BMW CHAMPIONSHIP//

Tallene bak 61-runden: – Det beste jeg noensinne har spilt

Viktor Hovland (25) leverte en drømmerunde og satte ny banerekord på Olympia Fields søndag. Spesielt de siste ni luktet det ordentlig svidd av. Sjekk tallene!

«Alt» stemte for Viktor Hovland på søndag. Han brukte bare 28 slag de siste ni hullene på mesterskapsbanen Olympia Fields
«Alt» stemte for Viktor Hovland på søndag. Han brukte bare 28 slag de siste ni hullene på mesterskapsbanen Olympia Fields
Publisert Sist oppdatert

– Det må være den beste runden jeg noensinne har spilt, sa Viktor Hovland da han ble intervjuet etter gårsdagens seier i BMW Championship, og legger til:

– Under disse omstendighetene – en playoff-turnering, denne golfbanen, og måten jeg spilte de siste hullene på – var dette ganske spesielt.

Sisterunden, og spesielt de siste ni, er den beste avslutningen noen har hatt på PGA-touren denne sesongen. Det er den beste avslutningen i FedEx-cupens historie, og også karrierebeste for nordmannen selv.

Som om ikke 61-runden er imponerende nok i seg selv, er det verdt å ta en ordentlig titt på tallene bak scoren:

  • Ti birdier (hvorav syv kom på de siste ni hullene)
  • 12 av 14 fairwaytreff (best i feltet gjennom hele uken med 43/56 over fire runder)
  • 16 av 18 greentreff
  • Tjente 7,69 slag i forhold til resten av feltet (strokes gained, se definisjon lengre ned i saken)
  • 6,47 av de slagene kom på de siste ni alene (!)
  • Tjente 4,74 slag fra tee til green (1. plass)
  • Tjente 2,95 slag på green (2. plass)
  • Tjente 1,46 slag fra tee (3. plass)
  • Tjente 3,10 slag på innspillene (3. plass)

For å sette det hele litt mer på spissen må det legges til at disse tallene sammenligner ikke mot et vanlig startfelt på PGA-touren. Denne ukens startfelt bestod av de 50 beste spillerne gjennom hele sesongen.

Ta en titt på det scorekortet her, med strokes gained per hull på den nederste raden, for å innse hvor vill den avslutningen er:

De nye banerekorden på Olympia Fields kommer nok til å bestå en god stund.
De nye banerekorden på Olympia Fields kommer nok til å bestå en god stund.

Kommet over tid

En ting som er viktig å ha med seg i betraktningen er at denne runden ikke er tilfeldig eller overraskende. I hvert fall ikke for hovedpersonen selv. Gjennom hele sesongen har han vært fokusert på langsiktige prosessmål fremfor resultater.

Fokuset har lenge vært å forbedre seg bit for bit. En av de tingene som har bidratt til dette er ansettelsen av trener Joe Mayo. Over lengre tid har de to trent på spesifikke aspekter av spillet, men ikke minst det mentale.

– Joe og jeg har snakket mye med hverandre om det å være bak ledelsen. Bare fordi du er sju slag bak med helgen igjen, betyr ikke det at du er ute av det, sa han til PGA-tourens eget nettsted etter søndagens runde.

– Du må bare ta gode beslutninger, og hvis du er rett på rett sted til rett tid, kan du snappe med deg seieren.

Joe Mayo mener på sin side at den golfen Viktor Hovland viste i går ikke har noe som helst med hans instruksjoner å gjøre:

Hva er strokes gained?

Det er en statistikk som måler en spillers resultat i forhold til gjennomsnittet på en bestemt golfbane eller blant en gruppe spillere. Det vurderer hvor godt en spiller gjør det på hvert enkelt slag i forhold til hva som forventes.

Hvis gjennomsnittet for å putte en ball i hullet fra en viss avstand er to slag, og en spiller klarer det på ett, har de «vunnet» ett slag i forhold til gjennomsnittet. Dette resulterer i en positiv «strokes gained» for putting. Hvis de bruker tre slag, har de «tapt» ett slag i forhold til gjennomsnittet, noe som gir en negativ «strokes gained».

På samme måte beregnes "strokes gained" for andre aspekter av spillet, som utslag og innspill. Dette hjelper til med å evaluere hvor godt en spiller presterer på ulike områder av golfbanen i forhold til konkurrentene. Statistikken gir et dypere innblikk i en spillers styrker og svakheter for å kunne justere spillestrategien.

Powered by Labrador CMS