Viktor Hovland er hjemme på ferie, og de siste dagene har Golf-Norges superstjerne spilt flere baner i Vestfold. Stort sett får han gå i fred. Men mandag tok det av i Larvik.

Sirkuset startet da golfkompisene Viktor Hovland, Andreas Halvorsen, Kevin André Wright og eks-fotballproff John Arne Riise bestilte en helt vanlig selskapsrunde i Larvik med starttid mandag kl 16:00.

– Jeg har noen venner som skulle spille her i dag, og de så det tilfeldigvis på Golfbox, forklarer Pål Helgesen fra Bergen GK. Vi treffer han nede ved driving rangen.

Noen meter unna står Viktor Hovland. Mellom slagene stiller han opp for selfies og autografer til et økende antall Viktor-fans.

For søndag delte noen et skjermbilde av den nevnte Golfbox-bestillingen i sosiale medier. Bildet fant veien til en golfgruppe på Facebook. Og derfra spredte det seg viralt i løpet av få timer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Far og sønn fra Bergen

– Vi var jo litt usikre om det var sant, sier Pål Helgesen.

– Så jeg fikk kameraten min til å ringe en bekjent i golfklubben her. De bekreftet at det virkelig var Viktor som skulle komme. Og da bestemte vi oss brått.

Han nikker bort mot sønnen, Noa Terserus Helgesen på 11 år. Han står der og tripper med nysignert caps og bredt smil.

– Jeg fikk vite det av pappa i går kveld, og ble selvfølgelig veldig glad. Klokka halv syv sto jeg opp hjemme i Bergen, og klokka syv satte vi oss i bilen, forteller Noa.

Etter fem timers kjøring gjorde de en kort stopp på en bensinstasjon. Så kjørte de videre mot lyset og Viktor.

– Han er veldig gira på golf, sier faren om sønnen.

– Jeg spiller hver dag på Bergen Golfklubb. Og vet du hva? Treneren min kjenner Viktor, og har spurt om jeg kan snakke med ham, sier Noa.

– Har du fått gjort det?

– Nei, men jeg fikk mange bilder og autografen hans på capsen.

Har du lyst til å bli like god som Viktor?

– Ja, svarer Noa. – Enda bedre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tok flyet ned

En time før Viktor og kompisene skal slå ut, er det trangt nede på driving rangen. Noen har tatt med seg hele familien. Andre er alene på «gjemmekontor».

– Normalt er jeg ikke av typen som løper etter kjendiser, men dette er schvæært, dette er spesielt. Viktor Hovland er her, på klubben min. Det må jeg bare få med meg, sier én av Larvik GKs 50-åringer. Han har nettopp sikret seg en selfie.

– Han som står der ved siden av Viktor, er kameraten min, sier Pål Helgesen og peker mot mattene på rangen.

– Han ringte meg klokka ni i dag. Da var Noa og jeg på vei over fjellet, og han var på jobb i Bergen. «Hadde jeg hatt en mulighet til å dra, så hadde jeg også gjort det,» sa han.

Fysioterapeuten fra Bergen bekrefter historien. Han rister på hodet av sin egen Viktor-feber.

– Jeg fikk vite i går at han skulle spille her, men tenkte at det var for crazy å dra hit. Men det er så gøy med Viktor og alt han får til. Og nå var han plutselig bare noen timer unna. Det var en mulighet for livet. Du får ikke mange sånne sjanser.

Klokka ti bestemte han seg, ringte en kamerat i Larvik, og fikk ja til å bo der. Så kjøpte han flybillett. Halv tolv lettet han med WF 411 fra Bergen. Halv ett landet flyet i Sandefjord.

Og nå står han her. Klokka tre. På rangen i Larvik. Og slår baller ved siden av Viktor Hovland.

Han rister på hodet nok en gang.

– Hvor mye kostet flybilletten?

– Hehe, ja, hvor mye kostet flybilletten? gjentar han og hører sin egen trommevirvel. – Rundt 3000.

– Og det er det vel verdt?

– Jeg synes det. Dette er en stor opplevelse. Gøy med mye folk, artig å komme så tett på, og det er alltid moro å gjøre noe spontant.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nerver på første tee

Klokka nærmer seg 16:00 idet over 200 mennesker samles rundt utslaget på Larviks første hull. Kvartetten med Hovland, Halvorsen, Wright og Riise står på hvit tee og venter. Publikum er tidlig på plass for å sikre seg de beste utsiktspostene.

Dette var kanskje ikke rammen som Viktor og kompisene så for seg da de bestilte den selskapsrunden i Larvik. Og det samme gjelder nok gutta som nå står på gul tee og skal slå ut før kjendisflighten.

– Vi er bare vanlige hytteturister, forteller Even fra Meland, som har booket seg inn kl 15:50.

– Vi ante ingenting om det her før vi sto på rangen for kort tid siden. Da så jeg først John Arne Riise, og plutselig sto også Viktor Hovland der.

– Og her er vi nå, sier Marius Andersen fra Oslo tørt.

Han viser fram en skjelvende hånd som snart skal gripe rundt driveren.

– Jeg er litt nervy akkurat nå, det skal jeg innrømme. Jeg skulle gjerne gått bak denne ballen, så alle folka ble borte før vi slår ut.

– Hva tenker du før utslaget?

Han gløtter opp mot grasvollene på venstre side, der folkehavet står samlet med solbriller og armene i kors.

– Få ballen i spill, sier han endelig. – Det er alt jeg tenker nå. Få ballen i spill. Jeg er fornøyd om den forlater peggen.

Så senker stillheten seg på første tee i Larvik. Marius Andersen fra Oslo GK kryper over ballen. Prøver å samle tankene. Har 400 øyne i nakken. Ser fairwayen til venstre og Viktor til høyre.

– Jeg er fortsatt litt shaky etter den driven. Det var ufattelig deilig å se ballen forsvinne i riktig retning, sier Marius da vi treffer ham på den femte greenen en time senere.

For Marius detonerer sitt livs bombe på første tee, tar imot bølet fra publikum, og strekker hendene mot den blå Vestfold-himmelen, som en ekte majorvinner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klar for The Open

Om kort tid skal Viktor Hovland gjøre et nytt forsøk på å vinne sin første majorturnering. The Open Championship på Royal St. Georges er bare ti dager unna, og Viktor-feberen har aldri vært høyere.

– Vi hadde en god prat med Andreas (Halvorsen, Larvik GK. Red, anm.) i går. Han fortalte at Viktor ikke ville gi noen intervjuer her i dag, de ønsket mest mulig ro på runden, og det har vi forsøkt å gi dem, forklarer Bjørn Ekvall, daglig leder i Larvik Golfklubb.

Men sosiale medier har ingen kontroll på. Og ingen kjeppjager interessen når Golf-Norge endelig har fått en superstjerne å heie på.

Det uventede oppmøtet så da heller ikke ut til å plage en blid og avslappet Viktor.

– Vi fikk det vi kom for, og mer til, sier Pål Helgesen, golfpappaen til Noa fra Bergen.

Det lyser i de unge øynene som følger Viktors ball ut fra niende tee. På telefonen ligger bildene og minnene. I kroppen bobler inntrykkene og inspirasjonen.

– Vi hopper av her nå, og lar Viktor gå videre uten oss. Så rekker vi å spille en golfrunde selv også før vi skal hjem til Bergen igjen.