Det skriver Bergensavisen i tirsdagens papirutgave.

Vetle Marøy fra Bergen GK avslutter amatørkarrieren ranket som nummer 171 på verdens amatørranking, nest best av de norske etter Viktor Hovland på 108. plass. 

21-åringen skulle etter planen fullføre sine studier ved Odessa College i 2018, men har nå valgt å begi seg ut på profflivet.

– Det handler enkelt og greit om å ha muligheten til å drive hundre prosent med det jeg vil. Golf var hovedgrunnen til at jeg flyttet til USA, og muligheten jeg får nå er egentlig bedre enn å fortsette på skolen. Å bli proff har vært målet siden jeg begynte med golf, og det er vanskelig å fokusere på skolen når golf frister hver dag, sier Marøy til Bergensavisen.

I 2015 skal han forsøke seg på begge kvalifiseringene til PGA- og Europa-touren, samt mindre turneringer i USA og Europa.

Han sier det ultimate målet er å bli tidenes andre nordmann på PGA Tour, etter Henrik Bjørnstad. Han har ved flere anledninger tidligere forsøkt seg på mandagskvalifseringer til PGA-touren, senest i forrige ukes Phoenix Open, der han endte ni slag bak kval-grensen. 

I mars i fjor deltok han i mandagskvalifisering til PGA Tour-turneringen Valero Texas Open, der han var fattige to slag unna å kvalifisere seg, og i sommer var han bare fire slag unna en plass i selveste The Open Championship på St Andrews.

– Det er en tøff overgang, men man lærer mye underveis og tilpasser seg nivået etter hvert. Jeg hadde heller fortsatt på skolen, dersom jeg ikke trodde det var sannsynlig å lykkes, sier Marøy til Bergensavisen.

Marøy brukte ikke lang tid på å imponere på golfbanen da han startet på junior college i USA sommeren 2014. Han vant to turneringer i sitt første semester, og ble raskt rangert som den beste spilleren i hele Junior College-systemet (NJCAA). Han avsluttet sesongen med å vinne den nasjonale juniorcollegefinalen i Kansas.

Han har også skapt overskrifter når han ikke har vunnet turneringer: Under en collegeturnering i Texas i november i 2014 gjorde han hole-in-one og albatross på samme runde, en prestasjon som fikk ham på The Golf Channel.

(Se The Golf Channels intervju med Marøy under)

Toppidrettssjef Jon Karlsen sier til Norsk Golf at han ikke har rukket å vurdere opptak av Marøy til Team Norway ennå.