Vil gjøre simulatorgolf til seriøs trening

Et år etter brannen ved proshopen i kjelleren hos Losby GK er lokalet bygget om. Nå huser det Europas største Trackman-simulatorsenter. Trafikken de to første månedene har vært over all forventning.

Publisert

30. januar i fjor brøt det ut en dramatisk brann i kjelleretasjen på ærverdige Losby Gods i Akershus. Badstuovnen i damegarderoben streiket, og over 40 mennesker ble evakuert etter en eksplosjon som slo garderobeveggen ti meter inn i lokalet. Kort tid etter var 50 kvadratmeter av kjelleren totalskadet. 

Spol et snaut år frem i tid og lokalet er nesten ikke til å kjenne igjen.

Rommene er pusset opp, proshopen er flyttet opp i klubbhuset, og i kjelleren myldrer det nå av ivrige golfere som har begynt forberedelsene til golfsesongen 2017. Nå kan de boltre seg i et romslig og trivelig lokale med seks splitter nye Trackman-simulatorer*.

Det gjør Losbys simulator-senter til Europas største dedikerte Trackman-senter. 

Vi bestemte oss for at når vi først skulle åpne igjen, måtte vi «kline til»

– Senteret var ikke planlagt før brannen, men det var planlagt at klubben skulle ta over driften da headpro David Lloyd, som drev det tidligere, skulle ansettes i klubben. Da brannen kom, måtte vi vurdere om vi skulle bygge opp et nytt senter eller avslutte driften av simulatorsenter. Vi bestemte oss for at når vi først skulke åpne igjen, måtte vi «kline til», forteller Øystein Schille, markedssjef i Losby GK, til Norsk Golf.

– Før vi startet byggingen, visste vi faktisk ikke at det kom til å bli Europas største Trackman-simulatorsenter. Det var danskene i Trackman som fortalte oss det. Det har definitivt hjulpet på interessen, sier Schille om de to første månedene som senteret har vært i drift. 

– Tilbakemeldingene har vært veldig gode. Trafikken har vært det dobbelte av hva vi våget å håpe på, konstaterer Schille fornøyd.

Les også: Oversikt over Norges innendørssentre

Vil tiltrekke gode spillere

Da Losby skulle bygge simulatorsenter, stod det til slutt mellom to alternativer: enten Full Swing-simulatorenes høyhastighetskameraer, som de har god erfaring med fra tidligere, eller Trackman-radarene. 

På Trackmans hjemmeside står den nyeste modellen oppført med en fra-pris på cirka 160 000 kroner. På spørsmål om det kommer til å være verdt investeringen, sier Schille at hovedmålet til Losby er å skape aktivitet i klubben, ikke nødvendigvis å tjene masse penger.

Et av våre viktigste mål var å få bedre spillere til å spille simulatorgolf igjen

– Vi fikk en god avtale med Trackman, men det var en stor investering, ja. Foreløpig har det gått veldig bra, men det å drive et simulatorsenter kun for økonomien sin skyld, er ikke noe jeg vil anbefale. Vi gjør ikke dette for økonomien, men for å skape aktivtet. Når golfsesongen er så kort som den er i Norge, er dette en viktig del av «Losby-pakken», sier Schille, som forklarer at hovedargumentet for å investere i Trackman-teknologien var å tiltrekke flere gode spillere.

Det ser de ut til å ha klart; Europatour-spiller og eks-Losby-medlem Espen Kofstad er blant utøverne som har blitt observert på senteret.

– Et av våre viktigste mål var å få bedre spillere til å spille simulatorgolf igjen. Før i tiden var det nesten som et dataspill, og det var mange måter å «jukse» til slagene på, så de bedre spillerne holdt seg unna. Trackman er noe mange kjenner til og stoler på, og de vet at nå går det an å trene golf seriøst på en simulator. Det blir noe helt annet å stå på matta og slå inn i lerretet når du vet at ballbanen og tallene som vises faktisk stemmer, konkluderer Schille.

Norsk Golf måtte selvsagt ettergå denne påstanden. Vi fikk hjelp av en tidligere tour-proff til å demonstrerte alle mulige skruer og høyder. Konklusjonen var klar: Tallene stemmer – med noen få unntak. Noen ganger ble det gjort feilavlesninger, men disse var såpass tydelige at det bare var å trykke på «mulligan»-knappen, slik at man kunne slå slaget på nytt uten straffeslag.

Puttingen er også blitt mer realistisk. Trackmans nyeste modell har for første gang fått en egen puttefunksjon for avlesning på greenene. Det er imidlertid ikke til å legge skjul på at uansett hvor nøyaktig tallene er, er det på og rundt greenene det er mest uvant å spille simulatorgolf sammenlignet med golf under åpen himmel.

Schille sier simulatorene hadde en del «barnesykdommer» i oppstartsfasen, men at de fleste av disse nå er rettet opp. 

– Trackman-utviklerne er veldige lydhøre, og det er kort vei fra at vi gir dem tilbakemelding til handling. I starten oppstod det ganske mange tekniske utfordringer, rett og slett fordi alt var nytt for oss. Det var en periode det ble så mange telefoner at vi lurte på om det var verdt det, men det har gått seg til nå. Vi er kvitt de fleste barnesykdommene, og spillerne her har vært veldig forståelsesfulle. Det gleder oss å se at mange spillere fra andre klubber også tar turen.

– Men det har nok skuffet enkelte spillere at tallene er så nøyaktige. Den generelle golferen i Norge tror nok at han slår litt lengre enn hva han egentlig gjør!

Se video: Derfor er Trackman et effektivt hjelpemiddel

* Trackman er en «launch monitor» som analyserer ballflukten. Doppler-radaren, som opprinnelig ble brukt som militær teknologi, gir spillere tall på både ballbane, spinn, svingspor, kølle- og svinghastighet og mye mer. Radaren brukes både til instruksjon og tilpasning av golfkøller.

Powered by Labrador CMS