MENINGER//

«R&A viser vei for golfens fremtid i St. Andrews»

Fjern alle barrierer for å komme inn i golfen. Medlemskap i en klubb passer ikke for alle og det må vi legge til rette for, skriver Lars Havrevold i dette debattinnlegget.

– Golf bør inkludere alle som finner glede i å slå en ball med en kølle enten det er på St.Andrews, en 9-hullsbane, pitch og putt, en driving range eller i en bar en sen nattetime, mener Lars Havrevold (innfelt).
Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentenes mening. Ønsker du å sende inn debattinnlegg selv? Send oss e-post på redaksjon@norskgolf.no

Når R&A inviterer til konferanse over 3 dager i selveste St.Andrews står golfens disipler i giv akt og lytter. For mange er R&A, hvis man i det hele tatt har noe forhold til dem, regler og straffeslag og konservative golfholdninger om oppførsel og kleskode, samt St. Andrews, The Open og dyrking av golfhelter i store mesterskap.

Denne våren inviterte R&A til konferanse i St.Andrews og presidenter og ledere fra forbund og organisasjoner i hele verden var invitert til et sprekkfullt program som også inkluderte en runde golf på Old Course og servering i R&A World Golf Museum.

Ca 180 deltagere fra over 50 land fikk oppleve et R&A i storform og langt i fra konservativ og kjedelig. Med tema for konferansen, Golf’s Golden Opportunity, ble vi bombardert med synspunkter og holdninger vi ikke er vant med i golfen, men basert på data og kunnskap ble all tvil om disses berettigelse feid av gårde.

Den klare meldingen fra podiet er at golfens grunnleggende verdier og egenskaper må og skal ivaretas og bevares, men samtidig er også mulighetene til å få med mange flere på dette toget enormt.

Golfen må tilpasse seg det samfunnet vi lever i og den utviklingen vi ser både teknologisk og kulturelt. Golf Open to All, var ett hovedtema. Golf er mye mer enn 9 eller 18 hull på en golfklubb, og det ble vist tall som sier at golf utenfor klubb nå er vesentlig større enn innenfor sett i et globalt perspektiv. Golfen har tradisjon for bare å markedsføre seg og kommunisere med sine egne.

R&A’s president, Martin Slumbers, sier det slik:

«Covid har gitt golfsporten et etterlengtet og viktig løft. I tillegg har teknologi og golf som underholdning funnet veien til andre arenaer enn 9 og 18 hull. Vi har flere medlemmer i klubbene enn noen gang, mens antallet utenfor er mye større. Veksten fremover bør fortsette, vi må bare håndtere dette på en annen måte. Vi som styrer golfen på tradisjonelt vis markedsfører et produkt som den nye golferen ikke vil ha, og som bare appellerer til dem som allerede har kjøpt det.»

Golf bør inkludere alle som finner glede i å slå en ball med en kølle enten det er på St.Andrews, en 9-hullsbane, pitch og putt, en driving range eller i en bar en sen nattetime. Signalene fra R&A er klare. Fjern alle barrierer for å komme inn i golfen. Medlemskap i en klubb er langt oppe i verdikjeden, og det passer ikke for alle og det må vi legge til rette for. Veiene til å bli en golfer er mange og vil bli flere. Restriksjoner og formaliteter begrenser muligheter og gir negative holdninger.

La folk få oppleve gleden ved å slå en ball med en kølle uansett arena. Gi dem tilgang til handicap og anlegg uten forpliktelser til medlemskap, og sørg for å ivareta alle. Mange vil etter hvert finne seg hjemme som medlemmer i en klubb og bli trofaste medlemmer og ivareta golfens verdier.

Dette er jo i konflikt med den norske modellen i golfen hvor du ikke regnes som golfspiller den dagen du ikke er medlem av en klubb og heller ikke får lov å spille og bestille starttid. Det er imidlertid slik andre idretter som ski, tennis, skøyter etc er organisert og hvor antallet utøvere på hobbynivå er vesentlig større enn dem som er registrert som medlemmer i klubb.

«We are here to give back,» uttalte sjefen i England Golf. Vi må omfavne og ønske forandringene og mulighetene velkommen, samtidig skal vi ivareta tradisjonene.

Dette er interessant for oss i Norge som står foran en periode hvor det skal vedtas en ny virksomhetsplan til høsten.

Powered by Labrador CMS