Etter første runde av den 115. utgaven av U.S. Open er det et blågult flagg på toppen av leaderboardet, sammen med Dustin Johnson fra USA.

​Henrik Stenson og Dustin Johnson imponerte med hver sin 65-runde (-5) i åpningsrunden på Chambers Bay.

Verdensfirer Stenson har dermed skaffet seg selv et perfekt utgangspunkt når han nå skal forsøke å bli tidenes første skandinaviske majorvinner på herresiden. 39-åringen gjorde hele syv birdies torsdag, hvorav fire av dem kom på hans fem siste hull for dagen.

Torsdagens runde beviste det mange hadde spådd på forhånd: Dette er en bane for «ball-strikerne». Spesielt viktig er det å lande innspillene til de krevende og ondulerte greenene på riktige steder. 

– Jeg slo ballen bra, noe som førte til mange birdiemuligheter. Det var en god dag på greenene og spesielt de fem siste hullene hvor jeg klarte å senke noen. Det er fortsatt en lang vei å gå til søndag ettermiddag, men en god start hjelper alltid, sa Stenson etter runden.

Det er fortsatt en lang vei å gå til søndag ettermiddag, men en god start hjelper alltid

Henrik Stenson

Dustin Johnson var natulig nok også fornøyd etter sin runde. I likhet med Stenson har han til gode å vinne en major.

– Veldig fornøyd med hvordan jeg slo ballen i dag. Jeg synes banen var satt opp veldig bra. Det var noen tøffe flaggplasseringer. Jeg liker å bruke kreativiteten, og det er gøy å spille baner som er så annerledes, sier D.J.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Stenson stod i fare for å måtte skaffe seg en ny caddie før turneringen slo i gang. Det hadde i så fall vært krise på en så krevende bane hvor caddiens innspill er uvurderlige.

Hans caddie Gareth Lord falt og skadet håndleddet under en innspillsrunde dagen før turneringen slo i gang, men klarte likevel å gjøre caddiejobben torsdag.

– Da han gikk av det 16. hullet i går gled han med føttene i været og landet på ryggen, med hånden i klem under bagen. Den kan være brukket, eller det kan være leddbåndet som har røket. Han har blitt gipset nå. Han har vondt i hånden, men han gjorde en god jobb uansett. Jeg var bekymret, sier Stenson.

Stenson og Johnson leder med ett slag over amerikaneren Patrick Reed. Dagens to store overraskelser var amatøren Brian Campbell, som er oppe på delt fjerdeplass med Matt Kuchar (-3), og veteranen Colin Montgomerie oppe på 13. plass.

Masters-vinner Jordan Spieth og Jason Day gikk sammen torsdag. De åpnet med hver sin solide runde på to under par og delt 7. plass.

 

Treg start for verdenseneren

(Artikkelen fortsetter under bildet)

God fra tee til green men iskald putter ble fasit for Rory McIlroy første runde på Chambers Bay. (Foto: Getty Images)

Rory McIlroy er som vanlig favoritt hver gang han pegger opp, men starter fredagens andre runde syv slag bak toppen. Nord-iren var på par etter 15 hull, før to sene bogeys sørget for en bitter avslutning på runden.

– Det var frustrerende, spesielt med tanke på hvordan jeg slo fra tee til green. Jeg synes jeg drivet bra og slo jernene veldig, veldig bra. Jeg følte jeg ga meg selv nok sjanser der ute. Men jeg bommet noen korte på slutten, oppsummerer McIlroy runden.

De rufsete greenene på Chambers Bay har måttet tåle mye kritikk fra feltet. Sergio Garcia (E, T26) var blant spillerne som uttalte at «en turnering som U.S. Open fortjener bedre».

Rory skyldte imidlertid på seg selv og ikke spilleflaten for sin score.

– Jeg er stolt av hvordan jeg slår. Det er slik jeg har slått på trening, og det føles bra å klare og videreføre det til banen. Det hjelper ikke stort hvis jeg ikke klarer å senke putter. Det er der jeg må jobbe på en del ting, sier McIlroy, som står med to missede cuter på sine to siste turneringer, men også tre seiere allerede denne sesongen.

Helmørkt for Tiger

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tiger Woods og Rickie Fowler klarte å se det tragikomiske i torsdagens runder. Her er Tiger med Rickie Fowlers caddie. (Foto: Getty Images)

En som ikke bare slet på greenene, men med alle delene av spillet var Tiger Woods. På samme dato som han vant U.S. Open med 15 slag for 15 år siden, ligger han nå 15 (!) slag bak toppen.

Dette var hans dårligste U.S. Open-runde noensinne. Og verst av alt? Det kommer ikke som noe sjokk.

Han gikk ti over par (80), og har nå flere runder på 80-tallet enn 60-tallet denne sesongen. 

– Jeg kjempet. Jeg kjempet hardt, og dette var det beste jeg klarte. På den lyse siden banket jeg Rickie i dag, fleipet Woods etter runden. 

Rickie Fowler var regnet som en av forhåndsfavorittene før turneringen slo i gang, men kan allerede begynne å pakke kofferten. Han gikk 11 over par, nest nederst på leaderboardet.

 

Leaderboard