Vil endre kriteriene//

Rory: – Reglene for Ryder Cup må nå skrives om

Rory McIlroy er skuffet over å miste Jon Rahm til LIV Golf. Men vil fortsatt se spanjolen på laget sitt i New York i 2025.

Rory McIlroy (t.v.) og Jon Rahm feirer seieren mot USA i Roma tidligere i år.
Rory McIlroy (t.v.) og Jon Rahm feirer seieren mot USA i Roma tidligere i år.
Publisert Sist oppdatert

Natt til fredag norsk tid gikk verdenstreer Jon Rahm live på Fox News og bekreftet han skifter beite fra PGA-touren til LIV Golf. På den etterfølgende pressekonferansen forklarte 29-åringen at pengene fra det saudi-arabiske investeringsfondet (PIF) – rapportert til svimlende 300 millioner dollar – var «en av årsakene».

– Det er vanskelig å sitte her å kritisere Jon. Han er en fantastisk spiller, og vi har opplevd mye stort sammen. Men jeg er skuffet over at jeg nå ikke får sjansen til å spille mot han like ofte som før, sier Rory McIlroy til Sky Sports.

Den største europeiske stjernen – og lenge den største forkjemperen for PGA-touren – er ikke i tvil om at Jon Rahm likevel fortjener en plass på Ryder Cup-laget framover.

– Reglene må endres

– Jon kommer til å være på Bethpage Black i 2025. På grunn av denne beslutningen er europatouren nødt til å skrive om reglene. Det er det ingen tvil om. 

– Jeg vil definitivt ha Jon Rahm på det neste Ryder Cup-laget, fastslår McIlroy.

På Marco Samone i september kjempet nord-iren og spanjolen på samme lag. I nærmere to år har de også stått side om side i krigen mellom PGA Tour og LIV Golf. Men de siste månedene og ukene må også McIlroy ha forstått hva som var i gjære. 

– Jeg kommer til å savne duellene mot ham hver uke. Han er så bra på alle måter, og jeg har bare gode ting å si. Jeg har stor respekt for ham, sier McIlroy.

Om han er bitter? Verdensstjernen rister på hodet. Det største sjokket fikk han da PGA-tourens leder Jay Monahan plutselig satt side om side med PIF-sjef Yasir Al-Rumayyan i juni. Bak ryggen på spillerne hadde PGA Tour-ledelsen selv hoppet til sengs med fienden.

Ny tid etter 6. juni

Siden den gang har McIlroy konsentrert seg om sitt eget spill. Og derfor vil han heller ikke snakke negativt om Rahms avgjørelse.

– Jeg har innsett at du ikke kan kritisere noen for å gjøre det de tenker er best for dem. Er det skuffende for meg? Ja. Men landskapet i golf endret seg da PGA-touren og PIF inngikk den intensjonsavtalen 6. juni. 

– Jeg tror det gjorde det enklere for flere å ta steget over til LIV. De første som gikk, tok støyten. Og avtalen mellom partene legitimerte overgangene, sier Rory McIlroy.

Han frykter nå at internasjonal elitegolf for herrer blir splittet i enda større gard enn den har vært de siste 18 månedene.

– Min største frykt er at vi fortsetter i samme spor med to konkurrerende tourer. . Noen liker LIV Golf, majoriteten liker fortsatt PGA Tour. Men om LIV fortsetter å plukke nye spillere hvert år, vil sporten bli splittet på midten. Det er ikke bra for noen, mener nord-iren.

Han har selv ingen planer om å skifte beite.

– Om vi sammenligner produktene, er det liten tvil om at PGA Tour og DP World Tour er det beste. I hvert fall er det slik jeg føler det. Men landskapet har som sagt endret seg. Og kanskje er det plass også til LIV Golf med deres lag og franchiser. 

– Men for meg er det bare én lagturnering i golf. Det er Ryder Cup. Og det vil aldri endre seg.

Powered by Labrador CMS