon er at vi ikke kan straffe en spiller med de nye faktaene vi nå sitter på. Det er vår konklusjon. Vijay ble ikke sanksjonert fordi han var uaktsom, men fordi han krenket dopingreglene. Når WADA nå har funnet ut at sprayen ikke fører til positivt testresultat (av IGF-1 journ. anm.) må vi respektere det, fastslår Finchem.

 

Pressekonferanse Tim Finchem

 

 

 

 

Les også: Ser ikke noe likhetstegn mellom muskler og birdies

 

Les også: – Urintester like grundig metode som blodprøver

 

Les også: Norman tordner mot slett antidopingsarbeid