SPONSET INNHOLD//

Slik finner du riktig jernsett for deg

Driveren er kanskje den kuleste å slå med, og putteren er den som kan spare deg for flest slag. Men det er jernkøllene som er den største delen av ditt spill, og derfor er det så viktig at du har rett jernsett for akkurat deg og din sving.

Hele denne artikkelen er en annonse fra Puma Nordic.
Hele denne artikkelen er en annonse fra Puma Nordic.
Publisert

Når du skal velge nye jernkøller, så er det alltid best å gjøre en custom fitting. Da kommer du til å få hjelp av en proff til å finne rett oppsett for akkurat deg, og du vil tydelig se forskjell på ulike modeller og oppsett, samt hvordan det påvirker ballbane og resultat. Det er kult å se, og framfor alt veldig nyttig og ha en forståelse for hvordan utstyret påvirker dine slag.

Men før du møter opp på din custom fitting, kan det være bra og ha noenlunde oversikt over hvilke modeller som kan passe for deg. Under beskriver vi fire ganske typiske golfere. Kanskje ingen av de er helt som deg, men vi tror at en eller to er i nærheten av hvordan du spiller og gjør at du kan få tips på hvilke av Cobra sine nye jernkøller kan passe for deg. Hvilken modell blir det?

DEN BEDRE SPILLEREN

Du treffer ballen bra og har god fart i svingen. Et syverjern ligger på rundt 160 meter og lengde i slagene er ikke det du ønsker hjelp med. Istedet vil du ha så jevne slag som mulig, og kunne forme ballbanen slik du ønsker. For deg er følelse og presisjon det viktigste når du velger jernkøller.

I toppen av Cobra sin pyramide finner vi KING MB. Det er en klassisk bladkølle som er produsert ved hjelp av en 5-trinns smiprosess for å kunne gi deg en fantastisk følelse i balltreffet. Ettersom det er en bladkølle i mindre tour størrelse og med minimalt offset, så får du klar feedback på hvert treff om hvor du traff i slagflaten. KING MB passer for de i handikap kategori 0 til 5. Et set med sju køller, 4-Pw, koster 12 800 kr.

Vil du ha et litt mer tilgivende tour jern, men fortsatt en krystallklar tilbakemelding på treffet skal du teste KING CB. Den har samme størrelse, samme offset og er laget med samme 5-stegs smiprosses som KING MB. Dette jernet har et cavity back design der vekt er flyttet mer ut i kantene for å gjøre køllene litt mer tilgivende. CB og MB er gjort for å kunne blandes i det vi kaller et flow set, og mange lander da i et oppsett på CB 4-5-6 og MB 7-8-9-Pw, for å få litt mer tilgivenhet i de lange jernene og mer følelse i de korte jernene. CB passer for deg som ligger mellom 7 og 0. Et set med 7 køller, 4-Pw, koster 12 800 kr, og du kan da blande mellom CB og MB slik det passer deg best.

Kjenner du at du vil ha enda litt mer hjelp uten at køllehode skal bli for stort, da er nye KING Tour jernkøllen noe for deg. Dette jernet har et kraftigere cavity back design, litt bredere topplinje og mer vekt i sålen. Dette sammen med et litt større hode, litt mer offset og en ekstra TPU-insert på baksiden gjør denne modellen litt mer tilgivende uten å gå på bekostning av følelse og kontroll. De fleste av våre Tour spillere, inklusiv Rickie Fowler, har valgt King Tour. KING TOUR passer for handikap 0 til 10. Et set med seks køller, 5-Pw, koster 11 000 kr.

MOT SINGEL

Du er en ivrig golfer som hvert år senker ditt handikap, og snart er du singelhandikaper. Eller kanskje du har vært singelhandikaper en stund, men har mistet litt lengde de siste årene. Uansett så er målet å holde seg under 10, og du vil ha køller som hjelper deg med lengre og rettere slag. Du vil også ha køller som ikke er for store og samtidig gir deg muligheten til å forme dine slag og en god respons.

1KING Forged TEC er en uthulet jernkølle som ble en favoritt da den ble lansert i fjor. Den uthulede konstruksjonen gjør det mulig å flytte mer vekt ut i kantene og ned i sålen, som gjør jernet mer tilgivende. Konstruksjonen gjør også at den smidde slagflaten kan få bevege seg litt, slik det gjør i en driver for eksempel, samt det gir deg høyere ballhastighet og mer lengde. Med mer vekt i sålen genererer du mer spinn og en høyere ballbane, så for at du ikke skal få for høy ballbane senkes loften, for deg gjør dette at ballen går enda litt lengre.Det er ikke uvanlig at du slår 10 meter lengre med en uthulet jernkølle sammenlignet med et Tour jern. Det hule rommet inne i køllehode er fylt med et mykt skum for å gi deg en god lyd og behagelig følelse i balltreffet. TEC passer for deg som har handikap mellom 0 og 12. Finnes både i vanlig krom og en ny svart versjon. Et set med seks køller, 5-Pw, koster 11 000 kr for krom og 12 000 for svart.

Av alle våre KING modeller – køller for den bedre spilleren – så er KING Forged TEC-X den mest tilgivende og den som gir deg mest lengde. X står for Xtreme, og du kan se på den som et tour jern på steroider. Den samme uthulede konstruksjonen som vanlige TEC, men den har hele 65 gram tungsten i konstruksjonen for å gjøre jernkøllen ekstremt stabil og generere en høyere ballhastighet. Også TEC-X sitt hulrom er fylt med skum for å få en fin lyd og god følelse i balltreffet. Leter du etter en jernkølle som redder dine dårlige slag og gjør dine bra treff fantastiske, da skal du teste TEC-X. Et set med TEC-X koster 11 000 kr for 6 køller, og passer for spillere som ligger mellom 5 og 15 i handikap.

