LADIES EUROPEAN TOUR//

Stavnar slo tilbake etter tøff start: – Jeg er lettet nå

En birdie av de sjeldne sikret Madelene Stavnar (22) andreplassen i Swiss Ladies Open søndag. Og enda viktigere: Bestenoteringen sikret også kortet til touren neste år.

Madelene Stavnar
Madelene Stavnar kunne til slutt juble etter karriebeste i Zürich søndag.
Publisert Sist oppdatert

– Det kunne selvfølgelig vært enda bedre. Det ville vært dritgøy å vinne min første turnering på Ladies European Tour her i dag, men når det ikke ble sånn, er jeg veldig lettet over å dra herfra med noe av verdi i bagen, sier Madelene Stavnar til Norsk Golf.

I morgen står andrepremien på 27 000 euro – 310 000 norske kroner – på kontoen til Team Norway-spilleren. Men det er ikke pengene Stavnar tenker på når hun snakker om verdifull bagasje.

For mye viktigere enn pengene var poengene som 22-åringen fra Nøtterøy fikk med seg da hun senket den avgjørende birdieputten på hull 18 i Golfpark Holzhäusern søndag. 

Den perfekte finishen

Før helgens turnering var hun helt nede på 79. plass på Race to Costa del Sol. Uten et godt resultat i sesonginnspurten kunne det gått mot en ny Q-school for å beholde rettighetene på Ladies European Tour.

Nå kan hun senke skuldrene. Etter søndagens prestasjon klatret hun til 37. plass i racet.

– Jeg er fornøyd med avslutningen i dag. Det var en sterk birdie, sier Madelene Stavnar om minuttene som sikret gullbilletten til 2024.

– Jeg fikk et vanskelig innspill, og lå ikke godt an. Jeg vet ikke om tv-bildene helt viser hvor stort det treet er, men jeg måtte slå en liten fade over og rundt for å angripe pinnen. Jeg visste at birdie ville gi meg andreplassen.

Innspillet var perfekt, rett over flagget. Og da tyske Alexandra Forsterling trillet i sin putt som gjorde slutt på alle spekulasjoner om hvem som skulle vinne, fulgte Stavnar etter med største selvfølgelighet.

– Jeg er en type som aldri gir meg, sier hun. – Det tror jeg du vil se på scorekortene mine.

Det holder med å se på kortet fra finalerunden i Sveits søndag. Etter 39 bogeyfrie hull var Vestfold GK-proffen fortsatt i to slags ledelse. Men på hull 4, 5 og 6 kom de første smellene.

– Det var ikke så gøy. Og det gikk en del tanker gjennom hodet da, det skal jeg innrømme. 

– Men samtidig ble de bogyene et slags positivt vendepunkt for meg. Plutselig hadde jeg alt å vinne igjen, og startet å spille mer aggressivt som jeg gjorde de to første dagene. Og da satte jeg også noen viktige putter.

Madelene Stavnar på vei til 2. plass i Swiss Ladies Open søndag.
Madelene Stavnar på vei til 2. plass i Swiss Ladies Open søndag.

Erfaringen fra NM

64- og 66-rundene fredag og lørdag er det beste hun har gjort på lenge. Bedre enn noen gang før på Ladies European Tour.  Bedre enn alle i feltet. Og det satte henne i samme situasjon som under NM på Bjaavann i august.

Hun gikk ut på sisterunden for å forsvare en ledelse. 

– Det gikk ikke så bra på Bjaavann. Jeg la for mye press på meg selv da. Men i dag håndterte jeg situasjonen mye bedre, og tenkte faktisk på det underveis. At jeg er glad for at jeg spilte NM, at jeg fikk den lærdommen der. Det var godt å kjenne på å lede en turnering igjen. Det var lenge siden sist. 

For på kontoen som måler verdier, står ikke bare premiepengene og poengene som gjør at Stavnar nå er sikret en god kategori på europatouren også neste år. Der står også erfaringen av å være i tet, nærværet av presset som naturlig melder seg når det drar seg til på en søndag på øverste nivå.

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg klarte å snu den dårlige starten på dagens runde til en bra backnine, sier 22-åringen.

Tyske Fosterling vant til slutt med to slag.
Tyske Fosterling vant til slutt med to slag.

Stengte de andre ute

Med tre kjappe birdier på hull 11, 12 og 13 klatret hun oppover ledertavlen igjen. Og da hun lå vanskelig til i semiroughen og trengte et par på hull 17, serverte hun et utsøkt flopshot og senket den påfølgende putten.

Hun endte på 70 slag, totalt 13 under par . Det var nok til å stjele andreplassen alene foran trioen med Sophie Witt (Tyskland), Chloe Williams (Wales) og Ann-Charlotte Mora (Frankrike).

– Jeg klarte å stenge de andre ute i dag, og i større grad konsentrere meg om mitt eget spill. I denne idretten handler det jo mest om hva du selv gjør. Du spiller ikke mot noen andre. Det er deg mot deg, sier Madelene Stavnar.

PS! I en oppløftende uke for norsk kvinnegolf var det hele seks norske jenter som klarte cuten i Sveits. Dorthea Forbrigd (Oslo GK) var den som fulgte Stavnar nærmest på -6 som holdt til en 17. plass. Deretter fulgte Maiken Bing Paulsen (22. plass), Renate Grimstad (50. plass), Marianne Skarpnord (54. plass) og Julie Boysen Hillestad (64. plass). 

Her er resultatene

Powered by Labrador CMS