Nord-iren Rory McIlroy (22) fortsetter å imponere i US Open på Congressional-banen i Washington D.C. Etter tre spilte runder ligger han 14 under par, åtte slag foran sør-koreaneren Y.E Yang. Og nå ser turneringen ut til å være avgjort, allerede før den fjerde runden har begynt. 

Visstnok rotet McIlroy bort en fire slags ledelse under fjerderunden av US Masters tidligere i år, men han har denne uken til gode å vise svakhetstegn. Hans 14 under par etter gir ham ny turneringsrekord – aldri før har noen brukt så få som 199 slag etter tre runder av en US Open-turnering før. Han virker rett og slett like uslåelig som det Tiger Woods var da han vant den samme turneringen på Pebble Beach med 15 slags margin i år 2000. Men som vi alle vet kan det snu fort i golf, noe McIlroy vet bedre enn de fleste.

– Man kan ikke ta noe for gitt. Ingen ledelse er stor nok, og jo større den er, jo større blir presset på å vinne. Men jeg føler meg komfortabel ute på banen og har utviklet meg veldig mye så langt i år. Alle tidligere erfaringer har hjulpet veldig. Jeg har blitt en mer moden golfspiller og gjør flere riktige valg ute på banen, sa Rory etter runden hans på tre under par, som inneholdt fire birdies og en bogey.

Søndag skal han gå ut i lederball med sør-koreaneren Y.E. Yang, som har en formidabel oppgave foran seg når han skal forsøke å ta igjen ledelsen på åtte slag. Ytterlige ett slag bak følger Robert Garrigus, Jason Day og verdenstoer Lee Westwood på delt tredjeplass. Og 23 år gamle Jason Day, som selv endte på andreplass i US Masters i april må medgi at det er Rory McIlroy som kanskje er den mest aktuelle kandidaten til å overta dominansen til Tiger Woods i verdenstoppen.

– Hvordan han spiller der ute denne uken minner om Tiger i sine glansdager. Å være så ung og å ha en slik ledelse i en US Open-turnering er helt sykt. Det er tydelig at den neste generasjonen er på vei til å hevde seg ordentlig, og det er Rory som leder an.

Skulle han holde løpet ut søndag vil det bli hans første majorseier i karrieren, og hans tredje som profesjonell. Fra før av står han med en seier på PGA-touren, og en på Europa-touren, i henholdsvis Quail Hollow Championship og Dubai Desert Classic. 

Høydepunkter