Årets nyhet fra Cobra heter AeroJet. Det er en familie av drivere, fairway wooder, hybrider og jernkøller. AeroJet er et veldig tilgivende jernset som gjør at den passer for mange golfere, men uten at hode blir altfor stort. Med en bredere såle får du lavere tyngdepunkt og mer spinn i ballen, som gir deg bedre høyde og mer lengde. Med en smidd slagflate hvor baksiden er designet ved hjelp av AI teknologi for å gi et jevnere resultat, selv når du ikke treffer midt i midten. AeroJet er for deg som vil ha ekstra lengde, en lettspilt jernkølle og en ekstremt myk følelse i balltreffet. Passer perfekt for deg som ligger mellom 5 og 25 i handikap. Et set med 6 køller, 5-Pw, koster 8 500 kr med stålskafter.

GOD GOLFER, MEN UJEVNT BALLTREFF

Du er kanskje en av mange golfere som ofte slår ballen bra, men hver runde kommer det litt for mange topper, duffer eller andre dårlige treffer som ødelegger din score. Du tenker at du egentlig er bedre enn ditt handikap, og ditt problem er bare ujevnt treff med jernkøllene. Det finnes en løsning, og den heter ONE Length. I ONE Length konseptet er alle køllene er like lange som ditt syver jern. Med samme lengde på alle skaft, får du samme oppstilling og samme sving med alle dine jern. Resultatet er et mer stabilt balltreff, og dermed også flere bra slag. En del tenker at den store fordelen med ONE Length er at det er lettere å slå med 4-5-6 når det er litt kortere skaft. Andre tenker at lengre skaft på 8-9-Pw-Sw gir en høyere og bedre ballbane for mindre rull og mer kontroll rundt green. Og det finnes de som er litt høyere eller stive i ryggen som synes det er en befrielse å stå mer oppreist når du chipper med dine jern. Kjenner du deg igjen i noe av dette skal du teste ONE Length.

Det finnes to modeller av ONE Length i Cobra sitt sortiment. KING Forged TEC ONE er for den bedre spilleren som vil ha jevnere balltreff. Den samme uthulede konstruksjonen og egenskapene som vi prensenterte i TEC lengre opp, og passer for deg med litt høyere køllehastighet. Du skal nok slå ditt syverjern minst 145 meter for å få maksimalt ut av modellen. TEC ONE er en jernkølle som gir deg ekstra lengde og som du kan forme dine slag med, den passer for deg med handikap 0-12. Et set med seks jernkøller, 5-pw, koster 11 000 kr.

Har du over 10 i handikap og vil få bort dine dårlige slag bør du teste AeroJet ONE. Det er samme tilgivende køllehode som vanlige AeroJet, og du kommer til å slå den like langt. Men med et jevnere balltreff, nå som alle skaftene har samme lengde. Et set består av 5-Pw, men slår du fulle slag med dine wedger burde du også legge inn en GW og SW i AeroJet ONE for at lengdene mellom jerna skal blir så riktig som mulig. Passer for deg med handikap mellom 5 og 25. Et set med seks køller, 5-Pw, koster 8 500 kr med stålskafter.

LAVERE SVINGHASTIGHET OG LAVERE BALLBANE

Alle slår ikke ballen like langt som de vi ser på TV. Er du en av veldig mange golfere som har en litt lavere svinghastighet, så har du antagelig også utfordringer med å få ballen ordentlig opp i luften. Du behøver en jernkølle som er utviklet for å hjelpe deg med en høyere ballbane, for når du slår ballene høyere opp i luften vil den også fly lengre. Og med jernkøller som hjelper deg å svinge litt fortere, med en høyere ballbane vil det blir større lengdeforskjell på jernkøllene dine.

AIR-X er en jernkølle utviklet for spillere med litt lavere svinghastighet. Alle komponentene i den er – hode, skaft og grep – er gjort så lette som mulig, for en lettere kølle svinger du raskere med og da flyr ballen lengre. Her har jernkøllene mer vekt i sålen og mer loft for høyere utgangsvinkel og mer spinn i ballen. For mer høyde på slagene gir mer lengde selv om hastigheten på din sving kanskje ikke er så høy. Da er det også bra at AIR-X kan fylle hele din bag – driver, fairway woods, hybrider og jern – alle har litt mer offset. Ofte henger lavere svinghastighet og en slice sammen, og med køller som har litt med offset er det lettere å få køllehode til å komme riktig inn i balltreffet og dermed redusere slicen. AIR-X hjelper deg ikke bare med å slå lengre, den hjelper deg også med å slå rettere. AIR-X passer for deg med handikap mellom 15 og 48. Et set med seks køller, 5-Pw, koster 6 500kr med stålskaft.

Det finnes en hel del golfere som har sitt spill under kontroll, men som på grunn av alder eller andre årsaker har mistet litt lengde. Golfere som heller ikke bruker for mye av sin tid til å trene på rangen. Spillere som vil ha bra lengde, men først og fremst et lettspilt og tilgivende jernset som gjør golfen enklere og morsommere. Det var for akkurat disse golferne Cobra utviklet T-Rail. T-Rail er en jernkølle bygget som hybrider, uthulede og med en bred såle for å få ned tyngdepunktet. Denne kontruksjonen gjør T-Rail til en ekstremt tilgivende og lettspilt jernkølle. T-Rail er gjort for å gi deg en høyere ballbane, og dermed med lengde om du svinger litt roligere. T-Rail passer for handikap mellom 15 og 36. Et sett med seks jernkøller, 5H+6-Pw, koster 9 500 kr med grafittskaft.

Powered by Labrador CMS