Det har vært vanskelige spilleforhold denne uken på Wentworth-banen i Surrey, England, og etter tre runder er det en relativt beskjeden score på fem under par som gir ledelse i det som er en av Europatourens flaggskipturneringer. Den ledelsen deles av verdenstoer og hjemmebanespiller Luke Donald, og Italias unge komet Matteo Manassero. De noterte seg begge for runder på en over par (72) lørdag, men det var likevel nok til å bygge opp en ledelse på to slag til Fabrizio Zanotti og verdensener Lee Westwood som sakte men sikkert har krøpet oppover listene etter en svak åpningsrunde på en over par.

Alvaro Quiros som delte ledelsen med Manassero og Donald før gårsdagens runde falt til en under par og delt åttendeplass, og er dermed fire slag bak før sisterunden.

Manassero står nå foran det som er hans største test i golfkarrieren så langt. Han har så langt to seire på Europa-touren, men det var da langt på nær så sterkt startfelt som det er i England denne uken. Søndag går han ut i lederball med verdenstoer og formspiller Luke Donald, og hakk i hel jager verdens beste golfspiller. Italieneren medgir at han mangler rutine, men lover å gi alt.

– Jeg er definitivt ikke så sterk mentalt som dem (Donald og Westwood) fordi de har mye mer erfaring enn meg, men jeg skal likevel kjempe så godt jeg kan, sa han i presseboksen etter runden.

– Jeg tror ikke kan få noen sterkere mental kamp enn denne. Vinneren kommer til å bli den som spiller og putter best. 

På spørsmål om hvordan han synes det er å konkurrere mot en som er så ung, svarte Lee Westwood:

– Irriterende ung, er han ikke? Jeg har vært på touren lengre enn han har levd – men han er ekstremt god. 

Ekstra spennende blir søndagens fjerderunde med tanke på verdensenertronen. Dersom Donald avslutter foran Westwood vil han vippe ham ned fra toppen av rankingen. Og skulle Manassero trosse alle odds og holde løpet ut vil han potensielt kunne klatre så høyt som til 15. plass på verdensrankingen, samtidig som han vil ha spilt inn over to millioner euro denne sesongen. 

Alt er med andre ord tilrettelagt for en real thrilleravslutning.

 

Runde 2

Nesten alle spillerne i feltet var ikledd mørkeblått fredag, til ære for nylig avdøde Seve Ballesteros sin siste seier i denne turneringen for 20 år siden. Turneringen er en av flaggskipkonkurransene på Europatouren, og ett etter halvspilt turnering er det tre spillere som deler ledelsen. Luke Donald, som ledet etter første runde, Alvaro Quiroz, og stjerneskuddet Matteo Manassero ligger alle seks under par.

Luke Donald er virkelig i ferd med å befeste sin posisjon som en stabil spiller helt i verdenstoppen, og har nå en ny mulighet til å vippe Lee Westwood ned fra verdensenertronen. Fredagens runde på 72 slag (+1) var hele åtte slag dårligere enn åpningsrundene, men var likevel nok til at han beholder ledelsen. Han var den eneste av de tre spillerne i tet som gikk andrerunden over par.  Dette er forøvrig andre året på rad at Donald leder etter 36 hull på Wentworth. I fjor endte han til slutt på en delt andreplass.

Det har vært vanskelige spilleforhold i England så langt, og Alvaro Quiroz sin andrerunde på 67 slag (-4) var feltets nest beste score fredag. Selv om Quiroz er kjent for sine ekstremt lange utslag var det nærspillet som i går var nøkkelen til hans suksess. Runden inneholdt blant annet en chip-in fra utsiden av greenen, en senket birdieputt på over 20 meter og et par andre langputter.

Mest imponerende av alt er det kanskje hva unge Matteo Manassero har prestert så langt denne uken. Italieneren er kun 18 år gammel, men står allerede med to seire på Europa-touren. Den ene kom under Maybank Malaysian Open for en halvannen måned siden. Luke Donald, i likhet med de fleste andre medspillerne hans, har kun lovord å komme med:

– Jeg er veldig imponert. Å gjøre det så bra som han har gjort det i så ung alder er helt utrolig. Spillet hans har visse likhetstrekk med mitt – han bomber seg ikke gjennom runden med lange driver.

Nå har han muligheten til å ta sin tredje seier i det som er en av verdens største golfturneringer. Skulle han være den som holder løpet ut og vinner vil han inkassere en sum på 750 000 euro, drøye 5,8 millioner kroner.

Tre spillere deler fjerdeplassen to slag bak lederne. David Horsey, Thomas Aiken og Jose Manuel Lara ligger alle fire under par. Verdensener Lee Westwood ligger fem slag bak på en delt 12. plass. Westwood er avhengig av å avslutte foran Donald dersom han ikke skal bli dyttet ned fra toppen av rankingen.

 

Runde 1

Engelskmannen, som nesten klarte å klatre til topps på verdensrankingen etter forrige ukes Volvo World Match Play Championship, er i storform for tiden. Han har i grunnen vært i kalasform i hele år. Han topper Race to Dubai, ligger på andreplass på FedExCup-listen i USA, og er også på andreplass på verdensrankingen.

Og nå er han i tet av denne ukens BMW PGA Championship på Wentworth. Sju under par åpnet han på, og han noterte seg bare for en bogey underveis. Han leder med to slag ned til nestemann.

Førsterunden ble til slutt avbrutt på grunn av lite lys, slik at ikke alle klarte å fullføre sine runder. Men det er lite sannsynlig at noen kommer til å tukte Donald. 64-runden hans er den beste han har gått på Europatouren.

– Det var antakelig en av de beste rundene jeg har spilt noensinne, sa han etterpå. – Det var vanskelig forhold, vinden virvlet omkring, det var regnskurer underveis, og dette er ingen lett bane under noen forhold. Så å ha total kontroll på ballen skjer ikke veldig ofte, men det er slik jeg følte det i dag. Jeg så slagene, og var i stand til å slå dem. Det var veldig tilfredsstillende. Veldig gøy. Det får deg til å føle deg bittelitt uslåelig.

18 år gamle Matteo Manassero ligger på andreplass etter en glimrende runde på fem under par. Der har han selskap av svenske Johan Edfors.

Kilde: golf365.com